KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciasto serowe z rabarbarem

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 14
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
serowe%20z%20rabarbarem.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    tłustego twarogu lub sera śmietankowego
    mleka (ok. 80 ml)
    jajka
    oleju (ok. 60 ml)
    ekstraktu z wanilii (w oryginale 1 laska wanilii)
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
  • Nadzienie śmietanowe:

    Ilość Składnik
    gęstej kwaśnej śmietany
    cukru pudru
    jajka
    mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    rabarbaru
    cukru

Sposób przygotowania

Rabarbar oczyścić, umyć, osączyć na papierowych ręcznikach i pokroić na niewielkie kawałki. Oprószyć go dwoma łyżkami cukru, wymieszać.

Ciasto:

Ser utrzeć z resztą składników (oprócz mąki i proszku do pieczenia) na jednolitą, gładka masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połowę mąki dodać do masy, wymieszać. Dodać resztę mąki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je oprószonym mąką blacie na koło o średnicy 24 cm. Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przełożyć do tortownicy.
Rabarbar wyłożyć na ciasto.

Masa śmietanowa:

Śmietanę zmiksować z cukrem i jajkami na jednolitą gładką masę. Polać nią wierzch ciasta.
Ciasto piec około 40 minut w temperaurze 180 °C (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 14

Smak rabarbaru to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Na myśl o nim od razu wracają wspomnienia babcinego ciasta z jego udziałem. Ciasto podjadałam na ogół z blaszki zanim zdążyło wystygnąć, tego smaku i zapachu nie da się zapomnieć. Ale ciasto to przypomina mi też czasie spędzonym z bliskimi, o uśmiechniętej babci, o wspólnych spacerach do parku z nią i rodzicami. Dobrze jest mieć takie wspomnienia, oj dobrze. :)

Powracając do ciasta – nie jest ono za słodkie, moim zdaniem smaki wyważone są w sam raz. Delikatna słodycz świetnie współgra z kwaskowatym rabarbarem. Ciasto jest delikatnie serowe, z lekką nutą wanilii, w strukturze nieco przypominające ciasto ucierane. Ciasto pięknie wyrasta i jest bardzo smaczne, za sprawą sera dość wilgotne. Idealnie komponuje się z nim nadzienie śmietanowe, w którym zatopiony jest rabarbar.

Moim zdaniem ciasto idealne do popołudniowej herbatki lub na piknik. :) Przepis wycięty wiele lat temu z jakiejś gazetki kulinarnej, niestety nie potrafię już zidentyfikować jego pochodzenia. Polecam!

serowe%20z%20rabarbarem_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-03 09:11:10

    @Ania - szczerze mówiąc nie wiem w czym tkwi problem :-/, robiłam to ciasto już kilka razy, żeby sprawdzić jaka może być przyczyna zakalca, ale ciasto wyrastało mi normalnie i masa była ścięta. Za radą jednej z czytelniczek - zresztą Pani imienniczki (p. Ani Badowskiej) - dodałam jajka do przepisu, bo jej to ponoć pomogło. Wypróbowałam przepis z jajkami, i owszem ciasto wyszło, ale bez jajek też wychodziło. :) Jeśli mimo dodania jajek zrobił się Pani zakalec, to naprawdę ciężko mi powiedzieć, co może być przyczyną... zapewne stosunek składników do siebie, ale nie wiem na razie dokładnie w jakim składniku/jego ilości tkwi problem, bo tak wyżej wspomniałam mi za każdym razem ciasto wychodziło upieczone i wyrośnięte. Prawdopodobnie zdejmę to ciasto z bloga i spróbuję ulepszyć przepis. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2014-07-02 14:20:55

    Zapomniałam napisać ze w wytlumaczeniu pisze ze ciasto jest bez jajek a w przepisie są jajka

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2014-07-02 13:01:24

    KasiuI moje ciasto rowniez zamienilo sie w zakalec a masa smietankowa zostala calkowicie pkynna. Czy udalo sie dotrzec do tego jaki jest problem bo widze ze pare osob doswiadczylo tych samych trudnosci.

    Twój komentarz
  • magma magma
    2014-05-07 12:11:42

    wygląda rewelacyjnie:)

    Twój komentarz
  • Beza_Gorzów Beza_Gorzów
    2013-07-17 09:30:12

    No niestety mi tez nie wyszło to ciacho :( Robiłam zgodnie z przepisem, upiekło sie, ale jest gigantyczny, glinowaty zakalec. Mój pierwszy zakalec w życiu! Taka porażka! A chciałam zrobic przyjemność w domu i Kolegom z pracy. Nie wyszło. Buuuuu :(((

    Twój komentarz
  • Beza_Gorzów Beza_Gorzów
    2013-07-17 09:30:12

    No niestety mi tez nie wyszło to ciacho :( Robiłam zgodnie z przepisem, upiekło sie, ale jest gigantyczny, glinowaty zakalec. Mój pierwszy zakalec w życiu! Taka porażka! A chciałam zrobic przyjemność w domu i Kolegom z pracy. Nie wyszło. Buuuuu :(((

