Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 14
Ostatnio mieliśmy sporo różnych okazji, na które pieczone były ciasta, ciasteczka i inne wypieki, a że wyznajemy zasadę (szczególnie ja) „więcej niż jeden kawałek ciasta dziennie nie jemy” nagromadziło się ich tyle, że trzeba było coś z tym fantem zrobić… Nie lubię też marnować i wyrzucać jedzenia, więc nie mogło się obyć bez bajaderek. :)
Jeśli podobnie jak ja będziecie mieć nadmiar podsychających już ciast i ciasteczek, gorąco Wam polecam ten przepis. Bajaderki wychodzą idealne, takie jak pamiętam z przed wielu, wielu lat, rozpływają się w ustach, smakują i pachną jak z najlepszej cukierni. :)
Inspiracje na bajaderki zaczerpnęłam stąd , a w oryginale pochodzi chyba od Mariemadeline z MniamMniam. Zmniejszyłam tylko ilość składników, bo z podanej w oryginale wychodzi podobno bardzo dużo bajaderek. Polecam Wam serdecznie!
Ilość | Składnik |
---|---|
ciast, ciasteczek, herbatników, etc. (ciasta nie powinny mieć dodatku masy kremowej, żelatyny, owoców itp.) | |
mleka | |
cukru | |
masła | |
⅓ szklanki | bakalii (u mnie drobno posiekane morele) |
dżemu, marmolady lub powideł | |
aromatu rumowego lub migdałowego | |
opcjonalnie 1-2 łyżki rumu, likieru migdałowegolub innego alkoholu | |
kremu czekoladowego typu Nutella | |
kakao |
Ilość | Składnik |
---|---|
polewa czekoladowa przygotowana ze 100 gorzkiej czekolady i 60 g masła rozpuszczonych w kąpieli wodnej |
Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja wszystko zblendowałam), przesypać do naczynia.
Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast wartododać do niej trochę suchych herbatników.
Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodać ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej, a następnie w orzechach wiórkach lub posypce. Odstawić dostężenia.
Smacznego :)