Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
cukru | |
proszku do pieczenia | |
jajka | |
2 łyżki | cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego |
mleka | |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta) | |
cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne) | |
2 łyżki | cukru z prawdzwą wanilią |
mielonego cynamonu | |
masła | |
mąki ziemniaczanej (mój dodatek) |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
odrobina gorącej przegotowanej wody |
Nadzienie:
Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla/garnka, dolać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić w robocie (końcówką z hakiem) lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, wiec wygodniej robić to za pomocą robota/miksera. Stolnicę oprószyć mąką, z ciasta uformować na stolnicy kulę/wałek, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na około 10-15 minut do zamrażalnika, drugą wylepić formę o wym. ok. 25 x 25 cm (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) lub ułożyć ciasto na foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować przez ową folię na prostokąt wielkości blachy. Ciasto jest miękkie i lepiące, ale takie ma być, dzięki temu po upieczeniu jest mięciutkie i rozpływające się w ustach (nie dosypywać mąki). Ciasto razem z papierem rozłożyć na blasze, odrobinę ponakłuwać, podpiec ok. 10 minut w temp. 180 °C.
Całość:
Na podpieczony spód nałożyć nadzienie jabłkowe. Pozostałe schłodzone ciasto rozwałkować przez folię na papierze do pieczenia na wielkość blachy, zdjąć folię, zrolować w rulon razem z papierem i rozwinąć je na wierzchu ciasta, zdejmując papier.
Piec około 30-35 minut w temp. 180 °C. Wierzch powinien być zarumieniony. Wyjąć z piekarnika odstawić w blasze do przestudzenia. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, polukrować.
Smacznego :)
Dziś kolejny przepis mojej Babci… zanotowany dziecięcym pismem w kajeciku, a potem starannie przepisany przez mojego Tatę. Niestety ani Taty ani Babci nie ma już ze mną, ale jestem pewna, że byliby zachwyceni tą szarlotką, a Babcia na pewno cieszyłaby się, że przepis powędruje dalej, być może do następnych pokoleń…
W zasadzie to nie wiem czemu dopiero teraz postanowiłam zrobić to ciacho, babcinych i mamusinych szarlotek wypróbowałam już sporo, a z tym - nota bene najlepszym - tyle zwlekałam. :)
A co mogę powiedzieć o samej szarlotce? Zdecydowanie jest to najpyszniejsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam. Aż nie chce mi się wierzyć, że ten smak z dzieciństwa gdzieś mi uleciał na tyle lat…
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie cynamonowym nadzieniem z jabłek. Smak i aromat cynamonu nie gra w tym nadzieniu pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina była zachwycona, a na dowód jakości tego ciasta niech posłuży fakt, że nie mogła się od niego oderwać moja córa, która delikatnie mówiąc nie lubi szarlotek i jabłeczników, nawet gdy inni się nimi zachwycają. :)
I naprawdę nie ma w tym cienia przesady, ta szarlotka jest przesmaczna i musicie ją zrobić! Bezkonkurencyjna wśród innych, które przetestowałam (bo zawsze było jakieś ale), najlepsza z tych, które znajdziecie na blogu!
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
cukru | |
proszku do pieczenia | |
jajka | |
2 łyżki | cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego |
mleka | |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta) | |
cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne) | |
2 łyżki | cukru z prawdzwą wanilią |
mielonego cynamonu | |
masła | |
mąki ziemniaczanej (mój dodatek) |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
odrobina gorącej przegotowanej wody |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Najlepsza szarlotka jaką robiłam i jaką jadłam. Kocham ten przepis!!!
robiłam szarlotkę z tego przepisu kilka lat temu i wyszła przepyszna:) a to było moje pierwsze ciasto:)
Mam pytanie: czy ciasto można zrobić dzień wcześniej i zamrozić? Żeby rano móc upiec i zawieźć do pracy:)
Zrobiłam szarlotkę według tego przepisu.Wyszła super.Bałam się piec szarlotek, a tu trafione.Na górę ciasto mrożę i wtedy łatwo je nałożyć ( kroję w szerokie paski).Pozdrawiam
Robiłam dzisiaj szarlotkę bardzo podobny przepis do Twojego, nie dodaję mleka i tylko 1jajko. Wychodzi pyszna, mięciutka. Nie wiem dkaczego niektórzy mają problem z ciastem, ja zagniatam ręcznie, kładę na spód palcami układam potem jabłka i na wierzch odruwam kawałki ciasta. Pycha!
Swietny przepis, jednak babcine przepisy sa najlepsze :) dziekuje za udostepnienie,pieklam juz ta szarlotke kilka razy i zawsze wychodzi wspaniala :)
Najlepszy jabłecznik jaki jadłam
przepis super wyszedl pyszny
Najlepszy jabłecznik jaki jadłam
przepis super wyszedl pyszny
pisalam ze sie strasznke klei i ze nie zrobie wiecej...jednak zmieniam zdanie ta szarlotka to pysznosci !w jeden dzien zniknela pycha !! tylko nastepnym razem zamroze po kawalku malym i bede zmrozone wałkowac :)
No faktycznie...jedna wielka masakra z lepieniem.30 min bawilam sie w sztuke artystyczna aby ulepic forme z tej brei :( tez juz wiecej nie skorzystam.
Ta szarlotka jest przepyszna. Zawsze ja robie i to z podwojnej porcji . Dziekuje ze się podzieliłaś tym przepisem. Rewelacja.
Witam,
jesli można zapytać, ciekawi mnie, czy ciasto wyszłoby wg tego przepisu, jesli bym nie wyłożylbym papieru na blache, tylko wysmarował margaryna i dodał troszkę bułki tartej? Akurat przymierzałem sie do zrobienia ciasta, a tu patrze nie mam papieru.
Ciekawi, mnie czy wg przepisu, zamiast jabłem mógłbym dać rabarbar. Trzeba go obrac oczywiście ze skórki, może starkować albo lekko podgotować. jak pani myśli?
Dziękuję Pani za ten przepis:) szarlotka przepyszna! Wczoraj przygotowałam jabłka a dzisiaj zagniotłam ciasto i... już zajadamy:) Nie ma żadnych problemów z klejącym ciastem, zagniatałam ręcznie. Rachu ciachu ciasto gotowe, przepyszne!
Ja również dzisiaj upiekłam z tego przepisu.Na początku bałam się robić,a co przemówiło za? Ilość jajek, gdyż tylko dwa miałam w lodówce,a do sklepu się dzisiaj nie wybieram.Musze przyznać że super przepis,smak nieziemski.Aż mój partner się zdziwił że tak krótko się piekła,tylko ciekawe co powie jak spróbuje.Polecam wszystkim ten przepis i nie ma czego się bać, że nie wyjdzie.
Robilam ta szarlotke just killa razy i za kazdym razem wychodzi przepyszna😀 NAJLEPSZA jaka jedlismy, kiedys przepis dostanie moja corka 😀
Najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jedliśmy. Dziękuję.
Najlepsza szarlotka na świecie <3 nie znam lepszego przepisu. Pieklam ja ja juz wiele razy zawsze wychodzi . Przepis mam w zeszycie , zeby gdzies sie nie zawieruszyl. Zaraz bede piec z Corcią po raz kolejny. Dziekuję za podzielenie sie przepisem :*
Idealny przepis! na ogrągłą formę o śr. 25 cm. również. DZIĘKI!!!
Robię tę szarotkę chyba 10 raz. Jest fantastyczna.
Dziękuję za przepis.
Od dawna szukałam przepisu na idealną szarlotkę, ale zawsze coś mi nie pasowało do tego jedynego, niepowtarzalnego smaku. I w końcu znalazłam!!! To jest TO!!! Przetestowałam i jestem bardzo zadowolona:) Wpisuję przepis do mojego zeszytu kulinarnego! To jest mój pierwszy komentarz, musiałam się wypowiedzieć, bo przepis jest dla mnie perfekcyjny:)
Chciałabym upiec to ciasto w formie o wymiarach 25x38 cm, nie jestem w stanie skorzystać z przelicznika foremek, gdyż nie działa, czy mogłabym prosić o podanie proporcji składników odpowiednich dla podanej wielkości formy?
szarlotka poezja dzięki za przepis
Hej,
Dzisiaj piekę szarlotkę z Twojego przepisu już drugi raz. Za pierwszym razem ciacho było fantastyczne :) Przeczytałem kilka komentarzy, że coś jest nie tak z tym przepisem. Hmmm, aż dziwne bo mi wychodzi ciasto idealne :)
Z lepkością ciasta można sobie poradzić tak, że dobrze zamrożone ciasto kroimy na plasterki ok 1cm, które następnie układamy na blasze (zamiast rozwałkowywania), ja zawsze tak robię, niezależnie od przepisu. A ciasto z tego przepisu wyszło cudowne, polecam!
Moja pierwsza szarlotka w życiu. Udała się i wszyscy chwalą. Dzięki.
Zrobiłam właśnie to cisto, dlaczego spód się Sk
Witam. Próbuję przeliczyć składniki na formę prostokątną 33x22cm i niestety nic się nie zmienia. Czy mogę prosić o przeliczenie? Pozdawiam, Anna.
Ten przepis to porażka świata...
Robilam to ciasto juz wiele razy, wszystkim baaaardzo smakuje (szczegolnie z waniliowymi lodami). Na lepiace sie ciasto znalazlam dobry sposob- porcje ciasta, ktora ma byc na gorze wylepiamy na folii spozywczej na dnie formy i na tej folii wkladamy do lodowki. A potem tylko wykladamy na gore, zdejmujemy folie i do piekarnika;)
Mi wyszła przepyszna. Przed pokrojeniem trzeba odczekać aż wystygnie. Miałam formę okrągłą o średnicy 26 cm. Pierwszą warstwę niemrożoną rozwałkowałam na wyciętym kole papieru do pieczenia (na środku uformowałam rękoma małe koło, następnie działałam wałkiem). Ciasto nie sprawiało żadnego problemu. Polecam! :)
Szarlotka rzeczywiście przepyszna! Choć praca z ciastem nie należała do latwych, to boski smak rekompensuje jego niefrasobliwość ;)
U mnie też przelicznik nie działa. Czy mogę prosić o podanie gramatur na blachę o wymiarze 25x35?
