Rabarbar oczyścić, umyć, osączyć na papierowych ręcznikach i pokroić na niewielkie kawałki. Oprószyć go dwoma łyżkami cukru, wymieszać.
Ciasto:
Ser utrzeć z resztą składników (oprócz mąki i proszku do pieczenia) na jednolitą, gładka masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połowę mąki dodać do masy, wymieszać. Dodać resztę mąki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je oprószonym mąką blacie na koło o średnicy 24 cm. Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przełożyć do tortownicy. Rabarbar wyłożyć na ciasto.
Masa śmietanowa:
Śmietanę zmiksować z cukrem i jajkami na jednolitą gładką masę. Polać nią wierzch ciasta. Ciasto piec około 40 minut w temperaurze 180 °C (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Smak rabarbaru to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Na myśl o nim od razu wracają wspomnienia babcinego ciasta z jego udziałem. Ciasto podjadałam na ogół z blaszki zanim zdążyło wystygnąć, tego smaku i zapachu nie da się zapomnieć. Ale ciasto to przypomina mi też czasie spędzonym z bliskimi, o uśmiechniętej babci, o wspólnych spacerach do parku z nią i rodzicami. Dobrze jest mieć takie wspomnienia, oj dobrze. :)
Powracając do ciasta – nie jest ono za słodkie, moim zdaniem smaki wyważone są w sam raz. Delikatna słodycz świetnie współgra z kwaskowatym rabarbarem. Ciasto jest delikatnie serowe, z lekką nutą wanilii, w strukturze nieco przypominające ciasto ucierane. Ciasto pięknie wyrasta i jest bardzo smaczne, za sprawą sera dość wilgotne. Idealnie komponuje się z nim nadzienie śmietanowe, w którym zatopiony jest rabarbar.
Moim zdaniem ciasto idealne do popołudniowej herbatki lub na piknik. :) Przepis wycięty wiele lat temu z jakiejś gazetki kulinarnej, niestety nie potrafię już zidentyfikować jego pochodzenia. Polecam!
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
SlodkieFantazje
2014-07-03 09:11:10
@Ania - szczerze mówiąc nie wiem w czym tkwi problem :-/, robiłam to ciasto już kilka razy, żeby sprawdzić jaka może być przyczyna zakalca, ale ciasto wyrastało mi normalnie i masa była ścięta. Za radą jednej z czytelniczek - zresztą Pani imienniczki (p. Ani Badowskiej) - dodałam jajka do przepisu, bo jej to ponoć pomogło. Wypróbowałam przepis z jajkami, i owszem ciasto wyszło, ale bez jajek też wychodziło. :) Jeśli mimo dodania jajek zrobił się Pani zakalec, to naprawdę ciężko mi powiedzieć, co może być przyczyną... zapewne stosunek składników do siebie, ale nie wiem na razie dokładnie w jakim składniku/jego ilości tkwi problem, bo tak wyżej wspomniałam mi za każdym razem ciasto wychodziło upieczone i wyrośnięte. Prawdopodobnie zdejmę to ciasto z bloga i spróbuję ulepszyć przepis. Pozdrawiam serdecznie
Ania
2014-07-02 14:20:55
Zapomniałam napisać ze w wytlumaczeniu pisze ze ciasto jest bez jajek a w przepisie są jajka
Ania
2014-07-02 13:01:24
KasiuI moje ciasto rowniez zamienilo sie w zakalec a masa smietankowa zostala calkowicie pkynna. Czy udalo sie dotrzec do tego jaki jest problem bo widze ze pare osob doswiadczylo tych samych trudnosci.
magma
2014-05-07 12:11:42
wygląda rewelacyjnie:)
Beza_Gorzów
2013-07-17 09:30:12
No niestety mi tez nie wyszło to ciacho :( Robiłam zgodnie z przepisem, upiekło sie, ale jest gigantyczny, glinowaty zakalec. Mój pierwszy zakalec w życiu! Taka porażka! A chciałam zrobic przyjemność w domu i Kolegom z pracy. Nie wyszło. Buuuuu :(((
Beza_Gorzów
2013-07-17 09:30:12
No niestety mi tez nie wyszło to ciacho :( Robiłam zgodnie z przepisem, upiekło sie, ale jest gigantyczny, glinowaty zakalec. Mój pierwszy zakalec w życiu! Taka porażka! A chciałam zrobic przyjemność w domu i Kolegom z pracy. Nie wyszło. Buuuuu :(((
SlodkieFantazje
2013-06-01 20:46:53
@Aleksandra - nie mam pojęcia, co może być przyczyną, robiłam te ciacho dwa razy i po ok. 40 minutach było pięknie upieczone, ale skoro już troje z Was zgłosiło problem, upiekę je jeszcze raz i zobaczę jak mi teraz wyjdzie. Spróbuję zorientować się, co może być przyczyną problemów z masą śmeitanową i wprowadzić potrzebne zmiany. Pozdrawiam serdecznie
jola
2013-06-01 20:39:30
Zrobiłam i jest przepyszne. Mnie na szczęście wszystko ładnie się ścieło i żadnych zakalców nie było. Dodaje do ulubionych. :-)
aleksandra
2013-06-01 19:56:31
kurcze mi tez chyba nie wyszlo, tak samo juz siedzi godzine w piekarniku a gora ciagle plynna.. jak wkladam patyczek jest calyczas mokry :-( miksowalam dlugo.. moze jeszcze cos wyjdzie zobaczymy..
