KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Ciasto kruche z rabarbarem i migdałową kruszonką

Przyg: 25 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 14
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_5059.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1/2 cytryny
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    rabarbaru
    ⅓ szklanki cukru z wanilią (najlepiej domowego)
  • Kruszonka migdałowa:

    Ilość Składnik
    mąki
    zmielonych migdałów
    cukru
    cukru z wanilią
    roztopionego masła

Sposób przygotowania

Nadzienie:
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki o długości 2-3 cm, obtoczyć w cukrze z wanilią. Odstawić.

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy o śr. 24 cm (uprzednio natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą).

Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i palcami uformować kruszonkę.

Całość:
Ciasto oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na nie rabarbar. Całość przysypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w temp. 170-175° C ,aż kruszonka się "zezłoci" (piekłam z termoobiegiem). Wystudzić w tortownicy.


Smacznego :)

Przyg: 25 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 14

Bardzo kruche ciasto w połączeniu z rabarbarem i migdałową kruszonką. Pyszne, idealne do popołudniowej herbatki. Spód i boki ciasta mocno kruche, ciasto wręcz rozpływa się w ustach, a wnętrze to cale mnóstwo rabarbaru pachnącego dodatkowo wanilią, całość otulona migdałową kruszonką, która idealnie sprawdziła się w roli otulającej rabarbar kołderki. Z reguły do kruchego nie dodaje się proszku do pieczenia, ale z racji tego, iż do ciasta nie dodaała śmietany, a proporcje masłą do mąki są typowowymi proporcjami stosowanymi przy cieście kruchym (w półkruchym dodajemy na taką ilość mąki zdecydowanie mnie tłuszczu) będę się upierać, że jest to tradycyjne kruche z dodatkiem odrobiny proszku, co dodaje mu dodatkowej puszystości i dzięki czemu ciasto jeszcze bardziej rozpływa się w ustach. :) Przepis własny.Bardzo polecam!

IMG_5033.jpg IMG_5045.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ela Ela
    2015-07-11 12:11:28

    Co prawda sezon na rabarbar już się kończy ale ciasto rabarbarowe chodzi za mną od dłuższego czasu. Niestety nie miałam kiedy je zrobić. Jestem teraz na urlopie i postanowiłam, że w końcu je upiekę ;) kupiłam wczoraj rabarbar i dzisiaj zrobię pyszne ciasto rabarbarowe Twojego przepisu :)

    Ponieważ moje córki nie przepadają za migdałami to zrobię kruszonkę bez migdałów.

    Napiszę później, czy wszystkim smakowało :)))))

    Twój komentarz
  • mama mama
    2015-05-05 18:54:18

    Ciasto przepyszne.Do rabarbaru można dodać trochę truskawek

    Twój komentarz
  • Marinel Marinel
    2015-05-02 16:23:37

    Wygląda na proste i pyszne ciasto. Zaraz zaczynamy piec :) Sezon rabarbarowy czas zacząc !!!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-29 16:53:39

    @Ksenia - bardzo się cieszę, że smakowało. :) Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Ksenia Ksenia
    2014-05-29 08:15:45

    Wczoraj upiekłam ciacho według przepisu, właśnie zajadam się nim ze smakiem. Cudowny przepis, delikatne rozpływające się ciasto. Dziękuję Ci ślicznie za wszystkie przepisy i inspiracje ! Sernik według Twojego przepisu stał się już ciastem "ikoną" w moim domu, podejrzewam, że ciacho z rabarbarem również będzie się cieszyć powodzeniem w sezonie.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-10 11:04:38

    @Asia - wystarczy w temperaturze pokojowej. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2014-05-10 10:45:42

    Wspaniałe ciasto! mam tylko pytanie, czy przechowujemy je w lodówce, czy w temp. pokojowej ? Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • North Face Canada North Face Canada
    2013-12-02 11:21:37

    Excellent post. Keep posting such kind of information on your blog. Im really impressed by your site.[url=http://www.recyc-quebec.gouv.qc.ca/client/]North Face Canada[/url]

    Twój komentarz
  • Paziok Paziok
    2013-06-03 19:34:47

    Zrobiłam to ciasto w deszczowy weekend, zastąpiłam rabarbar śliwkami z uwagi na duże zapasy mojej teściowej. Ciasto kruche jest wyśmienite, na prawdę "kruche". Polecam ten przepis.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-02 22:00:59