Pozdrawiam
@Jusia0406 - witam, w załączeniu zdjęcie z przeliczonym przepisem. Po świętach spróbuje rozgryźć o co może chodzić z tym problemem z przeliczaniem.
Witam juz kiedys pisalam w tej sprawie ale nie dostalam odpowiedzi. Nie wiem czemu ale tylko w tym przepisie nie dziala kalkulator formy we wszystkich innych przepisach zmienia normalnie. Mozna to jakos naprawic lub prosze o podanie gramatur na forme 41x25cm. Chcialabym upiec ten jablecznik na swieta :) pozdrawiam
Witam,
Wspomniany błąd jest niestety trudno do namierzenia, bo u mnie zawsze jak sprawdzam to ten przelicznik działa niezależnie od przeglądarki. Poniżej wklejam link do przepisu ze składnikami przeliczonymi na podaną przez Panią formę. Pozdrawiam serdecznie i życzę smakowitych Świąt :)
Dziwna sprawa z tym przelicznikiem, probowalam juz na wielu przegladarkach i dwoch komputerach oraz na telefonie i wszedzie to samo. Niestety kiedy otwieram podany przez pania link on rowniez pokazuje przepis na ta sama forme czyli 25x25
Wita,. w komentarzy powyżej wkleiłam screen z przeliczenia na odpowiednia formę. Nie wiem czy czcionka jest czytelna, więc na wszelki wypadek przeliczone składniki wklejam też tutaj:
Ciasto:
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
⅔ szklanki cukru
3 ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
3 ⅓ łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 ⅔ łyżki mleka
262 ⅓ g miękkiego masła
Nadzienie:
3 ⅓ kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
⅔ szklanki cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne)
3 ⅓ łyżki cukru z prawdzwą wanilią
⅔ łyżeczki mielonego cynamonu
65 g masła
3 ⅓ łyżki mąki ziemniaczanej (mój dodatek)
Dodatkowo:
3 ⅓ szklanki cukru pudru
odrobina gorącej przegotowanej wody
bardzo pani dziekuje za pomoc :)
Szarlotka bardzo smaczna, ciasto kruche, bezproblemowo się ją wykonuje- trzeba po prostu wykonać według przepisu😊
Witam!!!
Po przeczytaniu kilkunastu komentarzy i ja muszę się odnieść do tego ciasta, które robię właśnie z tego przepisu już od dwóch lat. Z podanej wyżej porcji piekę jabłecznik w brytfannie okrągłej 24cm, bo tak mi odpowiada, ale w dużej prostokątnej również piekłam z małym wyjątkiem robiłam podwójną porcję, z której zawsze trochę zostawało, a ponieważ ciasto jest naprawdę the best resztki postanowiłam wykorzystać na ciasteczka,zwykłe okrągłe. Mogę dodać jeszcze że ciasto się lepi, co widzę niektórych bardzo denerwuje, ale ja lepię ciasto kawałkami, nie bawię się w rozwałkowywanie i zawsze maczam ręce w mące, wtedy jest ok.
Witam pani Kasiu. Juz raz robilam ta szarlotke byla wspaniala. Moj zazwyczaj nie jedzacy slodyczy chlopak palaszowal strasznie, a 13 msc synek... az milo bylo patrzec jak sie zajada. Dzis jednak mam problem z przelicznikiem formy do ciasta. Za pierwszym razem wszystko sie ladnie zmienilo a dzis nie chce. Moge prosic o o zkopiowanie przepisu na foremke 24x12 cm? Chcialam dzis na szybko jeszcze 8raz ja zrobic :)
Wyszła super ciasto w robocie to chwila a i z walkowaniem nie było źle. Dzięki za przepis. Pozdrawiam i dodaje ulubionych:-)
Szarlotka jest pyszna, dzisiaj upiekłam ją po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Niebo w gębie, a z planowanej diety na razie nici.
Kruche ciasto to można co najwyżej zabić za pomocą robota, ale na pewno nie wyrobić. Poza tym lepiące się kruche ciasto kruchym ciastem już nie jest.
Robiłam szarlotkę z tego przepisu już chyba 2 lata temu, była wyśmienita. Ciągle ją wspominamy, ja i rodzinka. Muszę zrobić powtórkę,. Dziękuję za wspaniały przepis
Jeszcze nie wystygla a już prawie z blachy znikła. Pycha!
Witam.... szarlotka jest w piekarniku... A może by zmienić nazwę tego ciasta?
Rzeczywiście masakra z wylepianiem ciasta - szczególnie jego drugiej warstwy. Mam również nadzieję ,że przynajmniej smakiem zasłuży sobie na dobrą ocenę.
Mój jest bardzo górzysty ,ponieważ pozostawiłam spore kawałki jabłek /boskop/ - tak że wygląda śmiesznie jeżeli porównam do tej szarlotki z obrazka.
Mimo wszystko - DZIĘKUJĘ i pozdrawiam bardzo serdecznie,życząc przy okazji wielu sukcesów w Nowym 2016 Roku..
Przepis bardzo fajny, szarlotka przepyszna. Ja nie dodałam mleka i ciasto było lepkie ale nie klejące się:) oby dwie części włożyłam do zamrażarki, łatwiej było rozwałkować, a górna warstwę starłam na tarce :)
Ja sobie troszke podsypywalam i walkowalam i super jak gniotlam tez podsypalam wyszlo wszystko razem z mlekiem wiec nie wiem
Czy szarlotke można upiec funkcją termoobieg?
Witam :)
Właśnie upiekłam szarlotkę z tego przepisu i muszę stwierdzić, że takiego przepisu szukałam. Na początku troszkę sceptycznie podeszłam do przepisu, czytając komentarze że jakaś masakra, że więcej jej nie zrobię....bo co? bo ciasto się klei!? że babcia by się za głowę złapała, to niech się złapie....
Wyszła rewelacyjna. I na klejące ciasto można znaleźć sposób. A masakra to może i jest... dla osób co mają dwie lewe ręce do takiej roboty.
Polecam przepis oraz polecam nie zrażać się klejącym ciastem.
pozdrawiam
Przepyszna szarkotka, super przepis. Nie jestem utalentowana w kuchni ale z tym przepisem mogę konkurować z pyszną szarlotka mojej mamy, której nie lubię robić bo jest wyjatkowo czasochłonna. Mimo że zapomniałam mleka i kleilam rękami efekt przerosl moje oczekiwania. Dziękuję, pozdrawiam :-)
Witam
Przepis jest genialny!!!!A zarazem szybki i prosty:)Ciasto faktycznie jest lepkie,ale spokojnie mozna sobie z nim poradzic;)Szarlotka wychodzi idealna,krychutka,mięciutka-poezja!!!Właśnie wyciągam drugą z piekarnika:-)
Nie wiem jakie ciasto będzie po wyjęciu z piekarnika bo jeszcze się piecze. Ale wiem jedno...to to przeżyłam przy rozwałkowywaniu ciasta i układaniu go na blaszkę to koszmar!!! Ciasto jest tak klejące, że nie sposób go rozwałkować, nawet z użyciem papieru jest nie do odklejenia. Ostatecznie na dnie rozgładziłam je łyżką. Momentem kulminacyjnym było ułożenie drugiej warstwy ciasta na rozłożone już nadzienie. Tego NIE DA SIĘ ZROBIĆ!!! Posztukowałam górę kawałkami ciasta które rozgniotłam w palcach ale i tak zabrakło mi na 1/5 blaszki i nie mam wierzchu na całości. Niby robiłam wszystko wg przelicznika. Mam nadzieję, że smak szarlotki wynagrodzi mi stres i FURIĘ przy rozwałkowywaniu, doklejaniu, rozciąganiu itp. Ale nawet mimo niebiańskiego smaku (jeśli taki będzie) nie zrobię nigdy szarlotki wg tego przepisu. Bo gotowanie i pieczenie powinno być przyjemnością a to co robiłam dziś w kuchni JA to mordęga!!! P.S. Wiem, że autorka przestrzegała przed klejącym się ciastem ale to była jakaś MASAKRA!!!
U mnie dokladnie to samo wiec nie bede sie rozpisywac. To ciasto to totalna katastrofa, przeszlam koszmar. Mozliwe, ze w kajeciku zostal zle zapisany przepis od babci. Jedno jest pewne nigdy juz nie zrobie szarlotki z tego przepisu.
