Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 1
Wierzcie lub nie, ale lemon curd zjadłam kilka dni temu po raz pierwszy. A chodził już za mną od dłuższego czasu. Jednak zdecydowałam się go zrobić dopiero, gdy zobaczyłam zdjęcia owego kremu u Domi, od razu zainspirowały mnie do działania. :) Jednak gdy spostrzegłam, że w kremie jest dodatek masła zaczęłam szukać przepisu, który byłby go pozbawiony (wiedziałam, że będę lemon curd łączyć z ciastem, które i tak same w sobie będzie dość kaloryczne, więc chciałam ilość kalorii ograniczyć chociaż w samym kremie). :) I znalazłam taki przepis u Doroty, która zdecydowała się na niego z podobnych powodów. :) Lemon curd wyszedł taki jak sobie wymarzyłam, a może nawet przerósł moje oczekiwania. Maksymalnie cytrynowy, wyrazisty, ale nie za kwaśny, kremowy i mocno orzeźwiający. Polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta | |
żółtka | |
jajka | |
cukru | |
mąki ziemniaczanej (dodałam czubatą łyżkę) | |
oliwy |
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
Smacznego :)