KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Brownies z malinami

Przyg: 20 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_6467.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x30 cm

  • Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (najlepiej min. 60% kakao)
    mlecznej czekolady
    250 g solonego masła
    brązowego cukru
    jajka
    mąki pszennej
    kakao
    malin

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180° C (z termoobiegiem 160° C). Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Połamaną na kawałki czekoladę, masło i cukier rozpuścić w rondelku od czasu do czasu mieszając, po całkowitym rozpuszczeniu zdjąć z ognia. Nieco przestudzić.

Do masy dodawać kolejno po jednym jajku, miksując całość. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać i dodać do masy. Wymieszać.

Następnie dodać do masy połowę malin i delikatnie wymieszać. Masę czekoladową przelać do formy, na wierzchu ułożyć pozostałe maliny.

Piec około 35-40 minut.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 10

Jedno z najlepszych brownies jakie miała okazję wypróbować. Smakuje naprawdę obłędnie. Jest ekstremalnie czekoladowe, idealne na słodkość, mocno gliniaste, jak brownies być powinno, a z dodatkiem malin smakuje, które przełamują słodycz ciasta smakuje wybornie. Było na nie tylu chętnych, że zniknęło niemalże jeszcze ciepłe! Gorąco polecam! Przepis pochodzi z miesięcznika BBC Good Food.

brownies%20z%20malinami1.JPG IMG_6457.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Jai wymiar tortownicy Jai wymiar tortownicy
    2017-09-16 08:28:25

    Chciałam zapytać,jaki wymiar tortownicy będę potrzebować na taką ilość produktów jak tu w przepisie? 24cm, 26cm,28cm ?

    Twój komentarz
  • Marti Marti
    2015-06-04 00:00:59

    Czy przy formie okraglej chodzi rzeczywiscie o promien a nie o srednice? Ilosc skladnikow przy podaniu promienia wydaje mi sie bardzo mala

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-04 07:44:42

      Jest błędny napis, jak najbardziej chodzi o średnice. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • KarLip KarLip
    2014-08-22 10:57:28

    Ciasto bardzo dobre! W trakcie przygotowywania zorientowałam się,że w przepisie nie pisze nic o proszku do pieczenia,dlatego dodałam 1,5łyżeczki, ponieważ bałam się, że ciasto nie wyrośnie.Czy pani przeoczyła ten składnik w trakcie przepisywania przepisu?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-24 21:21:24

      Nie przeoczyłam, do tradycyjnego brownies nie dodajemy proszku do pieczenia. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-08-14 08:36:00

    @KarLi - nie, ciasto jest bardziej czekoladowe i dużo bardziej wilgotne, takie zbite, lepkie, jak na typowe brownies przystało. Moim zdaniem jest lepsze niż wspomniane muffinki. :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • KarLi KarLi
    2014-08-14 08:17:18

    Witam, niedawno robiłam muffinki brownies z malinami, które znalazłam na pani stronce- pychotka :) Czy to ciasto smakuje tak samo?

    Twój komentarz
  • KaSS KaSS
    2014-04-26 09:53:18

    Ciasto boskie.... robiłam na świeta z malinami i zaraz po świetach z bananami... Ciasto pyszota, wyszło idealne, przepis fantastycznySzukam przepisu na szarlotke... Pozdrowienia :))

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-15 10:22:28

    @KaSS - tak, można. Dziękuję za miłe słowa. :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • KaSS KaSS
    2014-04-15 10:01:59

    Witam ... czy można maliny zastapić truskawkami ? :))Swietny blog, Pozdrawiam KS

    Twój komentarz
  • agatka75 agatka75
    2013-11-30 18:40:45

    Mocno czekoladowe, lecz nie wytrawne a to jak dla mnie plus, do tego dodatek owocu granatu spisał się idealnie.Gorąco polecam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-05 13:03:35

    @Felka - tak można, zmniejszyłabym ewentualnie ilość składników o 1/5. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Felka Felka
    2013-06-05 12:27:33

    Proszę o szybką odpowiedź!Czy mogę to ciasto zrobić w tortownicy (fi 26) ? Bo nie mam takiej małej blaszki :(

    Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2013-03-31 11:51:40

    brownies wyszło wyśmienite, wszystkim smakowało :) z racji braku malin zrobiłam je z wiśniami, zdecydowanie polecam :)

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2013-01-28 18:38:25

    Brownie wyszło rewelacyjne! Zamiast malin dałam wiśnie w likierze, które zostały mi po nalewkach. Mój Mąż jest zachwycony i bardzo Mu smakuje! :)Dziękujemy! To jest pierwszy przepis jaki wypróbowałam z Twojego bloga, ale z pewnością nie ostatni :)Pozdrawiam.S.W.