Miałam dokładnie to samo, koszmar z ciastem, tak się lepi, że nawet na papierze nie da się przełożyć. Poza tym do kruchego ciasta nie dodaje się proszku, bo to już jest półkruche i na pewno nie dodaje się białek tylko same żółtka.
witam,
Szarlotka to jedno z nielicznych ciast bez czekolady (jestem łasuchem wiec bez czekolady nie ma deseru) które uwielbiam. Ale nigdy nie potrafiłam zrobić a kupne zazwyczaj nie sa tak pyszne. w weekend odważyłam sie i upiekłam z tego przepisu. Powiem tyle w smaku jest szałowa i idealna. teraz juz wiem jak zrobić jedno z moich ulubionych ciast.
p.s. nie dodawałam mleka bo nie miałam w domu i ciasto nie było lepiące.Pozdrawiam
Witam :) Od jakiegoś czasu mam ochotę na szarlotkę. Swój przepis gdzieś zgubiłam i przypadkiem znalazłam się na tej stronie. Postanowiłam spróbować z pani przepisem, ale przelicznik nie działa (mam formę 20 x 20) Mam nadzieję że się uda. Pozdrawiam :)
Szarlotka bardzo przeciętna , wiekszość osób wypowiadających się to ci którzy jej nie piekli i nie próbowali. Pracochłonna, ale efekt nie zasługuje na zachwyt. Ciasto kruche , ale mleko i proszek do ciasta kruchego to profanacja i i psuje smak. Nie polecam. Z tego ciasta tylko jabłka do zjedzenia
Oj faktycznie po komentarzach można dojść do wniosku, że absolutnie nikt jej nie próbował ;), a jeśli już komuś smakowała, to zapewne tylko mu się tak wydawało ;)
Przelicznik nie działa a chciałam zrobić w formie 30x40cm proszę o przeliczenie :)
Dzień dobry,szarlotka wyszła genialna!!!Najlepszy przepis na świecie.Teraz będę próbowała robić inne ciasta z Pani bloga.Dziękuję i pozdrawiam :)
Chciałabym zrobić szarlotkę z Pani przepisu,ale mam inna foremkę,a przelicznik mi nie działa :(. Moja foremka to 40/25. Pozdrawiam :)
Witam, już powinien działać, czasami się niestety coś w nim zacina. :/ Na wszelki wypadek podaję link z przeliczeniem na podaną przez Panią formę http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza?Width=40&Height=25 Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję ślicznie :)
Boska!!! W 4 osoby zjedliśmy całą do niedzielnej kawki😊 Moja córka stwierdziła,że przebiłam nawet babcię (teściową 😉)!!! Jutro pędzę po jabłka i powtórka,dziękuję za przepis😃
Pani Kasiu, już kilka Pani przepisów wypróbowałam. Z powodzeniem. Tym razem ta szarlotka. WOW. wyjątkowa. Bardzo się udała. Mimo, że był problem z wyłożeniem górnej warstwy - wygładzałam dużą łyżką . Na pewno je powtórzę. Dziękuję i pozdrawiam.
witam da rade bez mleka??? I nie da sie przeliczyc ja chce na tortownice o promieniu 30 cm i na druga tortownice 22cm
Tak, mleko można pominąć. Przelicznik zostanie naprawiony jak tylko będziemy mieli normalny dostęp do Internetu, póki co jesteśmy w trakcie przeprowadzki i mamy ograniczony dostęp zarówno do netu jak i komputera. Pozdrawiam
Przelicznik nie działa. Ciasto fakt dobre, ale przeszkadza mi zgrzytający cukier. Zmieliłam trochę w młynku do kawy, ale i tak zgrzyta :-(
Wyszła cudna! Co prawda miałam pewne problemy z tym lepkim ciastem, ale teraz wręcz znika z blachy :D. I rzeczywiście mięciusieńkie. A i zrobiłam 1 porcję masy i 1,5 porcji ciasta - inaczej by mi nie starczyło...
A moja babcia złapałaby się za głowę, widząc w przepisie na szarlotkę całe jajka i miękkie masło! Zgroza ! W cieście na szarlotkę podstawą są same żółtka i zimne masło! W innym przypadku ciasto to klucha a nie kruche.
A ja myślę, że Pani Babcia zmieniłaby zdanie po spóbowaniu tego ciasta. :) I żadna klucha z niego nie wychodzi, o czym mogą poświadczyć wszyscy, którzy już wypróbowali przepis. :) A ciast kruchych (również szarlotek) na żółtkach i zimnym maśle jest na blogu całe mnóstwo, więc jak się boi spóbować czegoś nowego, to zawsze można siegnąć po wspomniany tradycyjny przepis na żółtkach i zimnym maśle. ;)
Klucha jeśli walisz gruba warstwę. A to jedynie dwie cieniutkie warstwy
Nadzienie wyszło rewelacyjne, ale z ciastem juz słabiej...wydaje mi się, ze proporcje które miałam podane w tabeli były za male, ciasto wyszło baaardzo cienkie. Ciasta wręcz nie mogłam uformować w tzw kule dlatego od razu część wyłożyłam na blachę, a druga polowe po wyjęciu z zamrażalki również uformowałam rękoma.
Genialne Złoty Medal
Córcia mówi "palce lizać " Synek " mmm dobre ciacho"
sami zbierali jabłka na ciacho - nie zawiedli się ;)
a ja myślałem że wyjdzie kaszana jak rozmieszałem ciasto klei się strasznie :)
Najpyszniejsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam. Cudowna. mimo że miałam okrągłą formę a nie zmieniłam przelicznika i robiłam na 25x25 wyszła idealnie :)
Pozdrawiam :D
Przepis jak w tytule po prostu najlepszy .Szarlotka wyszła pyszna mimo iż lekko jabłuszka mi się rozpadły .Mus i tak był bardzo smaczny .
W końcu znalazłam przepis ,który marzył mi się od dzieciństwa...Dziękuję!!
Witam
Bardzo proszę o podpowiedz jaka mąka lepsza krupcztka czy tortowa ?
Z krupczatką będzie bardziej kruche. Pozdrawiam
Hmmmmmm mi niestety też nie dział przelicznik a mam okrągłą formę 26 cm czyli promień 13. Może coś Pani pomóc??
Już powinno działać. Poniżej link do strony z wyliczonymi proporcjami na tortownicę 26 cm. http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza?Diameter=26
Witam niestety chce zamienić proporcje ciasta na blachę 28x35 i nie działa mi ta aplikacja. Nic się nie zmienia 😓czy ktoś mnie poratuje?
Witam,
już sparwdzamy czemu nie działa. Poniżej podaję link do strony, na której są proporcje po przeliczeniu na podaną formę (28 x 35 cm).
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza?Width=28&Height=35
Rewelacyjny przepis !! Pierwszy raz robiłam szarlotkę i wyszła super :)
Niestety próbuję od kilku dni przeliczyć na inną foremkę ale po kliknięciu "zmień" wszystko jest tak jak było:/ potrzebuje ustalic proporcje na foremkę 17x27
Nie wiem szczerze mówiąc, czemu nie działa Pani ten przelicznik, u mnie normalnie działa we wszystkich przeglądarkach... będę próbowała ustalić, co może być przyczyną, tymczasem podaję składniki po przeliczeniu:
Ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 jajka (można dać dwa małe lub jedno bardzo duże)
1 i 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki mleka
115 g masła w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
1 i 1/2 kg jabłek
1/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1/4 łyżeczki cynamonu
30 g masła
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (można pominąć)
Dodatkowo:
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
Bomba! Wykorzystalam jablka ktore lezaly w lodowce 2 tygodnie,myslalam ze nie beda dobre.Udalo sie,sa smaczne a CIASTO rozplywa sie w ustach.
Lepszej szarlotki nie jadlam...wręcz przepyszna. Ciasto bardzo delikatne. Dziękuję
hmm… to moje pierwsze ciasto w życiu, upiekłem dla córki na komunię, właśnie stygnie… zobaczymy co jutro goście powiedzą:))
Witam serdecznie :) wykorzystałam przepis na szarlotkę.....ciasto pyszne :) lepszego nie jadłam :) do dziś korzystam z przepisu i każdemu polecam :)
Witam serdecznie, mam pytanie o ilość jajek bo troszkę się zamieszalam. W komentarzach pisze o 4/5 natomiast w spisie składników są 2 :) Więc teraz nie wiem :(
Ilość jajek w komentarzu dotyczy większej porcji ciasta. Przy normalnej porcji (wielkość formy taka jak w przepisie) dajemy dwa jajka. Pozdrawiam
Zdecydowanie pyszna. Lepiej jednak podawać proporcje w gramach niż szklankach :-)
Niemal przy każdym składniku jest podana opcja w gramach i szklankach, wystarczy kliknąć w strzałkę. Pozdrawiam
Najlepsza szarlotka jaką w życiu jadłam! W cukierni nawet lepszej nie jadłam. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami :) Polecam!
Przepyszne ciasto.:) Też miałam problem z wałkowaniem, pewnie za krótko chłodziłam w zamrażalniku. Poradziłam sobie w inny sposób - do wierzchniej części ciasta dolałam więcej mleka, tyle, że dało się je po prostu wylać i równo rozprowadzić. Ryzykowałam, ale po pieczeniu okazało się, że w zasadzie nie ma różnicy między spodnią i wierzchnią częścią ciasta. To będzie ulubiona szarlotka w mojej rodzinie :)
Polecam jak najbardziej ten przepis na szarlotkę. Ciasto jest przepyszne
Chodziło mi o blachę 35x25
Nad składnikami jest przelicznik foremek, dla ułatwienia podaję link z gotowym wyliczeniem: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza?Width=25&Height=35. Pozdrawiam
Chciałabym upiec tą szarlotka na blaszce o wymkątach 35 2. Proszę mi napisać o ile powinnam zwiększyć ilość składników żeby ciata i masy jabłkowej była wystarczająca ilość? Z góry dziękuję.
Witam. Dzisiaj upiekłam szarlotkę i chciałam wszystkim gorąco polecić. Ciasto jest przepyszne! Rodzinka zachwycona. Polecam.
"Forma prostokątna 25x25" :-) ciasto pyszne. Ja zamiast mleka daje kwaśnej śmietany lub jogurt naturalny- wtedy ciasto jest puszyste i wilgotne.
Kwadrat to prostokąt
Witam, właśnie robię szarlotkę wg. Twojego przepisu. Ciasto jest na balkonie w formie (tężeje), a ja korzystając z wolnej chwili dodaję komentarz dla tych, którym wychodzi za płynne ciasto - ja nie dodałem mleka (4 łyżek) i konsystencja jest idealna - miękka ale zwarta, druga rada, dodałem masło z lodówki - zimne i mieszałem widelcem, a nie ręką, aby się masło nie rozpuściło - tak jak na kruche . Dzięki za przepis, też będę tu zaglądał. (*_*). Nie chcę ingerować w Twój przepis i z góry za to przepraszam.
