Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, po każdym dokładnie miksując masę do połączenia się składników (ok. 20 sekund).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy maślano-jajecznej. Dokładnie wymieszać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać przestudzoną czekoladę i aromat czekoladowy, delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Średnią formę na keksówkę (o wym. 21 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę waniliową nałożyć do foremki, wygładzić wierzch. Nałożyć masę czekoladową i również wygładzić górę.
Piec ok. 40 minut lub ciut dłużej w temp. 180°C (z termoobiegiem 170°C). Gdy ciasto będzie upieczone patyczek wbity w ciasto nie powinien być obklejony w cieście, ale mogą być na nim lekko wilgotne okruszki ciasta. Pozostawić na około 15 minut do przestudzenia w formie. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Jest to proste i zupełnie bezproblemowe w wykonaniu ciasto, a efekt naprawdę bardzo smaczny. Dość wilgotne, wspaniale pachnące wanilią i czekoladą, idealne do popołudniowej kawki lub herbatki. Dodatkową jego zaletą jest długie zachowywanie świeżości - na trzeci dzień smakuje równie dobrze jak po upieczeniu. Myślę, że najlepszą recenzją dla tego ciacha jest fakt, że mój Mąż po tym, jak ukroiłam mu kawałek ciasta do kawki za chwilę przyszedł po dokładkę, a potem po jeszcze jedną, a zdecydowanie nie jest łasuchem i nie tak łatwo mu dogodzić. ;)) Przepis własny. Polecam!
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Barbara z Krskowa
2014-11-23 18:19:54
A dzis prxyszla kolej na to ciasto. Upiecxone jak babka, w formie z kominkiem. Pachnie tak obłednie źe ukroilam jak byoa jeszcze ciepla. Miod w gębie. I rzeczywiście zadnej pracy. Polecam i dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Kasia - Slodkiefantazje.pl
2014-11-23 22:30:11
Pani Barbaro, bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało! Pięknie Pani wyrosło! :) Pozdrawiam serdecznie
SlodkieFantazje
2014-03-31 12:48:59
@da-nutka - Aga, mam nadzieje, że smakowało :))
da-nutka
2014-03-31 12:04:06
Właśnie pieke to ciasto. Pachnie pięknie i na pewno tak samo dobrze smakuje:)
Meggie
2013-11-21 12:43:31
Robiłam je już dwa razy i na tym się nie skończy, bo jest pyszne i świeże nawet po dłuższym czasie (ku zdumieniu moich gości, który byli zachwyceni i myśleli, że piekłam je tego samego dnia, a nie 2 dni temu ;))
Kasia
2013-11-02 18:21:51
Upieczone! Zjedzone jeszcze lekko ciepłe! Pyszne! Boczki chrupiące. Wyrosło elegancko, trochę popękało. Piekłam w silikonowej foremce. Mała porcja dla domu z trzema chłopakami! ;(
Ola
2013-03-07 08:50:42
Chyba dziś to ciasto upiekę :-) Pominę esencję czekoladową, bo kompletnie nie wiem skąd ją wziąć ;)
Kasia, Slodkie fantazje
2012-04-16 20:20:37
Margarytko, te widelczyki można kupić np. tutaj http://allegro.pl/zestaw-6-widelczykow-super-prezent-i2249177440.html :)
Margarytka
2012-04-16 17:17:08
A ja chcę taki widelczyk - przepiękny jest.
Jolanta Szyndlarewicz
2012-04-16 14:23:28
Wygląda bardzo smacznie ...a ja lubię takie ucierane ciacha:)
Majana
2012-04-16 10:54:08
Prezentuje się świetnie. Pyszne musi być!
Pozdrówki:)
moje pasje
2012-04-16 08:44:17
o tak :) to cos zdecydowanie dla mnie :) Zapisuje koniecznie do wypróbowania :)
Jest to proste i zupełnie bezproblemowe w wykonaniu ciasto, a efekt naprawdę bardzo smaczny. Dość wilgotne, wspaniale pachnące wanilią i czekoladą, idealne do popołudniowej kawki lub herbatki. Dodatkową jego zaletą jest długie zachowywanie świeżości - na trzeci dzień smakuje równie dobrze jak po upieczeniu. Myślę, że najlepszą recenzją dla tego ciacha jest fakt, że mój Mąż po tym, jak ukroiłam mu kawałek ciasta do kawki za chwilę przyszedł po dokładkę, a potem po jeszcze jedną, a zdecydowanie nie jest łasuchem i nie tak łatwo mu dogodzić. ;)) Przepis własny. Polecam!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
miękkiego masła
cukru
ekstraktu z wanilii
duże jajka*
mąki pszennej
proszku do pieczenia
gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
cukru pudru
Sposób przygotowania
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, po każdym dokładnie miksując masę do połączenia się składników (ok. 20 sekund).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy maślano-jajecznej. Dokładnie wymieszać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać przestudzoną czekoladę i aromat czekoladowy, delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Średnią formę na keksówkę (o wym. 21 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę waniliową nałożyć do foremki, wygładzić wierzch. Nałożyć masę czekoladową i również wygładzić górę.
Piec ok. 40 minut lub ciut dłużej w temp. 180°C (z termoobiegiem 170°C). Gdy ciasto będzie upieczone patyczek wbity w ciasto nie powinien być obklejony w cieście, ale mogą być na nim lekko wilgotne okruszki ciasta. Pozostawić na około 15 minut do przestudzenia w formie. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.