    Twój komentarz
  • Sunflower Sunflower
    2012-12-25 22:56:30

    Kasiu,zdaję relację. A więc: ciasto wyszło identyczne jak na Twoich zdjęciach, robi się je ekspresowo, łatwo i przyjemnie, jest ekstremalnie czekoladowe i mega wilgotne. Ale mam jedno małe "ale". Odczucie idealnej słodkości jest odczuciem indywidualnym. Mi było za mało :(( Nie lubię ciast kremowych i zasłodzonych od których mdli, ale tutaj troszkę tej słodyczy mi zabrakło. Dość mocno była wyczuwalna gorzka czekolada. Tak sobie myślę, że następnym razem odwrócę proporcję czekolad: zrobię z przewagą mlecznej. Może wtedy zostanę zaspokojona w 100%. Niemniej ciasta już od wczoraj nie ma, więc jednak dla reszty gości słodkość była idealna :)))Dziękuję za ten przepis :) Napewno wkrótce upichcę jakąś kolejną Twoją Słodką Fantazję :)Pozdrawiam cieplutko :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-20 21:06:44

    @sunflower - przepraszam, w tym przedświątecznym zamieszaniu, gdzieś mi umknęło Twoje pytanie. Mrożone owoce trzeba wcześniej rozmrozić, odsączyc na bibułce z nadmiaru wody, nie trzeba podgotowywać. Życzę wspaniałych, radosnych, pełnych ciepła i miłości świąt Bożego Narodzenia! I oczywiscie pysznych wypieków. Ps. po świętach czekam na relacje odnosnie brownies :)

    Twój komentarz
  • Sunflower Sunflower
    2012-12-20 20:37:24

    Kasiu,czy jest szansa na odpowiedź na moje pytanie, które wysłałam 4 dni temu w sprawie mrożonych owoców? Niedziela coraz bliżej, a ja się denerwuję, że bez tej wskazówki nie zrobię dobrego ciasta. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Sunflower Sunflower
    2012-12-16 20:17:19

    Kasiu,z racji zimy za oknem wiadome jest, że świeżych malin nie dostanę. Zakupiłam mrożone owoce leśne (obok malin są truskawki i jagody). Żeby wszystko wyszło pyszne i cacy, jak mam obrobić te owoce? Zanim wrzucę do ciasta, to rozmrozić, czy dodatkowo podgotować? A może można wrzucić zamrożone?Narazie to moje wszystkie pytania :) Życzę wspaniałych, magicznych świąt osnutych zapachem Twoich boskich wypieków :)

    Twój komentarz
  • Sunflower Sunflower
    2012-12-16 13:58:39

    Droga Kasiu,bardzo dziękuję za tak szybkie odpowiedzi. Za tydzień w niedzielę, w wigilię wigilii, zrobię tę pyszotę. Tak, tak, sernikobrownies też widziałam i też mnie urzekło, więc napewno kiedyś je zrobię. Dziękuję za wskazówki :) Ponieważ moje dziecię udało się aktualnie w objęcia Morfeusza, to ja aktualnie (chyba z racji spadku poziomu cukru) udam się pooglądać resztę tych cudów, które tworzysz. Te zdjęcia poprawiają mi nastrój :)Wszystkiego dobrego Kochana!! :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-15 22:51:06

    @Sunflower - Witam serdecznie! Ogromnie się cieszę, że blog przypadł Ci do gustu i dziękuję za tyle ciepłych słów :)... miło być dla Kogoś inspiracją. ;)) Jeśli chodzi o brownies - to jak najbardziej można wykorzystać zwykłe masło i tylko je dosolić, a cukier brązowy spokojnie można zastąpić białym, ale z uwagi na to, że biały jest słodszy można go dodać z 50 g mniej. Jeśli Ty i Twoja rodzina lubicie brownie to polecam też te przepisy, ciasta z nich są przepyszne: http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-karmelowy-na-spodzie-brownie---obłedny, http://www.slodkiefantazje.pl/obłedne-sernikobrownies-z-truskawkami. Ps. mam nadzieję, że blachy się przydadzą i będą często wykorzystywane. ;)) Pozdrawiam cieplutko! :)

    Twój komentarz
  • Sunflower Sunflower
    2012-12-15 22:18:02

    Witam Kasiu!Znalazłam Cię tydzień temu, przez przypadek. Szukałam przepisu na brownie. I tak jakoś się stało, że inne blogi przy Twoim zbladły. Siedziałam z kompem na kolanach, patrzyłam na obłędne ciasto czekoladowo kawowe i ślina ciekła mi na klawiaturę. Boże, co za zdjęcia :) Ponieważ mam mało czasu wolnego (opiekuję się małym, bardzo absorbującym he he, synkiem) i jestem laikiem w kwestiach pieczenia słodkości, stwierdziłam, że nie podołam na razie obłędnemu ciastu. I że spróbuję się wziąć za bary z brownies z malinami. Wygląda prościej :)I teraz Kochana dwa pytania. Być może nie najmądrzejsze, ale patrzę w głąb lodówki i same mi się nasuwają. Czy to solone masło to musi być taki gotowiec typu "Lurpak lekko solony", czy mogę wziąć zwykłe masło i odpowiednio je posolić (w sensie zrobić samemu takiego Lurpaka he he). A pytanie drugie dotyczy cukru. Musi być brązowy tylko i wyłącznie, tak?Będę wdzięczna za odpowiedzi, bo mam zamiar stworzyć to cudeńko na święta i zabłysnąć przed rodziną niczym gwiazda betlejemska :)Sciskam serdecznie..PS. Dziękuję jeszcze raz za Twój blog. Zainspirowałaś mnie :)Dzięki Tobie zakupiłam dwie blachy do ciast, jedną do tarty i tortownicę. No i oderwę się czasem od pieluch :))))

    Twój komentarz
  • marta marta
    2012-10-13 13:06:06

    to moje pierwsze brownie jakie pieklam, zrobilam je dzisiaj rano, jest godzina druga a po brownie ani widu ani suchu:). swietny przepis.