Witam, właśnie robię szarlotkę wg. Twojego przepisu. Ciasto jest na balkonie w formie (tężeje), a ja korzystając z wolnej chwili i dodaję komentarz dla tych, którym wychodzi za płynne ciasto, ja nie dodałem mleka (4 łyżek) i konsystencja jest idealna - miękka ale zwarta, druga rada, dodałem masło z lodówki - zimne i mieszałem widelcem, a nie ręką, aby się masło nie rozpuściło - tak jak na kruche . Dzięki za przepis, też będę tu zaglądał. (*_*)
przepis jest genialny moim zdaniem lepiej trzymac sie receptury w gramach niz szklankach . powtarzalna dokladnosc .pozdrawiam
Robiąc tą szarlotkę można na prawdę oszaleć, z racji na konsystencję ciasta. Najlepiej przemrozić je 10 minut po czym rozwałkować na placki między folią i jeszcze je wsadzić na dobre 15 minut do zamrażalnika. Ale warto się pomęczyć bo ciasto wychodzi epickie. Kruche mięciutkie i pachnące. Ja uprościłam jabłka, starłam, dodałam cynamonu i buły tartej. Nie chciało mi się kombinować. Pozdrawiam i dziękuję za pyszną inspirację.
Ciasto jeszcze w piekarniku, jedyny problem taki, że ciasto po wyrobieniu miało konsystencję ciasta na karpatkę (bardzo rzadkie). Może to wina mąki której użyłem, (irlandzka) która nie jest pierwszej jakości. Odezwę się jeszcze po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu.
Pierwszy raz w życiu robiłem szarlotkę . Stresu i obaw czy będzie choćby "zjadliwa" było sporo ale niepotrzebnie :-) Wyszła znakomicie i już mam zamówienie na powtórne pieczenie w ten weekend :-) Wielkie dzięki za przepis - jedyną modyfikacją jaką wprowadziłem było dodanie mniejszej ilości cukru 3/4 tego co jest w przepisie . Pozdrawiam
Ciasto bomba!! :) wszystkim smakuje a ten zapach mmm :) świetny patent z przelicznikiem foremek, będę gościła z pewnością częściej na Pani stronie :) pozdrawiam
Tak własnie ja pieke szarlotke wg identycznego przepisu , ale jeszcze można dodać dosyć ważny szczegół : przed nałożeniem masy jabłecznej na podpieczone ciasto posypuje je lekko bułeczka tartą,żeby nie przemakało ! Pozdrawiam serdecznie.
Pani Kasiu ta szarlotka to niebo dla podniebienia :) Dlugo szukalam takiej, ktora "odtworzy" smak szarlotki pieczonej lata temu przez moja babcie. I dzis!! wkoncu znalazlam :) Jest dokladnie w smaku taka,jaka pamietam. Jablka delikatnie slodkawe ale czuc ta kwaskowosc. I ciasto, przede wszystkim ciasto, po prostu bajka :) DZIEKUJE za ten przepis :) Na stale wpisuje sie w nasze zycie, bo my to szarlotkozercy :) Pozdrawiam serdecznie
Pani Aniu ogromnie się cieszę, że szarlotka smakowała. :) Nasza rodzinka też ją uwielbia właśnie za to rozpływające się w ustach ciasto. :) Pozdrawiam serdecznie
Jadłam w życiu multum szarlotek, uwielbiam je. Moje oczekiwania zawsze spelniala jedynie szarlotka Zosi <3 - mamy mojej przyjaciółki, niebiańsko pachnąca domem, wręcz miłością (!)... Szarlotka z tego przepisu jest dokładnie taka! Nie wiem jak to mozliwe, ale tak jest! Najwspanialsza na swiecie, dziekuje :))) Taki ma byc smak prawdziwej szarlotki - jezeli dla kogos jest za slodka, za krucha, za w ogole inna to niech idzie szukac innych pseudoszarlotkowych wyrobow i juz! ;)
Wow, bardzo się cieszę, że szarlotka w stu procentach spełniła oczekiwania. :) Myślę, ze moja babcia, gdyby żyła byłaby dumna z takiej opinii o jej cieście. :)) A ja dziękuję za miłe słowa, aż mi się ciepło zrobiło na sercu, bo starałam się w stu procentach odwzorować smak ciasta mojej babci. :) Pozdrawiam serdecznie
Szarlotka zdecydowanie dla mnie za słooodkaaa :( Ciasto z przepisu wychodzi wyśmienite, ale następnym razem cukier ograniczę o połowę.
Mam pytanie co do ilości jajek, jest napisane na liście, że 2 potrzeba, a w komentarzach doczytałam się do 4 i pół. Czyli ile w końcu ? ;-)
Co do cukru, to wiadomo trzeba dopasować do swoich preferencji smakowych, ja daję zazwyczaj bardzo kwaśne jabłka (bo takie lubię najbardziej) i wtedy ciasto je dodatkowo osładza. Cztery i pół jajka wyświetla się po zmianie foremki na większą (czyli po kliknięciu w przycisk "przelicz" i podaniu w polu przeliczania 2 razy większej formy. :) Pozdrawiam serdecznie
Baaaaardzo dobra szarlotka!!!! Robię już poraz drugi, choć do tej pory nie przepadałam za ciastem z jabłkami... Za pierwszym razem nieco uciążliwe nalożenia ciasta na masę jabłkową ale za drugim razem juz poszło jak z płatka! Polecam
Najlepsza 💜
A czy do jabłek zamiast cukru z wanilią można dodać trochę ekstraktu albo po minąc, bo akurat mi się cukier skończył, a chętnie bym ją jutro upiekła
Tak, jak najbardziej można dodać ekstrakt lub zupełnie pominąć. Pozdrawiam serdecznie!
może to nie szarlotka ale też smakuśne 6 jaj,margaryna,1,5 szkl maki tortowej,0,5 szkl mąki ziemiaczanki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,olejek pomarańczowy lub cytrynowy,0,5 szkl cukru,0,5 szkl oleju,2 łyzki octu. Pianę ubić,margarynę utrzeć z cukrem-dodawać po 1 żółtku,mąki razem z proszkiem przesiać do masy a na koniec olej i olejek.Większą część położyć na dno potem jabłka-ja biorę ze słoika gotowe i drugą część kładziemy.Po upieczeniu posypuję pudrem.
uwielbiam szarlotki i na pewno wypróbuję :)
Wlasnie zrobiłam ciasto i ... proporcje są z kosmosu. Za dużo jabłek, za mało ciasta, polewa starczylaby
na 2/3 takie ciasta.... żałuję straconego czasu na robienie ciata z tego przepisu. Zdecydowanie
odradzam! To moje zdanie...
Proporcje są prawidłowe, ciasta na podaną blachę jest w sam raz, trzeba je tylko odpowiednio rozwałkować po schłodzeniu lub wylepić nim formę. Jak widać na zdjęciu warstwa ciasta nie jest wcale za cienka. Jabłek też jest w sam raz... zresztą kilkadziesiąt pozytywnych komentarzy na jego temat świadczy raczej o tym, że jest smaczne, a proporcje są właściwe. Pozdrawiam
To jest najlepsza szarlotka jaką robiłam i jadłam, a wiem co mówię bo szarlotka to moje ukochane ciacho, co najważniejsze super łatwa!
bardzo się cieszę, że smakowała :)
Ja dziś zrobiłam ale trochę inną.Mogę podać przepis też pyszna.
Pani Ireno, przepis oczywiście mile widziany :) ja szarlotek nigdy nie mam dość :)
moja szarlotka tez jest dobra ;) ale ta babcina moze byc lepsza ;)napewno zrobie i porownam a potem dam znac :)
zaraz zabieram się do roboty:)
Moja ulubiona !!! Przepyszna :) polecam
Mam jeszcze pytanie. W przepisie wyświetla się 4 i pół jajka. Jak podzielić jajko na pół? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić.
Przelicznik jest bardzo dokładny, dlatego podaje tak drobiazowo przeliczone składniki. Proszę dać 4 duże jajka lub 5 średnich i będzie w sam raz. Pozdrawiam
Uda się na blasze 35x40? na jakim poziomie piekarnika piec - na środku czy na najniższym? Dziś zamierzam piec pierwszy raz. Mam nadzieję że uda się ;)
Tak, uda się, trzeba tyle zwiększyć proporcje składników zgodnie z przelicznikiem foremek. Pozdrawiam.
Dzisiaj upiekłem Twoją szarlotkę. Powiem krótko PYCHOTKA. Pozdrawiam
Cieszę się, że smakowała. :) Pozdrawiam
witam chciała bym dziś zrobic twoja szarlotkę tylko mam pytanie czy mogę zrobić w tortownicy?
Tak, można zrobić w tortownicy, przy tych samych proporcjach składników będzie potrzebna tortownica o śr. 26-28 cm. Pozdrawiam
Cudna szarlotka !!! Przerobiłam już kilka przepisów i każdej coś brakowało a ta jest idealna :)
Super :) bardzo się cieszę, że zasmakowała. Dla naszej rodzinki też jest idealna. :) Pozdrawiam
Mam problem z balchą/formą. Piszesz by wylepić formę o wym. ok. 25 x 25 cm lub [...] na prostokąt wielkości blachy. Nie rozumiem ;/;(
Jakiego rozmiaru powinna być blacha?
Blacha rozmiaru 25 x 25 cm lub adekwatna np. 20 x 30. Pozdrawiam
Dziś upiekłam na wigilijny stół, mój mąż, który jest szarlotkożercą stwierdził, że czegoś tak pysznego jeszcze nie jadł. Serdecznie dziękuję za podzielenie się tym przepisem, na pewno nie raz jeszcze z niego skorzystam.
Bardzo, bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu. :)
Bardzo chciałabym zobaczyć, jak to ciasto rozwałkować na papierze, zwinąć w rulon i rozłożyć na wierzchu... bo dla mnie to jest niewykonalne :D
Ciasto przykleiło się ...na amen :D Teraz... zdrapujemy i do zamrażarki! Zaraz spróbuję go zetrzeć.