jolenka06
2013-05-26 09:21:06
Letnie śmietankowe jak zwykle pycha i już wylądowało u Mamy na stole :)
SlodkieFantazje
2013-05-25 19:40:06
@Jolenka06 - przykro mi, nie mam pojęcia czemu tak się stało, ja robiłam swoje dwukrotnie i nic sie z nim nie działo, więc trudno mi powiedzieć, co mogło być przyczyną :( mam nadzieje, że śmietankowo-truskawkowe będzie udane :)
jolenka06
2013-05-25 17:24:28
Po raz pierwszy nie wyszło mi ciasto z Twojego bloga :( dół straszliwy zakalec a góra płynna i jakby zważona , nie mam pojęcia co zrobiłam nie tak . Ale nic to ! W piekarniku siedzi już letnie ciasto śmietankowe z truskawkami :) Sprawdzone i pyszne :)
SlodkieFantazje
2013-05-25 11:22:52
@Edek - nie mam pojecia co mogło być przyczyną - moja masa była ścięta już po około 20 minutach... może śmietana była za rzadka, albo nie połaczyła się dobrze za jajkami na skutek zbyt krótkiego miskowania?
edek
2013-05-25 09:05:13
Masa śmietanowa chyba nie upiekła się... Ciacho siedziało w piecu godzinę, ale wierzch pozostał lekko płynny. Cos nie tak zrobiłam? Bardzo fajna stronka z przepisami. Miłego dnia!
Jolanta szyndlarewicz
2013-05-20 20:05:35
W dzieciństwie rabarbar jadłam najczęściej na surowo z cukrem ...pamiętam jak siadaliśmy w kuchni pod stołem i go zajadaliśy ...to było nasze ulubione miejsce na pałąszowanie badyli ... teraz najbardziej kocham go w postaci placja z dżemem truskawkowym i kruszonką:) .... ale Twoja serowa propozycja bardzo mi się podoba:)
Ada
2013-05-20 11:15:53
Wygląda prześlicznie i pewnie tak samo smakuje. Na pewno wypróbuję ten przepis.
SlodkieFantazje
2013-05-20 09:07:29
@Sandy - na blogu jest bardzo dużo ciast, ktorych nie trzeba trzymac w lodówce. Generalnie wszystkie ciasta, które nie są na zimno i nie mają dodatku kremu, masy śmietanowej lub maślanej można przechowywać w temperaturze pokojowej. A więc lodówki nie potrzebują wszelkie ciasta ucierane z owocami, ciasta kruche z owocami, ciasta drożdżowe z owocami, biszkoptowe z owocami, czekoladowe typu brownie, etc. Trudno mi polecic jedno wybrane, bo każde z nich jest inne i każde smaczne, a które najbardziej to już kwestia gustu, jaki typ ciast się preferuje, jakie dodatki, owoce, etc. :)
Majana
2013-05-19 21:12:10
Świetne ciastO! Uwielbiam ciacha z rabarbarem i w ogóle sam rabarbar. Mniam:) Przepis muszę sobie wydrukować, moze się skuszę?Pozdrowienia :)
SlodkieFantazje
2013-05-19 20:28:35
@Ania - ciasto nie powinno mieć raczej struktury zakalcowatej, owszem jest dość wilgotne, ale mimo wszystko dość puszyste, nie zakalcowate, może sok z rabarbaru wypłynął i stąd ten zakalec? Pozdrawiam serdecznie!
sandy
2013-05-19 12:48:09
A kruche ciasto np. z rabarbarem trzeba trzymać w lodówce?
sandy
2013-05-19 08:14:34
Witam. Jakie ciasto ,którego nie trzeba trzymać w lodówce Pani poleca ?
sandy
2013-05-18 17:43:50
Witam.Jakie ciasto , którego nie trzeba trzymać w lodówce Pani poleca?Z góry dziękuje za odpowiedź.
ania
2013-05-18 17:37:40
Ciasto pyszne, chociaż wydaje mi się że moje nieco z zakalcem ( a może właśnie to serowe ma takie być lekko wilgotne?). Na pewno dodaje do ulubionych. Dziękuję za fajny przepis
sandy
2013-05-18 17:25:32
Witam.Jakie ciasto, którego nie trzeba trzymać w lodówce Pani poleca?Z góry dziękuje odpowiedź.