    Twój komentarz
  • emi emi
    2012-09-19 08:44:33

    piękne, szkoda, że nie znałam wcześniej tego przepisu

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-25 19:32:36

    @Joanna - tak trzeba nieco przestudzić, zaraz dodam w przepisie, pewnie wydało mi się to oczywiste i dlatego nie napisałam.

    Twój komentarz
  • Joanna Joanna
    2012-07-25 18:31:56

    A czekolady z masłem nie ostudzamy?

    Twój komentarz
  • Anthenka Anthenka
    2012-07-11 18:32:31

    Przyznaję, że dziś pierwszy raz spróbowałam brownies, takie kupne, w lidlu tydzień amerykański więc postanowiłam spróbować, tak mi posmakowały, że Twój przepis zaraz zapisuję:)

    Twój komentarz
  • kucinakucina kucinakucina
    2012-07-10 21:25:00

    Zrobiłam, cała blaszka zniknęła zaraz po przestudzeniu! Jest wspaniałe! Bardzo, bardzo polecam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-10 17:41:31

    @Ola - tak, jak najbardziej, już zmieniam w przepisie, jakoś niefortunnie to nazwałam, pewnie z racji, iż w oryginale było "dark" :)) i tak mi jakoś zostało :D

    Twój komentarz
  • ola ola
    2012-07-10 16:34:58

    Przepis wypróbuję jutro, ale chciałam się jeszcze upewnić, ciemna czekolada znaczy gorzka? :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-07-09 20:10:59

    O matko, padam! Ależ cudownie wygląda! Dawno już brownies nie robiłam.Mmmmm, pycha! :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-07-09 19:58:10

    juz sama nazwa niesamowicie kusi:) ..

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-07-09 17:45:57

    Od początku twierdziłam, że zdjęcia cudowne..... Zgadzam się z "Marcinem" w całej rozciągłości wypowiedzi;)))))Czekoladowe szaleństwo normalnie!

    Twój komentarz
  • bernika bernika
    2012-07-09 15:26:40

    takie ciacho zawsze i wszedzie. kocham brownie .

    Twój komentarz
  • Marcin Marcin
    2012-07-09 14:11:52

    Kasiu, ależ Ty piękne zdjęcia robisz :)... Buziaczki, dla najcudowniejszej żony na świecie :)

    Twój komentarz
  • majka majka
    2012-07-09 12:12:06

    Obledne... Uwielbiam brownies z malinami... :)

    Twój komentarz
  • Anetnka Anetnka
    2012-07-09 07:18:18

    Nie ma to jak ciacho na poprawę humoru, bo taka ilość czekolady na pewno postawi na nogi:)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-07-09 05:03:51

    ho, ho, ho! ile czekolady w jednym cieście.mniaam!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-07-08 23:25:36

    Jak dla mnie połączenie idealne! Wiem, że jest pyszne, bo tez robiłam:) Bardzo podobny przepis. Mniaaamm!

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-07-08 22:26:14

    Wygląda wspaniale! To już kolejny przepis na brownie, które mam zapisany, bo jeszcze nie piekłam;( Kusi na całego, pyszny przepis!

    Twój komentarz

Brownies z malinami

Brownies z malinami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 35 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 20x30 cm

Opis

Jedno z najlepszych brownies jakie miała okazję wypróbować. Smakuje naprawdę obłędnie. Jest ekstremalnie czekoladowe, idealne na słodkość, mocno gliniaste, jak brownies być powinno, a z dodatkiem malin smakuje, które przełamują słodycz ciasta smakuje wybornie. Było na nie tylu chętnych, że zniknęło niemalże jeszcze ciepłe! Gorąco polecam! Przepis pochodzi z miesięcznika BBC Good Food.

Składniki

  • Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (najlepiej min. 60% kakao)
    mlecznej czekolady
    250 g solonego masła
    brązowego cukru
    jajka
    mąki pszennej
    kakao
    malin

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180° C (z termoobiegiem 160° C). Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Połamaną na kawałki czekoladę, masło i cukier rozpuścić w rondelku od czasu do czasu mieszając, po całkowitym rozpuszczeniu zdjąć z ognia. Nieco przestudzić.

Do masy dodawać kolejno po jednym jajku, miksując całość. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać i dodać do masy. Wymieszać.

Następnie dodać do masy połowę malin i delikatnie wymieszać. Masę czekoladową przelać do formy, na wierzchu ułożyć pozostałe maliny.

Piec około 35-40 minut.

Smacznego :)