Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 10
Pyszna, niesamowicie puszysta i delikatna jak puch. W smaku wyraźnie ajerkoniakowa, ale smak ajerkoniaku nie narzuca się zbytnio, tworzy raczej przyjemny akcent. Za samym ajerkoniakiem nie przepadam, ale w tej postaci bardzo przypadł mi do gustu. :)
Moim zdaniem to jedna z pyszniejszych babek na blogu, cieszy mnie to tym bardziej, że przygotowujac ją totalnie improwizowałam, nie mając pojęcia, co mi z tych moich "czarów" wyjdzie. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, dlatego z całego serca Wam ją polecam na święta wielkanocne i każdą inną okazję. :)
Ilość | Składnik |
---|---|
dość duże jajka (polecam użyć wiejskie, wtedy babka ma piękny żółciutki kolor) | |
oleju | |
pasty z wanilii | |
cukru | |
ajerkoniaku (likier Advocat) | |
proszku do pieczenia | |
mąki pszennej tortowej | |
mąki ziemniaczanej |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
kilka łyżek gorącego mleka lub gorącej wody | |
soku z cytryny |
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, biała masę (ucieram na dużych obrotach miksera). Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Cały czas miksując stopniowo dolewać olej (cienką stróżką). Dalej miksując dodać ajerkoniak.
Obie mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do masy jajecznej, wymieszać na średnich obrotach do połączenia się składników, czyli gdy masa będzie jednolita i gładka.
Foremkę na babkę o śr. dołu ok. 21-22 cm nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą (silikonową wystarczy lekko natłuścić).
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół) i piec około 1 godziny lub ciut dłużej (do momentu aż patyczek zanurzony w cieście będzie zupełnie suchy). *
*najlepiej po upływie 50 minut sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia, bo wiele tu zależy od piekarnika
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na około kwadrans do przestudzenia, następnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce, aż będzie zupełnie wystudzona.
Cukier puder utrzeć z mlekiem/wodą, sokiem z cytryny i ewentualnie aromatem na gęsty lukier. Polać nim babkę.
Smacznego :)