KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Delikatne pączki pieczone - odchudzone

Przyg: 40 min Pieczenie: 10 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
paczkipieczone_00.JPG

Składniki:

  • Pączki (wychodzi 12 sporych) :

    Ilość Składnik
    20 g świeżych drożdży
    cieplego mleka
    mąki orkiszowej jasnej (można dać zwykłą pszenną)
    ksylitoli
    roztopionego masła
    średnie jajko (można zastąpić 2-3 żółtkami, wtedy ciasto będzie jeszcze delikatniejsze)
    dżemu lub konfitury niskodzłodzonej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    szczypta soli

Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn – drożdże rozrobić w 1/4 szklanki mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru/ksylitolu i ok. 2 łyżek mąki, tak, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do podrośnięcia.

Mąkę przesiać, wymieszać z ksylitolem i szczyptą soli. Dodać gotowy zaczyn, jajko oraz mleko. Dokładnie wymieszać za pomocą haka (kilka minut). Dodać roztopione, lekko przestudzone masło, ponownie wyrabiać hakiem kilka minut. Ciasto powinno być na tyle zwarte, by nie kleiło się zbyt mocno do rąk nie rozlewało na boki (jeśli jest za rzadkie dosypać mąki).

Gotowe przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dwie spore blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnice oprószyć obficie mąką, delikatnie przełożyć na nią ciasto (najlepiej obsypanymi mąką dłońmi). Ciasta nie odgazowujemy i nie zagniatamy. Lekko spłaszczamy ciasto dłońmi, tak, żeby nie pozbyć się zbyt dużej ilości pęcherzyków powietrza, na grubość ok. 2 cm (jeśli sie klei i rozchodzi oprószyc obficie mąką). Okrągłą wykrawaczkę lub szklankę o śr. 5-6 cm obtaczamy w mące i wycinamy pączki. Łopatką przełożyć wycięte paczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do natłuszczonych foremek, zachowując spore odstępy. Pozostałe ciasto otrzepać z nadmiaru mąki, lekko zagnieść, żeby się połączyło (nie za mocno, żeby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza) i znowu spłaszczyć dłońmi na grubość 2 cm. Wyciąć pączki, przełożyć na drugą blachę.

Blachy z pączkami odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec oddzielnie, ponieważ paczki z drugiej blachy z racji tego, iż zostały odgazowane potrzebują trochę więcej czasu na wyrośniecie. Pączki piec około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika (powinny się lekko zarumienić). Gotowe przełożyć na kratkę do ostudzenia. Następnie włożyć drugą blachę z pączkami (jeśli już odpowiednio wyrosły, jeśli nie, to dajemy im jeszcze 10-15 minut). Dalej postępujemy jak z pierwsza blachą.

Gotowe pączki nadziać za pomocą szprycy dżemem/konfiturą lub marmoladą, wg uznania. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 10 min
Średni
Porcje: 12

Część z Was poprosiła mnie na Facebook’u, żebym zamieściła na blogu przepis na pączki pieczone, a więc na nieco „odchudzoną” wersję pączków. A więc oto i one. Pączki wychodzą puszyste, leciutkie i delikatne, jak chmurki. I jeśli oprószymy je tylko cukrem pudrem i wypełnimy niezbyt kalorycznym nadzieniem faktycznie pozostaną znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne paczki smażone. W smaku przypominają nieco pączki angielskie, ale te w wersji pieczonej nie smażonej, choć są delikatniejsze. Polecam jako odmianę dla naszych tradycyjnych pączków smażonych. Choć nie ukrywam, że my wolimy jednak te smażone. :) Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi stąd.

paczki%20pieczone_22.JPG paczkipieczone33.JPG paczki%20pieczone_66.JPG paczkipieczone77.JPG paczki_pieczone555.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kinia Kinia
    2019-02-25 12:38:47

    Czy można użyć suchych drożdży?

