Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 16
Tym razem wpis nieco bardziej wytrawny. :) Niektórzy z Was powiedzą teraz zapewne: „w końcu” . :))
Ale co się odwlecze to nie uciecze jak to mówią, więc w końcu jest coś bardzie wytrawnego, zresztą w najbliższych dniach pojawią się jeszcze inne wytrawne wypieki, ku uciesze tych z Was, którzy mają już przesyt słodkości. ;)
A teraz słów kilka o samych bułeczkach. Są pyszne, puszyste, mięciutkie, a zarazem chrupiące z wierzchu. Wspaniale pachnące czosnkiem i ziołami. W smaku lekko wyczuwalny jest ziołowy serek i wspomniany czosnek. Są naprawdę pyszne!
Przepis na ciasto pochodzi od Dorotus, a dodatki i kształt bułeczek to już pomysł Słodkiej Babeczki. Bardzo, bardzo Wam polecam!
Ps. Jeszcze dziś albo najpóźniej jutro uda mi się w końcu dodać funkcjonalność, którą zapowiadałam już kilka miesięcy temu, jak tylko powstała nowa strona. :) Będzie ona jedną z przydatniejszych na blogu (mam taką nadzieję). ;)) Jutro dokończę też poprawiać błędy, które znalazłam na stronie, głównie w przypisaniu przepisów do kategorii i tagach, dzięki czemu przepisy będzie można znaleźć łatwiej i bardziej intuicyjnie. Stopniowo będę też dodawać następne funkcjonalności, które już się powoli „robią”. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
letniego mleka | |
15 g | świeżych drożdży |
2 łyżeczki | drobnego cukru |
soli | |
mąki pszennej chlebowej (jak nie macie chlebowej, może być zwykła pszenna) | |
roztopionego masła | |
jajko |
Ilość | Składnik |
---|---|
bardzo miękkiego masła | |
serka ziołowego (użyłam Hochland z ziołami i takie polecam) | |
ząbki czosnku | |
ulubione zioła |
Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier i zalać 3 łyżkami ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 minut. Gdy rozczyn zacznie się pienić, dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50cm.
Nadzienie:
Miękkie masło utrzeć z serkami na gładką masę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Na koniec dodać ulubione zioła, wymieszać.
Bułeczki:
Posmarować nadzieniem ziołowo – czosnkowym. Zwinąć jak roladę. Pokroić na 8 mniej więcej równych części (razem 16). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozciętą częścią do dołu, zostawiając przerwy między bułeczkami (dość mocno rosną podczas pieczenia).
Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smakują zarówno jeszcze ciepłe, jak i całkowicie ostudzone.
Smacznego :)