średniej wielkości jabłko, pokrojone w grubą kostkę (ok. 150 g)
Sposób przygotowania
Suche składniki wymieszać w jednej misce. W drugim naczyniu wymieszać olej, jogurt/maślankę i jajka, dodać do suchych składników razem z jabłkami, wymieszać łyżką tylko do połączenia.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wyłożyć je ciastem do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra dół) około 20 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika wystudzić w formie, smacznego. :)
Muffinki z jabłkami- Są nieco zdrowsze niz klasyczne muffinki , ale tak samo pyszne. W środku mają kawałki jabłek. Wilgotne i puszyste. Są bardzo pożywne i sycące, idealne na drugie śniadanie. zrobisz je w niecałe 15 minut.
Składniki:
Na ok. 12 sztuk:
Ilość
Składnik
mąki pełnoziarnistej
proszku do pieczenia
brązowego cukru
jajka
rzadkiego jogurtu lub maślanki
oleju rzepakowego
średniej wielkości jabłko, pokrojone w grubą kostkę (ok. 150 g)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Agnieszka
2018-06-14 07:25:58
Muffinki są genialne! Robię je co tydzień (na zdjęciu z gruszką i makiem) :). Dziękuję za przepis!
Paulina
2014-10-23 11:57:08
czy olej można zastąpić masłem?
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-10-23 12:43:04
Tak, tylko dałabym roztopione, żeby nie zagęszczać konsystencji ciasta. Pozdrawiam
Asia
2014-06-21 12:23:48
Witaj Kasiu!Idę dzisiaj na nocowanie u znajomej, i zastanawiam się ile mają takie muffinki kalorii ponieważ ona jest na diecie i nie chce zniszczyć już 2 tygodnia.
Majana
2014-02-24 14:47:07
Witaj Kasiu :)Zjadłabym taką dobrą muffinę z jabłkiem. Pysznie wyglądają. Pozdrawiam serdecznie :)
Muffinki z jabłkami- Są nieco zdrowsze niz klasyczne muffinki , ale tak samo pyszne. W środku mają kawałki jabłek. Wilgotne i puszyste. Są bardzo pożywne i sycące, idealne na drugie śniadanie. zrobisz je w niecałe 15 minut.
Składniki
Na ok. 12 sztuk:
Ilość
Składnik
mąki pełnoziarnistej
proszku do pieczenia
brązowego cukru
jajka
rzadkiego jogurtu lub maślanki
oleju rzepakowego
średniej wielkości jabłko, pokrojone w grubą kostkę (ok. 150 g)
Sposób przygotowania
Suche składniki wymieszać w jednej misce. W drugim naczyniu wymieszać olej, jogurt/maślankę i jajka, dodać do suchych składników razem z jabłkami, wymieszać łyżką tylko do połączenia.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wyłożyć je ciastem do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra dół) około 20 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika wystudzić w formie, smacznego. :)