    Twój komentarz
  • Jka Jka
    2018-11-07 22:04:31

    Mogę prosić o radę jeśli chcę użyć suchych drożdży instant? Mało piekę, drozdzowych rzeczy to już w ogóle, a innych nie mam na stanie. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Delikatne paczki z piekarnik Delikatne paczki z piekarnik
    2017-12-31 12:44:42

    Paczki wysmienite..przepisu bardzo dokladny.dziekuje

    Twój komentarz
  • Wawa Wawa
    2017-02-24 15:45:56

    Zrobiłam wczoraj i wszystkie zniknęły w oka mgnieniu. Zrobilam z masą budyniową i nadzialam szpryca. Są rewelacyjne, miekkie i suche i o wiele mniej w nich cholesterolu. Polecam ten przepis. Ps. Zrobilam z samych żółtek bez białek

    Twój komentarz
  • dodomi dodomi
    2017-02-22 15:49:50

    Czy można je nadziewać przed upieczeniem?

    Twój komentarz
  • kasikzaki kasikzaki
    2017-02-15 13:28:16

    takiego przepisu szukałam :) Mam tylko pytanie, myślisz ze ksylitol zamiast cukru sie nada?? Zamierzam je nadziać zmiksowanymi i uprzednio namoczonymi daktylami, co myślisz??

    Twój komentarz
  • Iva Iva
    2017-02-10 12:38:30

    Właśnie ciasto rośnie 😀. Zobaczymy co wyjdzie. Nadziewać będę masa makowa z bakaliami.

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2017-02-09 20:20:57

    Właśnie , wyjęte z piekarnika,są pyszne , dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • syska syska
    2016-02-02 22:23:32

    A co jeśli nie posiadam miksera, a co za tym idzie haka... ręcznie też da radę? Będę wdzięczna za odpowiedź :)

    Twój komentarz
  • Sara Sara
    2016-02-01 16:22:31

    chyba jednak wyszły..:) rzeczywiście jak bułeczki są, trochę piec nie równomiernie piecze i jedne są za blade, inne za ciemne, ale chyba ok:)

    jeszcze nadzieję budyniem, tak jak chce mąż i będzie ok:)

    Twój komentarz
  • Sara Sara
    2016-02-01 16:14:30

    nie wyszły;(

    mam 2 lewe ręce jeśli chodzi o pieczenie, zdziwiłabym się, gdyby wyszło.. zawsze coś sknocę;(

    ale przykro jest, bo wyglądają u Ciebie super:)

    Twój komentarz
  • hanka hanka
    2015-02-10 17:09:53

    Super pyszne pączusie, znikają w okamgnieniu!!!

    Polecam wszystkim, z powidłami śliwkowymi własnej roboty - idealne dla naszych pociech :)

    Twój komentarz
  • paw paw
    2015-02-08 14:39:00

    Polecam zamiast zwykłych jajek jajka przepiórcze 1 zastępowane jest przez 3 - 4 szt. www.przepiorki.pawelstrzyzykowski

    Twój komentarz
  • Stefa Stefa
    2015-01-30 19:14:38

    W smaku bardziej jak drożdżóweczki, ale i tak pyszne. ;-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-28 21:18:25

    @Cynamonowy Pył - bardzo się cieszę, że smakowały :) Pięknie Ci wyszły! :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-28 21:16:57

    @Katka - cieszę się, ze smakowały :) bez masła to faktycznie wersja jeszcze bardziej light :)

    Twój komentarz
  • Katka Katka
    2014-02-28 20:44:43

    Pyszne, zapomnialam dodać masla, ale wyszly super...wersja light :-D

    Twój komentarz
  • Cynamonowy Pył Cynamonowy Pył
    2014-02-28 14:22:03

    Pączki te są fantastyczne , piekłam je jakiś czas temu , by wypróbować jak smakują i się nie zawiodłam . Ja moje nadziałam budyniem , chętni moje pączki mogą obejrzeć tu : http://cynamonowypyl.blox.pl/2014/01/Delikatne-paczki-pieczone-z-budyniem.html

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-27 11:18:13

    @Ava - to pączki pieczone, więc one są w smaku trochę jak bułeczki, ale powinny wyjść puszyste i mięciutkie, a nie twarde i ciężkie. Żeby były jeszcze delikatniejsze można zastąpić jajko 3 żółtkami. Prawdopodobnie ciasto było za mało wyrobione, albo ilość mąki zbyt duża (wspominam w przepisie, że trzeba regulować jej ilość, tak, żeby po wyrobieniu ciasto było miękkie i dość luźne, a nie zbite. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ava Ava
    2014-02-27 11:07:18

    Pączki na zdjęciu są super:) skusiłam się na te przepis, niestety moje pączki nie wyszły:( wyszły natomiast ciężkie, twarde bułeczki drożdżowe.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-22 17:17:53

    @Kuśka - pieczemy na grzaniu góra/dół. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Kuśka Kuśka
    2014-02-22 17:03:14

    Czy te pączki trzeba piec termo-biegiem?