Ciasta nie zwijamy w rulon. :) Przecież nigdzie nie jest napisane, by je zwijać, rozwałkowujemy na folii/papierze i przez folię lub papier i tak rozwałkowane układamy w foremce. Pozdrawiam
jest napisane,ze zwijamy ciasto w rulon razem z folią-to zmrożone
ok, źle zrozumiałam, bo nie doczytałam, że chodzi o to górne ciasto, bo dolnego nie zwijamy w rulon, górne natomiast faktycznie rolujemy, ale przez papier, więc nie jest to trudne, no i jesli rolujemy to już nie zamrażamy, jeśli zdecydujemy się zamrozic to wtedy lepiej zwinąć je w kule, a zamrożone zetrzeć na wierzch, pozdrawiam
Genialna szarlotka !!!:) Nic więcej pisać nie trzeba :)
Ogromnie mi miło. :)
Tydzień temu upiekłam moje pierwsze ciasto w życiu i była to właśnie ta szarlotka :)!!! W smaku wyszła genialnie!!! Jutro robię ją znów i jak znam życie zniknie jeszcze tego samego dnia :)!!! Jedyna zmiana to mniej cukru do ciasta i posypka z cukru pudru zamiast polewy :)
Bardzo się cieszę, że smakowała. :)
Witam :) Jakie użyć najlepiej masła?
Witam, ważne, żeby było dobrej jakości i miało min. 82% tłuszczu. Może być np. masło polskie Mlekovity, masło garwolińskie lub Łaciate. Pozdrawiam
Upiekłem szarlotkę z tego przepisu i wyszła wyśmienita, dałem tylko więcej jabłek. Będę powtarzał ją częściej http://przepisymikolaja.blogspot.com/
pozdrawiam :)
Ale po co dawac kwasne jabłka i do tego cukier? Nie lepiej dac słodkie i wtedy można praktycznie zrezygnowac z cukru? Ja na całą szarlotkę daję 2 płaskie łyżki cukru pudru, ale jabłka słodkie a nie jakies renety czy antonówki
Ta szarlotka jest obledna. Od chyba roku robie ja bynajmniej raz w miesiacu, czasami mysle ze powinnam robic od razu 3 bo pierwsza zjadlabym cala na cieplo ale jeszcze czulabym niedosyt wiec ta druga jeszcze by poszla a 3 ewentualnie zostalaby dla reszty rodziny :P. Pozdrawiam!
Bardzo się cieszę, że tak zasmakowała. :) Pozdrawiam serdecznie :)
Ciasto piec na termoobiegu czy z grzałką górną i dolną ?
180 stopni z termoobiegiem, 200 stopni bez. Pozdrawiam
ciasto smaczne lecz w ogóle nie nadaje się do wałkowania ...ja zamroziłam i utarłam :)ciasto wyszło pyszne naprawdę polecam
Ciasto jeszcze cieple musialam skonsumowac,nie moglam sie oprzec,pyszniutkie...mniam mniam mniam
Bardzo się ciesze, że smakuje :)
ciacho się piecze... Zobaczymy, wszyscy chwalą, więc jestem dobrej myśli :)
Ale faktycznie wałkować tego się nie da- do wszystkiego się klei i nie chce odejść ;) Naprawdę można się wściec! O.o Lepiej wykleić spód, a na wierzch zetrzeć zmrożoną drugą połówkę
Ciasto jest miękkie i klejące (ale takie ma być), dlatego też w opisie przygotowania sugeruję wałkować przez folię lub wylepić formę ciastem zamiast wałkować. Pozdrawiam :)
Szarlotka obłędna dzisiaj piekłam po raz drugi przepis godny polecenia
Ciasto wyszło świetne mimo, że robiłam pierwszy raz w życiu szarlotkę.Nawet nie zdążyło ostygnąć. Dziś powtarzam :)
Witam jestem ciekawa jak mi wyjdzie to ciasto wszyscy chwala to cos w tym chyba jest. Bardzo trudno jest to ciasto rozwalkowac ba nawet sie nie da ja ledwo je umiescilam na blaszce ale moze warte jest tego zachodu - za 20 minut sie dowiem hehe pozdrooo
Cudowna szarlotka - a do tego zawsze wychodzi :D
Przepyszna szarlotka. Zniknela bardzo szybko. :)
Pyszności! taka domowa to po prostu rewelacja! Ta mąka ziemniaczana to super patent:) Polecam też moją dietetyczną wersję :http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/08/dietetyczna-szarlotka-bez-maki-zotka.html
Przepis wypróbowany ale ciasto do wałkowania się nie nadaje... w smaku ok, jak każda szarlotka, ale za dużo jabłek do tak małej ilości ciasta moim zdaniem.
Ja ciasto dzielę na pół - obie części wkładam do zamrażarki -twarde ścieram na tarce z grubymi oczkami zarówno na spód, jaki i na wierzch ciasta :)
Nadal nie wydać ilości cukru i cynamonu.
Już powinno być widoczne, pozdrawiam
Pyszna ! Środek zrobiłam po swojemu, i całość w blaszce 20x20. Polecam nie wałkować, a wylepić dno i porwać resztę ciasta na wierzch. Bardzo ułatwi to pracę. Ciacho zdecydowanie do powtórzenia (wielokrotnego)!
Szarlotkę robiłam 2 razy, dzień po dniu. Obie wyszły! Była to moja pierwsza szarlotka w życiu i wyszła ekstra. Wszyscy, którzy jedli byli zachwyceni. Dziękuję uprzejmie za podzielenie się tym przepisem.
Ile cukru nalezy dodac do jablek, ile do ciasta i jaka ilosc cynamonu? Nie wyswietlaja sie proporcje. Robilam z tego przepisu szarlotke juz wiele razy, jest przepyszna ale nie zapisalam sobie przepisu a teraz nie wyswietlaja sie wszystkie proporcje :(
Witam!
Ile cukru trzeba dać do ciasta bo niestety mi się nie wyświetla przy składnikach?
już powinno się wyświetlać, pozdrawiam
Szarlotka - raj dla podniebienia! Po prostu rozpływa się w ustach :) Nawet mój łasuch docenił jej smak!
Szarlotka z tego przepisu jest przepyszna! Posypałam tylko cukrem pudrem zamiast robienia lukru. Dziękuję za przepis bo wypróbowałam wiele różnych i jakoś nigdy nie byłam do końca zadowolona :)
Upiekłam szarlotke z tego przepisu, wyszła pyszna!!!
Bardzo dobry przepis, ale ja zamiast jabłek dałem jabłka prażone szarlotka firmy Gomar Pińczów. Moje dzieci były zachwycone.
Właśnie się biorę za tę szarlotkę... ;)
świetny przepis i piękna strona :) jest taka strona skąd biorę wzory cv ( www.wzory-cv.org ) czy robił ją ten sam grafik? Bardzo podoba mi sie ten design :)Pozdrawiam
Po dodaniu wszystkich składników ciasto w ogóle się nie zlepiło, po przepisie wygląda na ucierańca. Moim zdaniem jest to spowodowane tym, że dodałam zbyt miałko sproszkowanej mąki. Jakby była cięższa, pewnie by tak nie było. Po prostu dodałam mleka. Blaszkę miałam większą, ale chociaż kładłam cienko łyżką (maczaną co jakiś czas albo w mleku albo w wodzie) to i tak spód wyrósł, dużo apfelmusu i druga część ciasta. Na sobotni przysmak dla domowników w sam raz.
Szarlotka palce lizać :) Pyszna ...Na pewno będzie często gościła na moim stole:)Pozdrawiam:)
@Entomka - takim razie trzymam kciuki! :) Mam nadzieję, że będzie smakowała :) Pozdrawiam
Młody pomagał i teraz razem czatujemy przed piekarnikiem :)
@Sylwia - tak wkładamy do nagrzanego piekarnika, oczywiście można dodać gotowe jablka ze słoika. Pozdrawiam
Czy ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i czy można dodać gotowe jabłka ze słoika?
ta szarlotka jest przepyszna, ja użyłam słodkich jabłekw przyszłości wypróbuję inne Twoje jabłeczniki ;) pozdr
@Kama - mam nadzieję, że szarlotka będzie smakowała. :) Dziekuję serdecznie za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie :)
Właśnie wyjełam szarlotkę z piekarnika i jutro degustacja ale nie mogłam się powstrzymać i kawałek z góry skubnełam ciasta i wydaje się takie jak w opisie, mięciutkie ale jutro zdam cała relację z degustacji:) Bałam się, że ciasto jest na tyle klejące, że nie poradzę sobie z nim ale moje obawy były nie potrzebne, ponieważ ciasto świetnie wyrabia się rękoma:) dół wykleiłam palcami a drugą część ciasta jednak lekko zmroziłam i starkowałam...ja zawszę jak piekę ciasto kruche lub pół kruche to jeszcze gorące na jakiś czas przykrywam folią i dzięki temu ciasto staje się miękkie a nie jest takie kruchye, ponieważ nie bardzo lubię bardzo kruche ciasta:) a teraz z innej beczki:) Kasiu widziałam Cię kiedyś chyba w Dzien Dobry TVN jak było o blogach, fajna z Ciebie kobitka i bardzo ładna:)Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej pysznych przepisów:)
@Kamila Omes - tak, jak najbardziej. Pozdrawiam serdecznie
Kasiu a czy z racji, ze ciasto jest lepkie to moge jedna czesc zamrozic i starkowac?
Właśnie się piecze..mmhhh juz nie moge sie doczekać efektu!
Muszę kiedyś spróbować - nigdy mi nie wyszedł jabłecznik. Może tym razem będzie inaczej
@Kama - tak.
Witam:) a czy margaryny tyle samo?
Właśnie upiekłam - jutro wieczorem będziemy próbować :) Przydatne te Twoje wskazówki :).
