Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12
Forma: 26 cm
Tarta na wskroś czekoladowa, a do tego banalna w przygotowaniu, bo bez pieczenia. Spód w całości z ciasteczek Oreo, czekoladowe nadzienie i dodatkowo zatopione w niej Oreo i kropelki czekolady.
Tarta, która jest czekoladowa do granic możliwości. :) Dlatego tez nie zdziwcie się, jeśli nie będziecie w stanie na raz zjeść więcej niż jeden mały kawałeczek. :) Przyznaje, że ja nie podołałam większej ilości, ale za to ile ten mały kawałeczek daje nam radości. ;) Zainspirował mnie ten przepis, który pozmieniałam wg własnego uznania i dopasowując proporcje do użytej formy. Polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
ciasteczek Oreo, przekrojonych na pół | |
kropelki czekoladowe lub grubo posiekana czekolada |
Ilość | Składnik |
---|---|
daktyli suszonych | |
ulubionych mielonych orzechów | |
zmielonych wiórków kokosowych | |
zmielonych płatkow owsianych (ok 4 łyzek); można je zmielić w blenderze | |
kakao | |
2 łyżki | oleju koksowego (w postaci stałej) |
Ilość | Składnik |
---|---|
daktyli suszonych | |
ulubionego mleka roślinnego | |
kakao |
Spód:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 min, żeby
zmiękły.
Miękkie daktyle blendujemy na gładką masę, dodajemy do
niej zmielone orzechy, płatki owsiane, wiórki, kakao i olej kokosowy, ponownie
blendujemy aż składniki się połączą. Zamiast blednować można wymieszać masę
łyżką lub ręką. Jeśli masa byłaby zbyt rzadka dodajemy więcej zmielone płatków
owsianych.
Przygotowana masą wylepiamy formę (najlepiej silikonową lub
stalowa, wcześniej lekko natłuszczona (do ceramicznej masa może się mocno
przylepić i będzie problem z wyjmowaniem.
Nadzienie:
Daktyle sparzamy wrzątkiem, pozostawiamy je w ni na kilka
min.
Odsączamy, przekładamy do blendera, dodajemy mleko i kakao,
blednujemy na gładką, jednolitą masę. Wykładamy na spód, schładzamy.
Opcjonalnie dekorujemy kilkoma ciasteczkami oreo.
Smacznego :)