    Twój komentarz
  • Maryla Maryla
    2014-02-22 11:45:01

    Upiekłam wczoraj. :) Jestem na restrykcyjnej diecie ograniczającej tłuszcz i zdecydowałam się na te pączki, bo na razie na tradycyjne nie mogę sobie pozwolić. W dodatku przychodzą dziś do nas goście i chciałam mieć coś słodkiego do kawki, więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu. :) W zasadzie to trochę się obawiałam, co mi wyjdzie, bo po przeczytaniu komentarza jednej z osób komentujących wcześniej, której ileś razy nie wyszły nie wiedziałam czy ja sobie z nimi poradzę (w końcu nie piekę zbyt często), ale na szczęście zaryzykowałam. Zgodnie z zaleceniem autorki dosypałam trochę mąki, żeby ciasto nie było zbyt luźne. Pączki wyszły jak malowane, okrąglutkie, puszyste, nie są płaskie jak o tym wspominała poprzedniczka, choć oczywiście na górze są bardziej napuszone, ale ogólnie mają ładny kształt i są bardzo puszyste i miękkie. W zasadzie to wyglądają bardzo podobnie do tych ze zdjęcia. Aż się dziwię, że mi początkującej kucharce takie cudeńka wyszły, a mąż jeszcze bardziej zdziwiony, ha ha. :) Dziękuję ślicznie za ten super przepis! Będę zaglądać częściej :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-21 23:13:56

    @Justyna - jeśli nie ma Pani szprycy, to lepiej nadziać pączki przed pieczeniem, trzeba tylko dobrze skleić ciasto, żeby całe nadzienie nie wypłynęło. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Justyna Justyna
    2014-02-21 15:30:07

    Świetny przepis. Będę robiła na tłusty czwartek. Tylko zastanawia mnie jak je nadziać, nie mam szprycy.A tak sobie myślałam żeby jako nadzienie połączyć budyń z domową konfiturą ze śliw.k i kawałeczkami daktyli,

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-20 10:54:26

    @Moje Walijskie Pichcenie - Moje również nie wychodzą od spodu bardzo zaokrąglone, ale zdjęcie jest celowo robione od góry więc daje trochę taki efekt, nie wyszły wprawdzie płaskie od spodu jak typowa bułka, ale to zależy chyba od uformowania, puszystości i tego, że ciasto było dość ścisłe, zwarte, nie było luźne, tak jak o tym wspominasz, więc podczas pieczenia nie zmienia też kształtu, poza tym, że rośnie. No i można też robić je w zaokrąglonych foremkach. Ale na pewno od spodu były bardziej płaskie niż na górze i pączki nie są takie typowo okrągłe (widać to na przekroju), ale raczej płaskawe od dołu. Jaśniejsze boki określone przez Ciebie jako obrączka to efekt mojego piekarnika i grzania góra dól, ja w końcowej fazie podpiekam na dolnym i górnym grillu, boki są wtedy jaśniejsze, ale mimo tego widać, że nie powstaje typowa obrączka jak na pączkach smażonych. Przetestowałam pączki po Twoim komentarzu ponownie i okazało się, że omyłkowo podałam zbyt małą ilość mąki, dlatego ciasto wychodziło za luźne, przepraszam najmocniej za pomyłkę, już poprawiła w przepisie. Ciasto powinno być zwarte, tak, żeby nie zmieniało kształtu po uformowaniu w kulę. Natomiast, jeśli chodzi o wspomnianą przez Ciebie "obrączkę", to już trzeba popróbować ze swoim piekarnikiem, ustawiając go na takie grzanie, gdzie nie przypieka zbyt mocno boków, ale efektu typowej obrączki nie da się uzyskać w piekarniku. Mi za drugim razem bardziej przypiekło boki. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Moje Walijskie Pichcenie Moje Walijskie Pichcenie
    2014-02-19 11:02:24