    @Catherine - pewnie jak najbardziej możemy przejść na "Ty", bardzo mi miło! :)) Cieszę sie, że do mnie zaglądasz :) i super, że zechciałaś sie ujawnić! :) Większość osób jednak pozostaje "niemymi" - że sie tak wyrażę - obserwatorami. :) I bardzo się cieszę, że rolada również przypadła Ci do gustu, faktycznie roluje się bez problemu i muszę chyba znowu ją zrobić, bo już dawno nie było u mnie żadnej rolady... ale teraz moze dla odmiany w jakiejś letniej wersji. :) Co do ciasta kruchego z rabarbarem to polecam je również w wersji z dodatkiem niewielkiej ilości truskawek, ostatnio wypróbowałam i jest jeszcze pyszniejsze... cudownie smakuje też z węgierkami, ale na te musimy jeszcze troche zaczekać. :) pozdrawiam cieplutko Ciebie i Siostry! :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-06-02 10:46:23

    Kasiu ze "Słodkich Fantazji" będzie mi miło jeśli przejdziemy na "Ty" bo mam nadzieję, ze jesteśmy w podobnym wieku lub jestem niewiele starsza:) Przyznaję, że zaglądam na bloga regularnie, jeśli nie piekę to choćby po to tylko by nasycić oczy pięknymi zdjęciami Twoich wypieków i oryginalną szatą bloga. Jak czytam o tym gdy piszesz jaka z Ciebie gaduła to jakbym czytała o sobie:) podobnie uwielbiam uszczęśliwiać bliskich upieczonymi słodkościami..... Ach.... jeszcze muszę podziękować za przepis na roladę biszkoptową z musem jabłkowym bo już myślałam, że rolady nigdy nie upiekę, zawsze coś było nie tak, a z Twojego przepisu "zrolowała" się idealnie! A wracając do ciasta kruchego z rabarbarem i migdałową kruszonką moje dwie siostry też są nim zachwycone! Będę musiała upiec ponownie:))))))) Pozdrawiam ciepło!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-01 15:16:25

    @Catherine - ogromnie mi miło Pani Kasiu! :) Ciasto kruche z tego przepisu jest moim ulubionym i niezawodnym, dlatego tym bardziej się cieszę, że nie tylko mi smakowało. :)) Bardzo dziękuję za tyle ciepłych słów, jak również za komentarz, cieszę się, że ciasto smakowało do tego stopnia, że aż zmotywowało do napisania o nim paru słów ... :) Oczywiście zapraszam na bloga częściej i do wypróbowania innych przepisów. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-01 15:09:21

    @Kinia - super, że smakowało, jak będę robić ponownei to ciacho - a na pewno bedę, bo bardzo miło je wspominam - to koniecznie dodam truskawki :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-01 15:07:20

    @Inka - cieszę sie bardzo, że smakowało :) Z truskawkami musiało musiało być jeszcze lepsze :)

    Twój komentarz
  • catherine catherine
    2012-06-01 14:57:47

    Ciasto upiekłam! Absolutnie doskonałe! Totalne zaskoczenie! Cudownie kruche, przepyszne! A upiekłam już wiele ciast kruchych i nie tylko ( wypieki to również moja pasja:). Od tej chwili moje ulubione....w połączeniu z rabarbarem i migdałową kruszonką -nie do pobicia- HIT! Trafiłam tu przypadkiem zupełnie, a to mój pierwszy komentarz na jakimkolwiek blogu...po prostu musiałam Autorce (zresztą mojej Imienniczce) podziękować za ten wspaniały przepis:)Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • kinia kinia
    2012-05-30 14:34:37

    ciasto rewelacja właśnie je jem-pycha.Do rabarbaru dodałam kilka truskawek.

    Twój komentarz
  • inka inka
    2012-05-27 09:02:28

    Super przepis, ciasto baaaardzo smaczne, do rabarbaru dodałam kilka dużych truskawek mniaaammm

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-25 20:53:19

    @Karola ogromnie się cieszę, że smakowało, lada dzień pojawi się na blogu przepyszne ciasto kokosowe z rabarbarem i budyniem, polecam, bo jest równie pyszne! :)

    Twój komentarz
  • Karola Karola
    2012-05-25 19:30:53

    Zrobiłam, naprawdę pyszne. Było to 3 ciasto z rabarbarem w tym sezonie,ale właśnie to smakowalo mi najbardziej.

