Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
proszku do pieczenia | |
200 g | zimnego masła |
żółtka | |
skórka otarta z 1/2 cytryny |
Ilość | Składnik |
---|---|
rabarbaru | |
⅓ szklanki | cukru z wanilią (najlepiej domowego) |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
zmielonych migdałów | |
cukru | |
cukru z wanilią | |
roztopionego masła |
Nadzienie:
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki o długości 2-3 cm, obtoczyć w cukrze z wanilią. Odstawić.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy o śr. 24 cm (uprzednio natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą).
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i palcami uformować kruszonkę.
Całość:
Ciasto oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na nie rabarbar. Całość przysypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w temp. 170-175° C ,aż kruszonka się "zezłoci" (piekłam z termoobiegiem). Wystudzić w tortownicy.
Smacznego :)
Bardzo kruche ciasto w połączeniu z rabarbarem i migdałową kruszonką. Pyszne, idealne do popołudniowej herbatki. Spód i boki ciasta mocno kruche, ciasto wręcz rozpływa się w ustach, a wnętrze to cale mnóstwo rabarbaru pachnącego dodatkowo wanilią, całość otulona migdałową kruszonką, która idealnie sprawdziła się w roli otulającej rabarbar kołderki. Z reguły do kruchego nie dodaje się proszku do pieczenia, ale z racji tego, iż do ciasta nie dodaała śmietany, a proporcje masłą do mąki są typowowymi proporcjami stosowanymi przy cieście kruchym (w półkruchym dodajemy na taką ilość mąki zdecydowanie mnie tłuszczu) będę się upierać, że jest to tradycyjne kruche z dodatkiem odrobiny proszku, co dodaje mu dodatkowej puszystości i dzięki czemu ciasto jeszcze bardziej rozpływa się w ustach. :) Przepis własny.Bardzo polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
proszku do pieczenia | |
200 g | zimnego masła |
żółtka | |
skórka otarta z 1/2 cytryny |
Ilość | Składnik |
---|---|
rabarbaru | |
⅓ szklanki | cukru z wanilią (najlepiej domowego) |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
zmielonych migdałów | |
cukru | |
cukru z wanilią | |
roztopionego masła |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Co prawda sezon na rabarbar już się kończy ale ciasto rabarbarowe chodzi za mną od dłuższego czasu. Niestety nie miałam kiedy je zrobić. Jestem teraz na urlopie i postanowiłam, że w końcu je upiekę ;) kupiłam wczoraj rabarbar i dzisiaj zrobię pyszne ciasto rabarbarowe Twojego przepisu :)
Ponieważ moje córki nie przepadają za migdałami to zrobię kruszonkę bez migdałów.
Napiszę później, czy wszystkim smakowało :)))))
Ciasto przepyszne.Do rabarbaru można dodać trochę truskawek
Wygląda na proste i pyszne ciasto. Zaraz zaczynamy piec :) Sezon rabarbarowy czas zacząc !!!
@Ksenia - bardzo się cieszę, że smakowało. :) Pozdrawiam serdecznie
Wczoraj upiekłam ciacho według przepisu, właśnie zajadam się nim ze smakiem. Cudowny przepis, delikatne rozpływające się ciasto. Dziękuję Ci ślicznie za wszystkie przepisy i inspiracje ! Sernik według Twojego przepisu stał się już ciastem "ikoną" w moim domu, podejrzewam, że ciacho z rabarbarem również będzie się cieszyć powodzeniem w sezonie.
@Asia - wystarczy w temperaturze pokojowej. Pozdrawiam
Wspaniałe ciasto! mam tylko pytanie, czy przechowujemy je w lodówce, czy w temp. pokojowej ? Pozdrawiam :)
Excellent post. Keep posting such kind of information on your blog. Im really impressed by your site.[url=http://www.recyc-quebec.gouv.qc.ca/client/]North Face Canada[/url]
Zrobiłam to ciasto w deszczowy weekend, zastąpiłam rabarbar śliwkami z uwagi na duże zapasy mojej teściowej. Ciasto kruche jest wyśmienite, na prawdę "kruche". Polecam ten przepis.