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-01 20:46:53

    @Aleksandra - nie mam pojęcia, co może być przyczyną, robiłam te ciacho dwa razy i po ok. 40 minutach było pięknie upieczone, ale skoro już troje z Was zgłosiło problem, upiekę je jeszcze raz i zobaczę jak mi teraz wyjdzie. Spróbuję zorientować się, co może być przyczyną problemów z masą śmeitanową i wprowadzić potrzebne zmiany. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • jola jola
    2013-06-01 20:39:30

    Zrobiłam i jest przepyszne. Mnie na szczęście wszystko ładnie się ścieło i żadnych zakalców nie było. Dodaje do ulubionych. :-)

    Twój komentarz
  • aleksandra aleksandra
    2013-06-01 19:56:31

    kurcze mi tez chyba nie wyszlo, tak samo juz siedzi godzine w piekarniku a gora ciagle plynna.. jak wkladam patyczek jest calyczas mokry :-( miksowalam dlugo.. moze jeszcze cos wyjdzie zobaczymy..

    Twój komentarz
  • jolenka06 jolenka06
    2013-05-26 09:21:06

    Letnie śmietankowe jak zwykle pycha i już wylądowało u Mamy na stole :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-25 19:40:06

    @Jolenka06 - przykro mi, nie mam pojęcia czemu tak się stało, ja robiłam swoje dwukrotnie i nic sie z nim nie działo, więc trudno mi powiedzieć, co mogło być przyczyną :( mam nadzieje, że śmietankowo-truskawkowe będzie udane :)

    Twój komentarz
  • jolenka06 jolenka06
    2013-05-25 17:24:28

    Po raz pierwszy nie wyszło mi ciasto z Twojego bloga :( dół straszliwy zakalec a góra płynna i jakby zważona , nie mam pojęcia co zrobiłam nie tak . Ale nic to ! W piekarniku siedzi już letnie ciasto śmietankowe z truskawkami :) Sprawdzone i pyszne :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-25 11:22:52

    @Edek - nie mam pojecia co mogło być przyczyną - moja masa była ścięta już po około 20 minutach... może śmietana była za rzadka, albo nie połaczyła się dobrze za jajkami na skutek zbyt krótkiego miskowania?

    Twój komentarz
  • edek edek
    2013-05-25 09:05:13

    Masa śmietanowa chyba nie upiekła się... Ciacho siedziało w piecu godzinę, ale wierzch pozostał lekko płynny. Cos nie tak zrobiłam? Bardzo fajna stronka z przepisami. Miłego dnia!

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2013-05-20 20:05:35

    W dzieciństwie rabarbar jadłam najczęściej na surowo z cukrem ...pamiętam jak siadaliśmy w kuchni pod stołem i go zajadaliśy ...to było nasze ulubione miejsce na pałąszowanie badyli ... teraz najbardziej kocham go w postaci placja z dżemem truskawkowym i kruszonką:) .... ale Twoja serowa propozycja bardzo mi się podoba:)

    Twój komentarz
  • Ada Ada
    2013-05-20 11:15:53

    Wygląda prześlicznie i pewnie tak samo smakuje. Na pewno wypróbuję ten przepis.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-20 09:07:29

    @Sandy - na blogu jest bardzo dużo ciast, ktorych nie trzeba trzymac w lodówce. Generalnie wszystkie ciasta, które nie są na zimno i nie mają dodatku kremu, masy śmietanowej lub maślanej można przechowywać w temperaturze pokojowej. A więc lodówki nie potrzebują wszelkie ciasta ucierane z owocami, ciasta kruche z owocami, ciasta drożdżowe z owocami, biszkoptowe z owocami, czekoladowe typu brownie, etc. Trudno mi polecic jedno wybrane, bo każde z nich jest inne i każde smaczne, a które najbardziej to już kwestia gustu, jaki typ ciast się preferuje, jakie dodatki, owoce, etc. :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-05-19 21:12:10

    Świetne ciastO! Uwielbiam ciacha z rabarbarem i w ogóle sam rabarbar. Mniam:) Przepis muszę sobie wydrukować, moze się skuszę?Pozdrowienia :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-19 20:28:35

    @Ania - ciasto nie powinno mieć raczej struktury zakalcowatej, owszem jest dość wilgotne, ale mimo wszystko dość puszyste, nie zakalcowate, może sok z rabarbaru wypłynął i stąd ten zakalec? Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • sandy sandy
    2013-05-19 12:48:09

    A kruche ciasto np. z rabarbarem trzeba trzymać w lodówce?

    Twój komentarz
  • sandy sandy
    2013-05-19 08:14:34

    Witam. Jakie ciasto ,którego nie trzeba trzymać w lodówce Pani poleca ?

    Twój komentarz
  • sandy sandy
    2013-05-18 17:43:50

    Witam.Jakie ciasto , którego nie trzeba trzymać w lodówce Pani poleca?Z góry dziękuje za odpowiedź.