Wspaniały przepis, szybki, prosty i pyszny :)Robię go już kolejny raz i wciąż do niego wracam.Dziękuję, że się podzieliłaś Babcinym przepisem.Polecam :)
@Ania - obojętne. Ja piekę na ogół z termoobiegiem. Pozdrawiam!
Szarlotkę trzeba piec z termoobiegiem czy górna i dolna grzałka ?
Przepis ląduje wśród nielicznych przepisów do powtórzenia wkrótce. Jestem totalną ignorantką w zakresie pieczenia ciast, bo w życiu zrobilam może dwa ciasta, z czego połowa nie byla udana :) A to po prostu wyszło mi wspaniałe, jak z cukierni (to jest bardzo duży komplement). Co śmieszne - było bardzo łatwe do przygotowania, najwięcej pracy było chyba z obieraniem jabłek, reszta - zagniatanie ciasta, rozkladanie, pieczenie - poszły bez problemu. Kilka uwag praktycznych, może przyda się innym:- miałam formę do pieczenia 25 cm na 35 cm - porcja ciasta i masy jabłkowej ok, nie za dużo, ani nie za mało. To znaczy za mało gotowego produktu, bo w moim przypadku wypadałoby robić od razu z 2 porcji, bo to ciasto-cud szybko znikło z pola widzenia!- piekłam 40-45 minut, bo ciasto wydawało mi się blade, w końcu spróbowałam krusząc kawałek, było dobre...i faktycznie, pomimo moich wątpliwości ciasto wyszło idealne - do masy jabłkowej dodałam więcej cynamonu, bo lubię. Nie dodałam mąki ziemniaczanej, bo nie miałam, ani masła - bo też nie miałam, w lodówce było dokładnie 160 gram masła, które zużyałm do ciasta (to też zaważyło o wyborze przepisu, bo inne bazują na całej kostce). Masa jablkowa pomimo to wyszła jak dla mnie idealna, nie rozpadała się, konsystencja ok - nie gładka masa, ale też nie było dużych kawalków jabłek- użylam waniliny, ze względu na brak wanilii, na drugi raz postaram sie zdobyć wanilię - gorące ciasto posypałam po prostu cukrem pudrem - to taki ukłon w stronę moich tradycji rodzinnych - też dobre (rada dla leniwych)
Właśnie upiekłam. Jeszcze gorąca ale już musiałam ukroić kawałek :) jest pyszna :) pomimo że się cały kawałek rozpadł jak wyjmowałam, ale to nie dziwne. Jak ostygnie to będzie super. Też zrobiły mi się grudki z mąki ziemniaczanej. Chyba faktycznie należało się ją przesiać, ale i tak po upieczeniu nic nie widać :) Ja wałkowałam na przez folię. Szkoda że wcześniej o tym nie wiedziałam. Świetny pomysł :) Przepis zostaje u mnie na stałe. Pozdrawiam :)
Nie jest to smak dzieciństwa ale ciasto i tak bardzo dobre.
@Renia - czy mąka ziemniaczana, budyń czy też galaretka do masy to już kwestia gustu raczej. :) Ja galaretek nie lubię i wszędzie je wyczuję ich sztuczny zapach, a w szarlotce to już wyjątkowo mi przeszkadza i psuje mi cały smak masy, nawet jak galaretki jest niewiele. Jeśli miałabym dawać coś na wzór galaretki to juz wolałabym chyba samą żelatynę, choć jej zapach w szarlotce też wyczuwam, no i po galaretce konsystencja jest jednak nie ta, bo ja nie przepadam za taką mocno zwartą, sztywnąmasą jabłkową, o gumiastej już nie wpsominając (zdarzało mi się spobować takich jak ktoś przesadził z ilością żelatyny). :)
Wstawiłam do piekarnika. Ciasto ok.,ale nadzienie dla mnie bez mąki...100 razy lepsza galaretka cytrynowa lub jakakolwiek inna "jasna". Zobaczymy jaka w smaku...
@Klaudia - w przepisie nie ma żadnego błędu, robiłam to ciasto już wiele razy i nigdy nie wyszło gorzkie, sądząc po komentarzach innym też nie wyszło gorzkie, więc może to kwestia rodzaju proszku do pieczenia lub innego składnika. Pozdrawiam.
Pierwszy raz robilam szarlotke z tego wlasnie przepisu...co prawda zakalec nie wyszedl ciasto i jablko idaelne z tym ze mysle ze w przepisie jest jeden blad...za duzo proszku do pieczenia? (az 2 kopiate lyzeczki) ciasto wyszlo gorzkie...:(
@Kasia - Bardzo się cieszę, że zasmakowała. :) Pozdrawiam!
@Beata - rozumiem tym samym, że wcześniejszego komentarza mam już nie publikować? :) Cieszę się, że ciasto jednak wyszło jak trzeba i że smakowało! :)
Witam,Przygotowałam szarlotkę z powyższego przepisu. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne - jednocześnie miękkie i kruche. Do jabłek dodałam więcej cukru, gdyż były bardzo kwaśne, a zamiast lukru obsypałam wierzch cukrem pudrem.Serdecznie polecam wypróbować. Pyszności
Dobrze że nie pojawił się jeszcze mój wczesniejszy komentarz bo troszkę się pospieszyłam, wyszła jednak pyszna, tyle że musiałam ją piec ok 1 godz bo ciasto było jeszcze surowe ale jak się okazuje to wina mojego piekarnika. Polecam bardzo, ciasto kruche rozpływa się w ustach, ja dodałam jeszcze budyń na jabłka
A mi ciasto wyszło niesmaczne, pierwszy raz kruche wyszło mi jakieś twarde, nadal smak surowizny a w piekarniku już prawie 50 min, może tam powinny być same żótka bez bialek....
nie mam pojęcia czemu ciasto nie wyrosło i czemu jest typowo kruche, ono raczej powinno być takie podobne trochę do ucieranego, nie zbyt kruche racze elastyczne (bo dodajemy całe jajka i mleko), w cukiernictwie nazywa się ten rodzaj ciasta piaskowym (nie mylić z ciastem na babki piaskowe). To ciasto rośnie podczas pieczenia dość mocno, więc jedyne, co mi przychodzi do głowy (dlaczego mogło nie wyrosnąć), to ewentualność, że mogło zbyt szybko się przypiec z zewnątrz i w związku z tym nie miało jak wyrosnąć. Pozdrawiam!
A mnie nie wyszła :( Nie wyrosło mi w ogóle ciasto... Jest płaskie jak podeszwa... W ogóle miałam problem z wsadzeniem ciasta do formy. Spód jeszcze jako tako udało mi się "rozwałkować" palcami, ale z górą to już była prawdziwa masakra! Nie próbowałam jeszcze, więc nie wiem, czy nie ma zakalca. Ktoś może mi powiedzieć, co robię źle? Dlaczego ciasto w ogóle nie wyrasta i w dodatku jest kruche, a nie puszyste?
Ja też jestem zachwycona, ale póki co zdjęciem :) Zamarzyło mi się upiec tę szarlotkę, ale jako że nie jestem najlepsza w pieczeniu ciast, od razu na początku pojawia się pytanie. Na zdjęciu nadzienie jabłkowe wygląda jak masa. Tymczasem piszesz Katarzyno, że jabłka należy pokroić na kawałki... Jakim cudem robi się z tego "płynne nadzienie"? Czy to kwestia gotowania? Jak wspomniałam, z pieczenia nie jestem najlepsza... :)
@Ewulka - trzeba było pędzić do jakiegoś nocnego albo najlepiej wysłać po nie chłopaka/męża/partnera czy kogoś tam innego. :) U mnie już nie raz w trakcie przygotowywania wypieku, w okolicach północy okazywało się, że mam za mało masła. ;) Pozdrawiam i mam nadzieję, że ciasto udało się dokończyć. :)
a ja właśnie próbuje upiec...i brakło mi 110g masła haha
@Alicja w krainie książek - bardzo się cieszę, że smakowała. :)
@Teresa - trudno mi powiedzieć, co może być przyczyną, że raz ciasto wychodzi bardziej puszyst,e a raz bardziej kruche. Może to rzeczywiście kwestia stopnia wypieczenia. Proszę spróbować piec je kilka minut krócej, najlepiej bez termoobiegu, bo ten wysusza ciasto. Nie wiem na jakiej mące Pani robi, ale u mnie, gdy chcę mieć puszystą wersje tego ciasta najbardziej sprawdza się mąka tortowa. I koniecznie dobrej jakości masło o zawartości tłuszczu min. 82%, jajka dodaję dość duże rozmiar L, to też pewnie ma znaczenie. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że kolejna próba będzie pomyślna i ciasto wyjdzie jak za pierwszym razem. :)
Witaj,Kilka tygodni temu wypróbowałam przepis na szarlotkę Twojej Babci,zachęconaopisem,że to "babciny" przepis. Piekłam już szarlotki,chociaż sama nigdy nie byłam ich fanką. Szarlotka wg przepisu Twojej Babci,duża blacha,zniknęła w ciągu 2 dni,pozostawiając uczucie niedosytu... a było nas do tej szarlotki tylko dwoje-mój TŻ i ja.... To najlepsza szarlotka,jaką kiedykolwiek jadłam i najlepsza,jaką kiedykolwiek upiekłam. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis.:)))
Upiekłam, nie da się opisać słowami puszystości ciasta, rozpływało się w ustach. Pobiegłam z szarlotka do kilku koleżanek, wszystkie zachwycone, ja tez. Postanowiłam upiec na następne , różne okazje. I klapa!!! Co robię nie tak? Ciasto "wyszło" takie "normalne", ala kruche, zero puszystości. Koleżanki też piekły i tez nie zawsze ciasto jest dobre. Może "przepieczone?, może za długo w piecu, nie mam pojęcia. Wszystko robię jak za pierwszym razem. Piekłam w 180 st z termoobiegiem 30 minut. Ratunku !!! bowiem szarlotka jest wysmienita ( jak sie uda). Pozdrawiam, teresa
Faktycznie babcina, polecam! :)najlepsza szarlotka jaką zrobiłam jest właśnie z Twojego przepisu :)pychotka :P
Wspaniała szarlotka. Nie mogłam się doczekać i oparzyłam sobie języK :-)Pycha! Obawiałam się co z tego wyjdzie ponieważ zwykle ciasto do szarlotki chłodzi się, ale moje obawy były zupełnie bezpodstawne. Mam poradę jak rozwałkować dolne ciasto do formy. Potrzebny będzie papier do pieczenia (taki który nie trzeba smarować) na nim wałkuję ciasto. Po rozwałkowaniu razem z papierem włożyłam do formy i ściągnęłam tylko folię z góry.