@Catherine - pewnie jak najbardziej możemy przejść na "Ty", bardzo mi miło! :)) Cieszę sie, że do mnie zaglądasz :) i super, że zechciałaś sie ujawnić! :) Większość osób jednak pozostaje "niemymi" - że sie tak wyrażę - obserwatorami. :) I bardzo się cieszę, że rolada również przypadła Ci do gustu, faktycznie roluje się bez problemu i muszę chyba znowu ją zrobić, bo już dawno nie było u mnie żadnej rolady... ale teraz moze dla odmiany w jakiejś letniej wersji. :) Co do ciasta kruchego z rabarbarem to polecam je również w wersji z dodatkiem niewielkiej ilości truskawek, ostatnio wypróbowałam i jest jeszcze pyszniejsze... cudownie smakuje też z węgierkami, ale na te musimy jeszcze troche zaczekać. :) pozdrawiam cieplutko Ciebie i Siostry! :)
Kasiu ze "Słodkich Fantazji" będzie mi miło jeśli przejdziemy na "Ty" bo mam nadzieję, ze jesteśmy w podobnym wieku lub jestem niewiele starsza:) Przyznaję, że zaglądam na bloga regularnie, jeśli nie piekę to choćby po to tylko by nasycić oczy pięknymi zdjęciami Twoich wypieków i oryginalną szatą bloga. Jak czytam o tym gdy piszesz jaka z Ciebie gaduła to jakbym czytała o sobie:) podobnie uwielbiam uszczęśliwiać bliskich upieczonymi słodkościami..... Ach.... jeszcze muszę podziękować za przepis na roladę biszkoptową z musem jabłkowym bo już myślałam, że rolady nigdy nie upiekę, zawsze coś było nie tak, a z Twojego przepisu "zrolowała" się idealnie! A wracając do ciasta kruchego z rabarbarem i migdałową kruszonką moje dwie siostry też są nim zachwycone! Będę musiała upiec ponownie:))))))) Pozdrawiam ciepło!
@Catherine - ogromnie mi miło Pani Kasiu! :) Ciasto kruche z tego przepisu jest moim ulubionym i niezawodnym, dlatego tym bardziej się cieszę, że nie tylko mi smakowało. :)) Bardzo dziękuję za tyle ciepłych słów, jak również za komentarz, cieszę się, że ciasto smakowało do tego stopnia, że aż zmotywowało do napisania o nim paru słów ... :) Oczywiście zapraszam na bloga częściej i do wypróbowania innych przepisów. :) Pozdrawiam serdecznie!
@Kinia - super, że smakowało, jak będę robić ponownei to ciacho - a na pewno bedę, bo bardzo miło je wspominam - to koniecznie dodam truskawki :)
@Inka - cieszę sie bardzo, że smakowało :) Z truskawkami musiało musiało być jeszcze lepsze :)
Ciasto upiekłam! Absolutnie doskonałe! Totalne zaskoczenie! Cudownie kruche, przepyszne! A upiekłam już wiele ciast kruchych i nie tylko ( wypieki to również moja pasja:). Od tej chwili moje ulubione....w połączeniu z rabarbarem i migdałową kruszonką -nie do pobicia- HIT! Trafiłam tu przypadkiem zupełnie, a to mój pierwszy komentarz na jakimkolwiek blogu...po prostu musiałam Autorce (zresztą mojej Imienniczce) podziękować za ten wspaniały przepis:)Pozdrawiam serdecznie!
ciasto rewelacja właśnie je jem-pycha.Do rabarbaru dodałam kilka truskawek.
Super przepis, ciasto baaaardzo smaczne, do rabarbaru dodałam kilka dużych truskawek mniaaammm
@Karola ogromnie się cieszę, że smakowało, lada dzień pojawi się na blogu przepyszne ciasto kokosowe z rabarbarem i budyniem, polecam, bo jest równie pyszne! :)
Zrobiłam, naprawdę pyszne. Było to 3 ciasto z rabarbarem w tym sezonie,ale właśnie to smakowalo mi najbardziej.
Niebiańskie po prostu! Piękna grafika bloga, podoba mi sie ogromnie:)
Masz rację, tak własnie jest :) A że mi się skojarzyło to Ci napisałam :).Buziaczkuję :*
Majanko, a za co miałabym się obrażać, no coś Ty! :) To normalne, że oglądamy różne zdjęcia i część z nich zostaje nam w głowie między innymi po to, by później stać się naszą inspiracją. :) pozdrawiam cieplutko!