    Twój komentarz
  • ania ania
    2013-05-18 17:37:40

    Ciasto pyszne, chociaż wydaje mi się że moje nieco z zakalcem ( a może właśnie to serowe ma takie być lekko wilgotne?). Na pewno dodaje do ulubionych. Dziękuję za fajny przepis

    Twój komentarz
  • sandy sandy
    2013-05-18 17:25:32

    Witam.Jakie ciasto, którego nie trzeba trzymać w lodówce Pani poleca?Z góry dziękuje odpowiedź.

    Twój komentarz
  • Michalina Michalina
    2013-05-18 05:49:35

    Dziekuje za odpowiedz! W takim razie na pewno wyprobuje :)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-05-17 12:23:37

    Wygląda niesamowicie pysznie!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-17 11:34:05

    @Karolina - nie, jest dość wilgotne od sera.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-17 11:33:28

    @Marzena - ser śmeitankowy to taki bardziej kremowy twarożek spzredawany na ogół w kostkach lub na wagę, można też użyć wiaderkowego, lub po prostu tłustego twarogu, najlepiej zmielonego.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-17 11:31:40

    @Michalina - szczerze mówiąc nie wiem jak zachowa sie masa jogurtowa podczas pieczenia, jeśli już, to wybrałabym dość gęsty jogurt typu greckiego

    Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2013-05-17 11:14:05

    Wygląd przepysznie - muszę wypróbować ten przepis. Czy ciasto nie jest suche?

    Twój komentarz
  • marzena marzena
    2013-05-17 11:12:58

    ser smietankowy > to taki we wiaderku ?

    Twój komentarz
  • Michalina Michalina
    2013-05-17 10:57:43

    Ciasto wyglada slicznie i na pewno jest smaczne :) chcialabym zrobic, ale czy zamiast smietany mozna dac jogurt naturalny ?

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2013-05-17 09:40:51

    Wygląda nieziemsko! Po przeczytaniu przepisu od razu chce się iść do sklepu po brakujące składniki i przygotować te ciasto! Pychota :)Zauważyłam, że masz kilka widgetów z innych stron na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy. Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blogŻyczę udanego weekendu! I oczywiście gratuluję tego cudnego przepisu :)

    Twój komentarz
  • Daria Anna Daria Anna
    2013-05-17 09:35:51

    Ciasto wygląda i zapowiada się obłędnie :) Pozdrawiam.

    Twój komentarz

Ciasto serowe z rabarbarem

Ciasto serowe z rabarbarem

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 14

Forma: 24 cm

Opis

Smak rabarbaru to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Na myśl o nim od razu wracają wspomnienia babcinego ciasta z jego udziałem. Ciasto podjadałam na ogół z blaszki zanim zdążyło wystygnąć, tego smaku i zapachu nie da się zapomnieć. Ale ciasto to przypomina mi też czasie spędzonym z bliskimi, o uśmiechniętej babci, o wspólnych spacerach do parku z nią i rodzicami. Dobrze jest mieć takie wspomnienia, oj dobrze. :)

Powracając do ciasta – nie jest ono za słodkie, moim zdaniem smaki wyważone są w sam raz. Delikatna słodycz świetnie współgra z kwaskowatym rabarbarem. Ciasto jest delikatnie serowe, z lekką nutą wanilii, w strukturze nieco przypominające ciasto ucierane. Ciasto pięknie wyrasta i jest bardzo smaczne, za sprawą sera dość wilgotne. Idealnie komponuje się z nim nadzienie śmietanowe, w którym zatopiony jest rabarbar.

Moim zdaniem ciasto idealne do popołudniowej herbatki lub na piknik. :) Przepis wycięty wiele lat temu z jakiejś gazetki kulinarnej, niestety nie potrafię już zidentyfikować jego pochodzenia. Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    tłustego twarogu lub sera śmietankowego
    mleka (ok. 80 ml)
    jajka
    oleju (ok. 60 ml)
    ekstraktu z wanilii (w oryginale 1 laska wanilii)
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
  • Nadzienie śmietanowe:

    Ilość Składnik
    gęstej kwaśnej śmietany
    cukru pudru
    jajka
    mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    rabarbaru
    cukru

Sposób przygotowania

Rabarbar oczyścić, umyć, osączyć na papierowych ręcznikach i pokroić na niewielkie kawałki. Oprószyć go dwoma łyżkami cukru, wymieszać.

Ciasto:

Ser utrzeć z resztą składników (oprócz mąki i proszku do pieczenia) na jednolitą, gładka masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połowę mąki dodać do masy, wymieszać. Dodać resztę mąki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je oprószonym mąką blacie na koło o średnicy 24 cm. Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przełożyć do tortownicy.
Rabarbar wyłożyć na ciasto.

Masa śmietanowa:

Śmietanę zmiksować z cukrem i jajkami na jednolitą gładką masę. Polać nią wierzch ciasta.
Ciasto piec około 40 minut w temperaurze 180 °C (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)