    Twój komentarz
  • zufik zufik
    2012-05-24 09:34:29

    Niebiańskie po prostu! Piękna grafika bloga, podoba mi sie ogromnie:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-05-23 17:44:15

    Masz rację, tak własnie jest :) A że mi się skojarzyło to Ci napisałam :).Buziaczkuję :*

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-23 05:24:39

    Majanko, a za co miałabym się obrażać, no coś Ty! :) To normalne, że oglądamy różne zdjęcia i część z nich zostaje nam w głowie między innymi po to, by później stać się naszą inspiracją. :) pozdrawiam cieplutko!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-05-23 04:40:28

    Kasiu, ok , spoko ;-) Mam nadzieję, że się nie pogniewałaś czy coś?Pozdrowienia ślę :*Ps. A Twoje zdjęcia bardzo lubię :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-22 22:26:20

    @Moja Kulinanra Przygoda Agiatis - dziękuję ślicznie i polecam! :)@Angie - dziękuję pięknie, a samo ciasto bardzo polecam, bo wychodzi pyszne!@Malwina Bareła - to prawda, kruszonka jest pyszna!@Moje przetwory - dziękuję i polecam wypróbować, jest pyszne!@Jola Szyndlarewicz - Jolu częstuj się jak najbardziej! :)@White tablecloth - prosze bardzo! :)@Asiek - Dziękuję Asiu! A samo ciasto polecam, myślę, że mimo dodatku rabarbaru zasmakowąłoby Ci. :)@Majana - Majanko dziekuję, a ciacho jest pyszne! Ps. Ja się naoglądam różnych zdjeć codziennie ( w sieci, książkach, gazetach) i zostaje mi to w głowie, więc później jak najbardzie mogę się inspirować różnymi fotkami... ps. a majową Kuchnie też mam, aż muszę zobaczyć, bo nie pamietam, a możliwe, że tamtym zdjęciem się zainspirowałam... :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-05-22 20:58:12

    Wspaniałe to ciasto Kasiu ! :) Pięknie wygląda i z pewnością smakuje idealnie.A wiesz,że podobne widziałam w majowej "Kuchni" ? To znaczy przepis inny, ale na zdjęciu wygląda bardzo podobnie ;)Pozdrowienia ciepłe :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-05-22 19:08:32

    Piękne ciacho Kasiu! Tak apetyczne, że nawet ja - średni amator rabarbaru - skisiłabym się na kawałek:)Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • White tablecloth White tablecloth
    2012-05-22 16:33:12

    Ja chce kawałek!

    Twój komentarz
  • Jola Szyndlarewicz Jola Szyndlarewicz
    2012-05-22 09:45:38

    uwielbiam kruche z rabarbarem i kruszonkla ...mogłabym je jeść przez cały rok:) Twoje jest piękne ...moge się poczęstować kawałkiem?:)P

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-05-22 09:26:46

    Przepiękne! Kusi na całego! Pycha!

    Twój komentarz
  • Malwina Bareła Malwina Bareła
    2012-05-22 06:13:06

    Kruszonka migdałowa ..mniam!

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-05-22 06:05:34

    Ciasto wygląda obłędnie!

    Twój komentarz
  • Moja Kulinanra Przygoda Agiatis Moja Kulinanra Przygoda Agiatis
    2012-05-22 05:22:27

    Cudownie, kusząco przepiękny:)

    Twój komentarz

Ciasto kruche z rabarbarem i migdałową kruszonką

Ciasto kruche z rabarbarem i migdałową kruszonką

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 14

Forma: 24 cm

Opis

Bardzo kruche ciasto w połączeniu z rabarbarem i migdałową kruszonką. Pyszne, idealne do popołudniowej herbatki. Spód i boki ciasta mocno kruche, ciasto wręcz rozpływa się w ustach, a wnętrze to cale mnóstwo rabarbaru pachnącego dodatkowo wanilią, całość otulona migdałową kruszonką, która idealnie sprawdziła się w roli otulającej rabarbar kołderki. Z reguły do kruchego nie dodaje się proszku do pieczenia, ale z racji tego, iż do ciasta nie dodaała śmietany, a proporcje masłą do mąki są typowowymi proporcjami stosowanymi przy cieście kruchym (w półkruchym dodajemy na taką ilość mąki zdecydowanie mnie tłuszczu) będę się upierać, że jest to tradycyjne kruche z dodatkiem odrobiny proszku, co dodaje mu dodatkowej puszystości i dzięki czemu ciasto jeszcze bardziej rozpływa się w ustach. :) Przepis własny.Bardzo polecam!

Składniki

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1/2 cytryny
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    rabarbaru
    ⅓ szklanki cukru z wanilią (najlepiej domowego)
  • Kruszonka migdałowa:

    Ilość Składnik
    mąki
    zmielonych migdałów
    cukru
    cukru z wanilią
    roztopionego masła

Sposób przygotowania

Nadzienie:
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki o długości 2-3 cm, obtoczyć w cukrze z wanilią. Odstawić.

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy o śr. 24 cm (uprzednio natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą).

Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i palcami uformować kruszonkę.

Całość:
Ciasto oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na nie rabarbar. Całość przysypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w temp. 170-175° C ,aż kruszonka się "zezłoci" (piekłam z termoobiegiem). Wystudzić w tortownicy.


Smacznego :)