Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Jeśli podobnie jak ja lubicie wilgotne, pulchne ciasta z delikatnym owocowym posmakiem, to ta babka przypadnie Wam do gustu. :) Waniliowe ciasto bardzo przyjemnie komponuje się z ciastem malinowym, które „ożywia” całość i sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie i mdłe. Ale jednocześnie owa malinowa część nie narzuca się zbytnio swoim smakiem i zapachem. Przygotowanie również nie sprawi nam większego problemu i nie zabierze dużo czasu. Babka mimo że jogurtowa, nie jest zbyt kapryśna, więc śmiało możecie ją robić na Wielkanoc lub każdą inną okazję. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
duże jajka | |
cukru | |
pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią**) | |
mąki | |
proszku do pieczenia | |
jogurtu naturalnego, gęstego | |
oleju słonecznikowego | |
opakowania kisielu malinowego lub ciut więcej (miałam opakowanie 77g)*** | |
opcjonalnie różowy barwnik spożywczy |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
soku z cytryny | |
odrobina gorącej wody |
Ilość | Składnik |
---|---|
50 g | masy marcepanowej |
barwnik spożywczy w żelu (różowy lub inny) |
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, do momentu aż będą znacznie sztywniejsze i kilkakrotnie zwiększą swoja objętość. Dodać pastę waniliową/ekstrakt lub cukier waniliowy, wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać jogurt i olej. Zmiksować na jednolitą masę.
Formę do babki nasmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą (silikonowa formę wystarczy tylko natłuścić). Przelać do formy połowę ciasta. Do reszty masy dodać kisiel w proszku (lub budyń), wymieszać. Jeśli chcemy, by kolor był intensywniejszy można dodać odrobinę różowego barwnika lub 1 łyżkę syropu z malin. Ciasto delikatnie przelać na wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 160 °C (termoobieg) około 40-50 minut, do suchego patyczka (moje piekło się równo 40 minut, ale najlepiej już po 35 minutach sprawdzić czy nie jest gotowe).
Gotową babkę wyjąć z piekarnika, przestudzić ok 20 minut w formie, a następnie wyjąć ja z foremki i studzić dalej na kratce.
Kwiatki
Marcepan zabarwic na różowo lub na inny kolor wg uznania, rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm na lekko naoliwionej stolnicy (wałek też warto odrobinę posmarować olejem, dzięki czemu nie będzie się do niego kleił marcepan). Wykrawaczka wyciąć kwiatki, płatki lekko unieść do góry, w środek wbić perełkę, odłożyć w ciepłe i dość suche miejsce, by lekko podeschły (wysychanie nie jest konieczne)
Lukier:
Z cukru pudru, soku z cytryny i gorącej wody przygotować dość gesty lukier (na tyle gesty by nie spływał zupełnie z babki i był biały, a nie przezroczysty). Polać nim przestudzoną babkę. Ozdobić kwiatkami.
Smacznego :)