Michalina
2013-05-18 05:49:35
Dziekuje za odpowiedz! W takim razie na pewno wyprobuje :)
Inspirowane Smakiem
2013-05-17 12:23:37
Wygląda niesamowicie pysznie!
SlodkieFantazje
2013-05-17 11:34:05
@Karolina - nie, jest dość wilgotne od sera.
SlodkieFantazje
2013-05-17 11:33:28
@Marzena - ser śmeitankowy to taki bardziej kremowy twarożek spzredawany na ogół w kostkach lub na wagę, można też użyć wiaderkowego, lub po prostu tłustego twarogu, najlepiej zmielonego.
SlodkieFantazje
2013-05-17 11:31:40
@Michalina - szczerze mówiąc nie wiem jak zachowa sie masa jogurtowa podczas pieczenia, jeśli już, to wybrałabym dość gęsty jogurt typu greckiego
Karolina
2013-05-17 11:14:05
Wygląd przepysznie - muszę wypróbować ten przepis. Czy ciasto nie jest suche?
marzena
2013-05-17 11:12:58
ser smietankowy > to taki we wiaderku ?
Michalina
2013-05-17 10:57:43
Ciasto wyglada slicznie i na pewno jest smaczne :) chcialabym zrobic, ale czy zamiast smietany mozna dac jogurt naturalny ?
Magdalena
2013-05-17 09:40:51
Wygląda nieziemsko! Po przeczytaniu przepisu od razu chce się iść do sklepu po brakujące składniki i przygotować te ciasto! Pychota :)Zauważyłam, że masz kilka widgetów z innych stron na swoim blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy. Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blogŻyczę udanego weekendu! I oczywiście gratuluję tego cudnego przepisu :)
Daria Anna
2013-05-17 09:35:51
Ciasto wygląda i zapowiada się obłędnie :) Pozdrawiam.
Smak rabarbaru to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Na myśl o nim od razu wracają wspomnienia babcinego ciasta z jego udziałem. Ciasto podjadałam na ogół z blaszki zanim zdążyło wystygnąć, tego smaku i zapachu nie da się zapomnieć. Ale ciasto to przypomina mi też czasie spędzonym z bliskimi, o uśmiechniętej babci, o wspólnych spacerach do parku z nią i rodzicami. Dobrze jest mieć takie wspomnienia, oj dobrze. :)
Powracając do ciasta – nie jest ono za słodkie, moim zdaniem smaki wyważone są w sam raz. Delikatna słodycz świetnie współgra z kwaskowatym rabarbarem. Ciasto jest delikatnie serowe, z lekką nutą wanilii, w strukturze nieco przypominające ciasto ucierane. Ciasto pięknie wyrasta i jest bardzo smaczne, za sprawą sera dość wilgotne. Idealnie komponuje się z nim nadzienie śmietanowe, w którym zatopiony jest rabarbar.
Moim zdaniem ciasto idealne do popołudniowej herbatki lub na piknik. :) Przepis wycięty wiele lat temu z jakiejś gazetki kulinarnej, niestety nie potrafię już zidentyfikować jego pochodzenia. Polecam!
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
cukru pudru
tłustego twarogu lub sera śmietankowego
mleka (ok. 80 ml)
jajka
oleju (ok. 60 ml)
ekstraktu z wanilii (w oryginale 1 laska wanilii)
mąki pszennej (u mnie tortowa)
proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie śmietanowe:
Ilość
Składnik
gęstej kwaśnej śmietany
cukru pudru
jajka
mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
rabarbaru
cukru
Sposób przygotowania
Rabarbar oczyścić, umyć, osączyć na papierowych ręcznikach i pokroić na niewielkie kawałki. Oprószyć go dwoma łyżkami cukru, wymieszać.
Ciasto:
Ser utrzeć z resztą składników (oprócz mąki i proszku do pieczenia) na jednolitą, gładka masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połowę mąki dodać do masy, wymieszać. Dodać resztę mąki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je oprószonym mąką blacie na koło o średnicy 24 cm. Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przełożyć do tortownicy. Rabarbar wyłożyć na ciasto.
Masa śmietanowa:
Śmietanę zmiksować z cukrem i jajkami na jednolitą gładką masę. Polać nią wierzch ciasta. Ciasto piec około 40 minut w temperaurze 180 °C (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.