Witam serdecznie. Szarlotka upieczona, jak troszeczkę ostygnie to spróbuję i podzielę się wrażeniami :). Z tego co czytam wiele osób narzeka na ilość ciasta... Kochani, ja piekłam to ciacho na odrobinę mniejszej blaszce (dno ma wymiary 24x24) i ciasta jest w sam raz, dlatego polecam :) jabłka z kolei pokroiłam na dużo mniejsze kawałeczki niż podano w przepisie (każdą ćwiartkę na ok 6-8 kawałeczków), ale za to dorzuciłam niecałą łyżkę mąki ziemniaczanej więcej i nadzienie wyszło gęste i smaczne (podjadałam już z rondelka), ale wielkość kawałków jabłek to akurat nie problem tylko kwestia preferencji smakowych. Jeśli ktoś lubi czuć co je kroi na większe kawałki, jeśli wolicie coś w stylu papki (tak jak ja) to pociachajcie je drobniej. Pozdrawiam i dziękuję za przepis (mama ma identyczny) :)
Szarlotka przepyszna. Dziękuję za możliwość skorzystania z tego przepisu ;o) Teraz będzie również w mojej rodzinie. ;o)
@Renia - można, po prostu zapach wanilii będzie trochę mniej wyczuwalny.
Czy można użyć cukru waniliowego zamiast cukru z prawdziwą wanilią ?
@MagdaK - po dodaniu mąki do gorącej masy, trzeba energicznie całość wymieszać, mąka wtedy ładne rozprowadzi się po całości i nie będzie grudek, można też ją przesiać i wtedy wymieszać, bo mąka ziemniaczana lubi się już w torebce zbrylać.
wlasnie pieke te szarlotke i juz nie moge sie doczekac jak mi wyjdzie ,ale pachnie oblednie-mam nadzieje,ze bedzie smakowac tak samo.Mimo to mam jedno pytanie co zle zrobilam ,ze jak dodalam make ziemniaczana do jablek to zrobilo sie kilka grudek?
Tak... to ten smak... Cudowna, puszysta szarlotka, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam (-:
Nie lubię jablecznikow, ale dzięki twojemu przepisowi zrozumiałam że straciłam najlepsze smaki w dzieciństwie. Szarlotka wyszła pyszna. Ja do swoich jabłek dodałam zamiast cynamonu (ponieważ moja polowka nie lubi cynamonu) sok z cytryny oraz olejek cytrynowy. Przepis godny uwagi dla mnie bomba. Dzięki i pozdrawiam
Witam wszystkich serdecznie.Powiem szczerze że nie jestem dobrą piekarką,ale ta szarlotka już drugi raz wyszła - znakomicie!A najważniejsze że jest pyszna i wszystkim smakuje.Dziękuje za przepis;)PS:pierwszy raz jak piekłam to do jabłek zamiast cynamonu dodałam dużo wanilii i szczypte kawy-smak super!Polecam.
Pyszności, polecam z całego serducha ! :)
Pyszności, polecam z całego serducha ! :)
Mimo, że jestem facetem to i tak ta szarlotka mi wyszła ;-) Robiłem ją pierwszy raz i się udała, chociaż następnym razem poprawię kilka rzeczy, mianowicie: 1. Muszę zrobić więcej ciasta, ponieważ mam większą blachę i ciasto wyszło trochę zbyt cienkie, szczególnie górna warstwa. 2. Miałem wrażenie, że jabłek miałem zbyt dużo i pokrojone były na zbyt duże kawałki. Poza tym nadzienie miałem chyba trochę zbyt słodkie - może to wina jabłek albo następnym razem dodam do nich mniej cukru. 3. Muszę znaleźć jakiś sposób na utworzenie równej powierzchni ciasta, ponieważ (pewnie jak większość) miałem problem z wałkowaniem i formowałem je dłońmi i nie wyszło takie ładne i równiutkie jak na zdjęciu. 4. Nałożyłem zdecydowanie zbyt dużo lukru i przez to ciasto było odrobinę mdłe. 5. Dlaczego ani spód ciasta, ani góra nie wyszły mi zarumienione tak jak na zdjęciu, chociaż przestrzegałem podanych czasów pieczenia ? Czy powodem może być zastosowanie mąki tortowej typ 405 zamiast zwykłej pszennej ?Ale i tak autorce bardzo bardzo dziękuję za zdradzenie tego przepisu, bo jest rewelacyjny. P.S. Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz: po co dodaje się tą mąkę ziemniaczaną do jabłek ? ;PPozdrawiam serdecznie. Dawid
Szarlotka jest najlepszą jaką kiedykolwiek jadłam i zrobiłam.Autorko - wielkie dzięki za przepis:)
piecze się wlasnie ale cos mi się zdaje ,ze nie wyjdzie mi Taki jak wasze,bo jak podpieklam 10 min. ten spod to cieniuteńki strasznie a jak na to poszlo nadzienie i gora ciasta to chyba już calkiem sucharek się zrobi mo mam taki piekarnik gazowy "tani"grzeje od dolu -gaz! a mie pamietam czy 180*na gaz i elektryczny temperatura taka sama czy się odejmowalo pare stopni.aaaa!!może ja po prostu do pieczenie się nie nadaje!szlak!!make tez nie wiem czy dobrze odmiezylam bo mieszkam w Anglii a szklany tu maja 300ml kurde tak się napaliłam na to ciach a o domownikach nie wspomnę modle się by nie wyszla klapa......no!!!zyczcie mi szczęścia z moimi zdolnościami do wypiekow to chyba tylko cud!!moglby mi pomuc.papatki Dziewczatka!!
Za 10 minut wyciągam ciasto z piekarnika ;) W całym mieszkaniu pachnie nieziemsko :)
wszystko pięknie, ładnie ale dlaczego część składników podana jest "w szklankach" a część w gramach? trochę mnie to zniechęciło...w zasadzie kompletnie mnie taka niedbałość o czytelnika zniechęciła:( szkoda:(
@jUSTYNA - kilka minut, kiedy widać, ze jabłka są jeszcze w kawałkach, ale już dość miękkie, nie rozpadajace się. Pozdrawiam!
Witam serdecznie! Po raz drugi probuje przepis. Za pierwszym razem nie mialam prostokatnej formy, uzylam okraglej. Wyszlo, ale ciasto nie bylo mieciutkie jak powinno. Nie wiem, co bylo powodem. Teraz forma ktora kupilam jest za duza, wiec uzywam dwoch mniejszych, jak na chleb, foremek. Mam pytanie, ile mniej wiecej czasu zajmuje duszenie jablek? Po raz drugi rozgotowalam je na marmolade :)
@M - tak można, placki powinny być dość cienkie, bo w trakcie pieczenia trochę rosną
czy mozna ciasto włożyć do lodkówki na noc a upiec rano?? na jaka grubość powinno sie walkowac 'placki' ??
czy ciasto mozna dac na cala noc do lodowki a rano upiec??
ja robie taka aczkolwiek troszke inna,poniewaz dziele ciastona dwie polowki i troche schladzam w lodowce,poza tymwszystko tak samo,i jest po prostu prze-pyszna!(w sobotemam zamiar upiec),pozdrawiam...
pysznie wyglada ide robic :)
Szarlotka przepyszna, zrobiona dokładnie według Twojego przepisu tak smakuje mojej drugiej połowie że jest bitwa o każdy kawałek.Bardzo serdecznie polecam , nawet najbardziej wymagające podniebienia będą wniebowzięte, a wersja na ciepło z lodami śmietankowymi...poezja:-)
@GP, Mada_811, Pola - cieszę sie bardzo, że smakowała :)
Przepis rewelacja! Nawet przy niewielkich umiejetnościach kulinarnych wychdzi znakomicie. Mąż zachwycony już chce następne kilogramy renety kupować:). Robiłam też w wersji z mąki pełnoziarnistej i tak w ciasto wychodzi twardsze i nie rozplywa się tak w ustach, ale też bardzo smaczna no i zdrowsza;)
SZarlotka rewelacyjna,właśnie ją pichce na 2.12 na pierwsze urodzinki mojej córci:)..Jest znakomita..
Szarlotka jest wspaniała o taką właśnie mi chodziło nic dodać nic ująć.Ciasto bardzo kruche i najważniejsze nie ma zakalca.
Dziś i u mnie będzie szarlotka :)
@Pela - Ogromnie się cieszę :), z brązowym cukrem jeszcze jej nie robiłam, muszę wypróbować. :) Pozdrawiam serdecznie!
@Rebell2-bardzo się cieszę, że szarlotka smakowała :)
Szarlotka zrobiona i bardzo szybko zjedzona. Niebo w gębie!!! Na prawdę polecam. Prosty i pyszny przepis. Powędrował do grona ulubionych. Do jabłek dodałam ciemny cukier i był to strzał w dziesiątkę. Lukru nie robiłam, bo nie przepadam, całość posypałam delikatnie cukrem pudrem. Szarlotka w połączeniu z lodami waniliowymi podbiła podniebienia całej mojej rodziny. Pozdrawiam serdecznie :)
Doskonały przepis - wypróbowałam go dziś i szarlotka wyszła rewelacyjna. Zarówno ciasto jak i nadzienie jabłkowe smakują wyjątkowo. Bardzo dziękuję za przepis i wszystkie dodatkowe wskazówki - były bardzo pomocne.