Kasiu, ok , spoko ;-) Mam nadzieję, że się nie pogniewałaś czy coś?Pozdrowienia ślę :*Ps. A Twoje zdjęcia bardzo lubię :)
@Moja Kulinanra Przygoda Agiatis - dziękuję ślicznie i polecam! :)@Angie - dziękuję pięknie, a samo ciasto bardzo polecam, bo wychodzi pyszne!@Malwina Bareła - to prawda, kruszonka jest pyszna!@Moje przetwory - dziękuję i polecam wypróbować, jest pyszne!@Jola Szyndlarewicz - Jolu częstuj się jak najbardziej! :)@White tablecloth - prosze bardzo! :)@Asiek - Dziękuję Asiu! A samo ciasto polecam, myślę, że mimo dodatku rabarbaru zasmakowąłoby Ci. :)@Majana - Majanko dziekuję, a ciacho jest pyszne! Ps. Ja się naoglądam różnych zdjeć codziennie ( w sieci, książkach, gazetach) i zostaje mi to w głowie, więc później jak najbardzie mogę się inspirować różnymi fotkami... ps. a majową Kuchnie też mam, aż muszę zobaczyć, bo nie pamietam, a możliwe, że tamtym zdjęciem się zainspirowałam... :)
Wspaniałe to ciasto Kasiu ! :) Pięknie wygląda i z pewnością smakuje idealnie.A wiesz,że podobne widziałam w majowej "Kuchni" ? To znaczy przepis inny, ale na zdjęciu wygląda bardzo podobnie ;)Pozdrowienia ciepłe :)
Piękne ciacho Kasiu! Tak apetyczne, że nawet ja - średni amator rabarbaru - skisiłabym się na kawałek:)Pozdrawiam!
Ja chce kawałek!
uwielbiam kruche z rabarbarem i kruszonkla ...mogłabym je jeść przez cały rok:) Twoje jest piękne ...moge się poczęstować kawałkiem?:)P
Przepiękne! Kusi na całego! Pycha!
Kruszonka migdałowa ..mniam!
Ciasto wygląda obłędnie!
Cudownie, kusząco przepiękny:)
Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 50 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 14
Forma: 24 cm
Bardzo kruche ciasto w połączeniu z rabarbarem i migdałową kruszonką. Pyszne, idealne do popołudniowej herbatki. Spód i boki ciasta mocno kruche, ciasto wręcz rozpływa się w ustach, a wnętrze to cale mnóstwo rabarbaru pachnącego dodatkowo wanilią, całość otulona migdałową kruszonką, która idealnie sprawdziła się w roli otulającej rabarbar kołderki. Z reguły do kruchego nie dodaje się proszku do pieczenia, ale z racji tego, iż do ciasta nie dodaała śmietany, a proporcje masłą do mąki są typowowymi proporcjami stosowanymi przy cieście kruchym (w półkruchym dodajemy na taką ilość mąki zdecydowanie mnie tłuszczu) będę się upierać, że jest to tradycyjne kruche z dodatkiem odrobiny proszku, co dodaje mu dodatkowej puszystości i dzięki czemu ciasto jeszcze bardziej rozpływa się w ustach. :) Przepis własny.Bardzo polecam!
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
cukru pudru | |
proszku do pieczenia | |
200 g | zimnego masła |
żółtka | |
skórka otarta z 1/2 cytryny |
Ilość | Składnik |
---|---|
rabarbaru | |
⅓ szklanki | cukru z wanilią (najlepiej domowego) |
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki | |
zmielonych migdałów | |
cukru | |
cukru z wanilią | |
roztopionego masła |
Nadzienie:
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki o długości 2-3 cm, obtoczyć w cukrze z wanilią. Odstawić.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy o śr. 24 cm (uprzednio natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą).
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i palcami uformować kruszonkę.
Całość:
Ciasto oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na nie rabarbar. Całość przysypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w temp. 170-175° C ,aż kruszonka się "zezłoci" (piekłam z termoobiegiem). Wystudzić w tortownicy.
Smacznego :)