    Dziś moja 3(!) próba podejścia do pieczonych pączków. Niestety kolejna próba, mało owocna :( Owszem pod względem smakowym delikatne i puszyste, ale wyglądem tragedia: typowe bułeczki drożdżowe, płaskie(jak wspominała, któraś poprzedniczka) od spodu ... jak stół :(. Kok po kroku przygotowuję wszystko zgodnie z Twoim (zresztą bardzo szczegółowym, za co dziekuję) opisem. Ciasto pięknie wyrasta raz w misce, drugi raz jako "pączki" na blaszce, opcja nagrzania piekarnika góra-dół i nic. Nie wiem jakim cudem uzyskałaś tak piękny okrągły kształt i taką książkową obrączkę? :( czy wogóle w piekarniku jest takie coś możliwe? Poza tym ciasto jest dość luźne, bardzo trudno jest je przenieść nawet przy pomocy łopatki na blaszkę :( a jak juz sie uda - zatracają idealny kulisty kształt :( Nie podejdę już "do tematu" po raz kolejny ... ale może podpowiesz gdzie tkwi mój błąd, bo paczki strasznie mnie zaintrygowały ... pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Sabina Sabina
    2014-02-03 22:02:52

    Super przepis! Wyszły pyszne. Bardzo puchate i mięciutkie, a to, że nie są smażone w tłuszczu sprawia, że częstyo będziemy do nich wracać. :-) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-20 09:12:21

    @Magda K. - bardzo się cieszę, że smakowały :)

    Twój komentarz
  • magda k. magda k.
    2014-01-19 11:26:46

    Pysznie wyszły, dziękuję za przepis.

    Twój komentarz
  • Waniliowa Chmurka Waniliowa Chmurka
    2013-02-16 17:56:21

    Zrobiłam, były pyszne!:)Dziękuję za przepis:) Jedyna różnica, to że moje wyszły chyba bardziej płaskie. :)Pozdrawiam i podsyłam linkahttp://waniliowachmurka.blogspot.com/2013/02/paczki-pieczone.html

    Twój komentarz
  • pancia pancia
    2013-02-08 16:06:32

    Piękne. Zapierają dech w piersiach. Kocham pieczone pączki, muszę wypróbować.

    Twój komentarz
  • margo margo
    2013-02-08 10:02:24

    miło,ze dodałaś coś dietetycznego

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-02-08 05:50:28

    Piękne te pieczone pączki. I naprawdę delikatnie wyglądają.Może kiedyś spróbuję takie upiec.Pozdrowienia :)

    Twój komentarz
  • olimpia34 olimpia34
    2013-02-07 22:29:59

    Wygladają wspaniale, szkoda że wcześniej tu nie wpadłam bo bym się pokusiła o zrobienie takich pączków. Ale przepis zachowam na za rok:-)

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2013-02-07 16:34:18

    Wyglądają cudownie :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2013-02-07 16:13:12

    Wyglądają pięknie! Kiedyś upiekłam przy jakiejś okazji jednego pączka w piekarniku, ale mi bardziej przypominał nieziemsko napuszoną bułeczkę, a nie pączka, ciekawe, czy te też takie właśnie są, trzeba się będzie kiedyś przekonać:)Pozdrawiam Kasiu!

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-02-07 15:36:19

    Ojej te też do mnie mrugają,żeby je skosztować.Jak malowane i takie równiutkie :)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-02-07 14:28:35

    o rany ale śliczne, jesteś mistrzynią. Wyglądają jak takie prawdziwe smażone - cuda :)

    Twój komentarz
  • Lucyna Lucyna
    2013-02-07 14:15:26

    Też serwowałam takie "oszukane" pączki. Smaczne ale nie czarujmy się - co tradycja to tradycja. Naszych polskich smażonych pysznych pączków nic nie jest wstanie zastąpić ;)Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-02-07 12:52:05

    No nie.... Ale wybór:-) Pączki chude, tłuste, pieczone, smażone, szybkie i te bardziej pracochłonne. Prawdziwy pączkowy karnawał! Jest w czym wybierać. Te wyglądają tak leciutko... wystarczy zjeść i "odlecieć":) U mnie dziś królują tradycyjne czyli smażone, ale te pieczone z pewnością wypróbuję dla odmiany;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-07 12:08:09

