Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 10
Forma: 24 cm
Może to wpływ tego, że rzadko mam ostatnio czas, żeby coś upiec albo może skutek mojego zamiłowania do truskawek i rabarbaru, ale moim zdaniem jest to jedno z najlepszych ciast z musem owocowym, jakie jadłam. Mus jest mocno owocowy, posmak śmietanki jest delikatnie wyczuwalny i cudownie współgra ze smakiem truskawek i rabarbaru, a rozpływający się w ustach, bardzo kruchy i delikatny spód, wspaniale dopełnia całości.
Zdecydowanie jest to ciasto, którym można rozpocząć sezon rabarbarowy, jak i truskawkowy. :) Idealne na upały, kiedy nawet nie chce nam się patrzeć w stronę ciężkich i kalorycznych ciast. Choć nie oszukujmy się, to ciacho mimo swojej delikatności, owocowości i lekkości nie jest wcale takie mało kaloryczne z uwagi na dodatek bitej śmietanki. ;) I powiem Wam szczerze, że tylko ten fakt powstrzymywał mnie przed pochłanianiem kolejnych kawałków. Natomiast mój Ukochany nie miał z tym żadnych problemów i bez stresu pochłonął 4 kawałki . ;) Ciasto jest tak pyszne, a przy tym delikatne, że człowiek czuje niedosyt po jednym i odruchowo sięga po następny. ;)
Źródło przepisu: majowa Kuchnia. Jeśli lubicie owocowe ciasta na zimno, to bardzo Wam polecam!
Ps. Przypominam o trwającym jeszcze tylko 3 dni konkursie, :)
Ilość | Składnik |
---|---|
rabarbaru | |
cukru lub więcej (w zależności od stopnia dojrzałości rabarbaru i truskawek, ja odrobinę dosładzałam) | |
żelatyny | |
oczyszczonych i pokrojonych truskawek | |
2 ½ szklanki | zmielonych na pył herbatników (ciasteczek digestive lub innych) |
stopionego masła (ja dałam odrobinę więcej) | |
śmietanki 30-36% |
Mus:
Oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki o długości 2-3 cm, zasypać w rondelku cukrem, dolać 1/4 szklanki wody doprowadzić do zagotowania, mieszając. Zmniejszyć ogień i dusić około 10-15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Gotowy zmiksować/zblendować (nie dodając powstałego w czasie gotowania syropu rabarbarowego, bo masa może wyjść za rzadka).
Truskawki umyć, pokroić i rozgnieść widelcem.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, żeby napęczniała. Podgrzać. Odstawić do przestudzenia.
Truskawki wymieszać ze zmiksowanym rabarbarem (na tym etapie można sprawdzić czy odpowiada nam słodkość (w razie potrzeby dosłodzić). Dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać na szybkich obrotach. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa nieci zgęstniała.
Spód:
W tym czasie mieszamy pokruszone herbatniki z masłem ( w razie potrzeby dodając trochę masła). Masa nie powinna się kruszyć, musi trzymać się ścianek tortownicy lub formy na tarte. Masą ciasteczkową wykładamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty (śr. 24 cm) lub natłuszczonej tortownicy (w drugim przypadku tylko do wysokości 3 cm). Dociskamy ręką. Pieczemy w temp. 180°C około 15 minut (na złoty kolor). Studzimy w formie.
Całość:
Do gęstniejącej masy rabarbarowo-truskawkowej dodajemy ubitą śmietanę, powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)