Ostatnio mialam male problemy z uzyciem czyjegos przepisu i wole sie juz zapytac : ) szarlotka wyszla cudna zapraszam na kawalek do mnie ;-)
@Pieczarka mysia - Kochana, pewnie, że mozesz, przecież głównie po to publikuję przepisy - Ty pewnie zresztą też - żeby inni z nich korzystali jak najwięcej. :) Tej szarlotki jest już sporo w sieci i absolutnie nie mam nic przeciwko, żeby była tez u Ciebie, moja babcia byłaby na pewno przeszczęśliwa. :) A i ja się bardzo cieszę, że szarlotka smakowała. :)) pozdrawiam cieplutko
Witaj Kasiu :) zrobiłam Twoja szarlotke, wyszla przepyszna :) dopiero jutro bedzie u mnie na blogu opublikowana i mam pytanie. Czy moge uzyc Twojego przepisu? Oczywiscie podam zrodlo z linkiem do Twojego bloga. Polecam kazdemu i pozdrawiam Cie serdecznie :)
JUŻ MI SIĘ PRZPOMINA MOJA KOCHANA BABCIA I JEJ SZARLOTKA :) Jutro będę piekła i powrócą smaki z dzieciństwa. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie wszystkich smakoszy szarlotki
Piekłam i potwierdzam: jest PYSZNA!!!
Wspaniała, genialna, przepyszna, najlepsza jaką jadłam, zniknęła jeszcze gorąca! Dziekuję za cudowny przepis!
Wypróbowałam, jest super ;)) Ciasto zagniotłam ręką w misce, przeniosłam je później na papier i właściwie wszystko bardzo czysto, nic się nie kleiło ;))A sam smak - mmmm obłęd :) Nie zdążyła wystygnąć ;)) Dziękuję! ;))
ta szarlotka jest b dobra
Szarlotka jest wyśmienita. Cieszę się, że trafiłam na Twój przepis i zapisuję sobie jako "ten" właściwy. Pozdrawiam,JM
Szarlotka wyśmienita wczoraj pierwsza blacha....zniknęła...:-) dziś syn sam zakupił składniki z prośba o kolejna porcje:-) która właśnie wyjelam z piekarnika:-)))
Biorę się do pieczenia szarlotki :) ciekawe czy mi wyjdzie...mój pierwszy raz :-)
Sliczna szarlotka i na pewno smakuje bosko
Szarlotka przepyszna. Właśnie się nią zajadam:)
Przepis wspaniały.Zmieniłem go troszeczke.Zamiast górnego ciasta Kratownica z waleczków.I zamiast lukru obficie cukrem pudrem.Zniknęła cała blacha w momencie.A najlepszy na ciepło z dodatkiem bitej śmietany.Super.
Właśnie robię szarlotke - aż ślinka mi cieknie ..mm..
Moja babcia też taką robiła, dziś mój pierwszy raz. Własnie ląduje w piekarniku:)
@Emi - mąki jest w sam raz, ciasto takie właśnie ma być, dzięki temu jest po upieczeniu rozpływające się w ustach, po dosypaniu mąki to już nie to samo, sprawdzałam. :) Jeśli jest problem z wałkowaniem można to zrobić przez folię spożywczą lub uformować prostokąt wielkości blachy dłońmi. :) Pozdrawiam
Ja również miałam problem z rozwałkowaniem ciasta. Może za mało mąki jest w tym przepisie?Pozdrawiam
zaraz wyciągam z piekarnika zobaczę co wyszło. Konia z rzędem temu kto rozwałkuje to ciasto!!!!
@Justyna - to ciasto ma to do siebie, że trochę się klei, można je przed wałkowaniem nieco oprószyć mąką lub przykryć folią spożywczą i wałkować przez nią, można też włozyć ciasto przed wałkowaniem na ok. 1 godzinę do loówki, schłodzone już się tak nie klei. :)
Szarlotka jest pyszna, ale mam pytanie. Moje ciasto się bardzo kleiło, nie mogłam go dobrze rozwałkować. Czy masz jakieś rady aby na przyszłość to się nie powtarzało? Moja szarlotka nie wygląda tak pięknie jak Twoja, ale jest pyszna :)
Jest obłędna, zjadłam na raz prawie pół blachy. W weekend powtórka! :)
Naprawdę jest najlepsza, muszę przyznać, że nawet lepsza niż szarlotka mojej babci. Pyszności.
Niebo w gębie! Z każdym kęsem smakuje coraz bardziej! Wykonuje się ja błyskawicznie a jeszcze szybciej znika - po mojej zostało tylko pyszne wspomnienie ;)
Zrobiłam ją, jest przepyszna, naprawdę najlepsza jaką jadłam. Dziękuje.
Zrobiłam szarlotkę, wyszła idealnie :) Smakuje super i wygląda tak ja na zdjęciu. Świetny przepis.
Takie babcine przepisy są najlesze na świecie bez dwóch zdań :) Cudnie wygląda i powiem Ci że normalnie aż mi zapachniało :) Pozdrawiam Cię cieplutko :)
Zrobilam,stygnie,zobaczymy pozniej co mi wyszlo :)Wydaje mi sie,ze jabluszka powinnam pokroic na mniejsze kawaleczki:(
Tez mam Babciny przepis na szarlotkę i bije ona na głowę wszystkie inne, dotychczas przeze mnie wypróbowane:) ....Babcie wiedziały co dobre:) pozdrawiam
Moja teściowa robi właśnie tą szarotkę i nie ma lepszej niż ta! :)
Wygląda cudownie! taką szarlotkę pamiętam z dzieciństwa...
Aj te tradycyjne ciasta, ja uwielbiam szarlotkę mojej mamy :)Robiłam już dietetyczną wersję jabłecznika, ale to nie to samo.. :)
Wygląda wspaniale, a jeśli smakuje lepiej niż Twoja tradycyjna szarlotka, to biorę ją w ciemno! Ostatni mam fazę na ciasta z jabłkami, więc pewnie zrobię niebawem.Pozdrawiam serdecznie!
Znam tę szarlotkę z dzieciństwa, i przyznam się, że też mi gdzieś umknęła :-) Koniecznie muszę odświeżyć te smaki!Pozdrawiam serdecznie!
babcia nie tylko by się cieszyła ale bylaby niezmiernie dumna z Twoich zdolności kulinarnych ;)
Kasiu, piękna jest ta szarlotka. Zapisuję przepis :) . Muszę wypróbować. Tak pięknie o niej piszesz i te zdjecia przemawiają do mnie bardzo.:)Pozdrawiam cieplo.
Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 9
Forma: 25x25 cm
Dziś kolejny przepis mojej Babci… zanotowany dziecięcym pismem w kajeciku, a potem starannie przepisany przez mojego Tatę. Niestety ani Taty ani Babci nie ma już ze mną, ale jestem pewna, że byliby zachwyceni tą szarlotką, a Babcia na pewno cieszyłaby się, że przepis powędruje dalej, być może do następnych pokoleń…
W zasadzie to nie wiem czemu dopiero teraz postanowiłam zrobić to ciacho, babcinych i mamusinych szarlotek wypróbowałam już sporo, a z tym - nota bene najlepszym - tyle zwlekałam. :)
A co mogę powiedzieć o samej szarlotce? Zdecydowanie jest to najpyszniejsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam. Aż nie chce mi się wierzyć, że ten smak z dzieciństwa gdzieś mi uleciał na tyle lat…
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie cynamonowym nadzieniem z jabłek. Smak i aromat cynamonu nie gra w tym nadzieniu pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina była zachwycona, a na dowód jakości tego ciasta niech posłuży fakt, że nie mogła się od niego oderwać moja córa, która delikatnie mówiąc nie lubi szarlotek i jabłeczników, nawet gdy inni się nimi zachwycają. :)
I naprawdę nie ma w tym cienia przesady, ta szarlotka jest przesmaczna i musicie ją zrobić! Bezkonkurencyjna wśród innych, które przetestowałam (bo zawsze było jakieś ale), najlepsza z tych, które znajdziecie na blogu!
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej | |
cukru | |
proszku do pieczenia | |
jajka | |
2 łyżki | cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego |
mleka | |
miękkiego masła |
Ilość | Składnik |
---|---|
kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta) | |
cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne) | |
2 łyżki | cukru z prawdzwą wanilią |
mielonego cynamonu | |
masła | |
mąki ziemniaczanej (mój dodatek) |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru | |
odrobina gorącej przegotowanej wody |
Nadzienie:
Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla/garnka, dolać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić w robocie (końcówką z hakiem) lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, wiec wygodniej robić to za pomocą robota/miksera. Stolnicę oprószyć mąką, z ciasta uformować na stolnicy kulę/wałek, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na około 10-15 minut do zamrażalnika, drugą wylepić formę o wym. ok. 25 x 25 cm (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) lub ułożyć ciasto na foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować przez ową folię na prostokąt wielkości blachy. Ciasto jest miękkie i lepiące, ale takie ma być, dzięki temu po upieczeniu jest mięciutkie i rozpływające się w ustach (nie dosypywać mąki). Ciasto razem z papierem rozłożyć na blasze, odrobinę ponakłuwać, podpiec ok. 10 minut w temp. 180 °C.
Całość:
Na podpieczony spód nałożyć nadzienie jabłkowe. Pozostałe schłodzone ciasto rozwałkować przez folię na papierze do pieczenia na wielkość blachy, zdjąć folię, zrolować w rulon razem z papierem i rozwinąć je na wierzchu ciasta, zdejmując papier.
Piec około 30-35 minut w temp. 180 °C. Wierzch powinien być zarumieniony. Wyjąć z piekarnika odstawić w blasze do przestudzenia. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, polukrować.
Smacznego :)