    @moje pasje - Eliza polecam jak najbardziej! Generalnie fajne wychodzą, bo czuć po cieście, że są jednak znacznie lżejsze od tych smażonych, wiec częściej sobie można na nie pozwolić :)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2013-02-07 11:54:20

    Bardzo podoba mi się ta propozycja :) Już sobie drukuję i za bank zrobię :) Takie piękne sa .... :)

    Twój komentarz

Delikatne pączki pieczone - odchudzone

Delikatne pączki pieczone - odchudzone

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 10 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

Część z Was poprosiła mnie na Facebook’u, żebym zamieściła na blogu przepis na pączki pieczone, a więc na nieco „odchudzoną” wersję pączków. A więc oto i one. Pączki wychodzą puszyste, leciutkie i delikatne, jak chmurki. I jeśli oprószymy je tylko cukrem pudrem i wypełnimy niezbyt kalorycznym nadzieniem faktycznie pozostaną znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne paczki smażone. W smaku przypominają nieco pączki angielskie, ale te w wersji pieczonej nie smażonej, choć są delikatniejsze. Polecam jako odmianę dla naszych tradycyjnych pączków smażonych. Choć nie ukrywam, że my wolimy jednak te smażone. :) Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi stąd.

Składniki

  • Pączki (wychodzi 12 sporych) :

    Ilość Składnik
    20 g świeżych drożdży
    cieplego mleka
    mąki orkiszowej jasnej (można dać zwykłą pszenną)
    ksylitoli
    roztopionego masła
    średnie jajko (można zastąpić 2-3 żółtkami, wtedy ciasto będzie jeszcze delikatniejsze)
    dżemu lub konfitury niskodzłodzonej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    szczypta soli

Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn – drożdże rozrobić w 1/4 szklanki mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru/ksylitolu i ok. 2 łyżek mąki, tak, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do podrośnięcia.

Mąkę przesiać, wymieszać z ksylitolem i szczyptą soli. Dodać gotowy zaczyn, jajko oraz mleko. Dokładnie wymieszać za pomocą haka (kilka minut). Dodać roztopione, lekko przestudzone masło, ponownie wyrabiać hakiem kilka minut. Ciasto powinno być na tyle zwarte, by nie kleiło się zbyt mocno do rąk nie rozlewało na boki (jeśli jest za rzadkie dosypać mąki).

Gotowe przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dwie spore blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnice oprószyć obficie mąką, delikatnie przełożyć na nią ciasto (najlepiej obsypanymi mąką dłońmi). Ciasta nie odgazowujemy i nie zagniatamy. Lekko spłaszczamy ciasto dłońmi, tak, żeby nie pozbyć się zbyt dużej ilości pęcherzyków powietrza, na grubość ok. 2 cm (jeśli sie klei i rozchodzi oprószyc obficie mąką). Okrągłą wykrawaczkę lub szklankę o śr. 5-6 cm obtaczamy w mące i wycinamy pączki. Łopatką przełożyć wycięte paczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do natłuszczonych foremek, zachowując spore odstępy. Pozostałe ciasto otrzepać z nadmiaru mąki, lekko zagnieść, żeby się połączyło (nie za mocno, żeby stracić jak najmniej pęcherzyków powietrza) i znowu spłaszczyć dłońmi na grubość 2 cm. Wyciąć pączki, przełożyć na drugą blachę.

Blachy z pączkami odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec oddzielnie, ponieważ paczki z drugiej blachy z racji tego, iż zostały odgazowane potrzebują trochę więcej czasu na wyrośniecie. Pączki piec około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika (powinny się lekko zarumienić). Gotowe przełożyć na kratkę do ostudzenia. Następnie włożyć drugą blachę z pączkami (jeśli już odpowiednio wyrosły, jeśli nie, to dajemy im jeszcze 10-15 minut). Dalej postępujemy jak z pierwsza blachą.

Gotowe pączki nadziać za pomocą szprycy dżemem/konfiturą lub marmoladą, wg uznania. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)