Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (do ciasta drożdżowego używam mąki typ 550) | |
ciepłego mleka | |
żółtek w temperaturze pokojowej | |
pasty lub ekstraktu z wanilii | |
masła | |
cukru | |
40 g | drożdży świeżych |
szczypta soli |
Ilość | Składnik |
---|---|
ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym) | |
drobno posiekanych migdałów lub orzechów włoskich | |
kandyzowanej skórki pomarańczowej | |
ciemnego rumu | |
rodzynek | |
cukru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych) | |
miodu | |
masła | |
500 g | suchego maku |
białka |
Ilość | Składnik |
---|---|
5 łyżek | gorącej przegotowanej wody |
cukru pudru | |
ekstraktu z migdałów | |
kandyzowanej skórki pomarańczowej |
Ilość | Składnik |
---|---|
białko |
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 50 ml mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2-3 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia.
Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, pastą waniliową/ekstraktem i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (150 ml), a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto może być nieco klejące).
Dodać masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy miksera. Ciasto powinno być dość miękkie, nie powinno mocno się kleić, ale to zależy od mąki jaką dodamy, jeśli byłoby zbyt klejące, można dodać odrobinę mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiać, ale nie należy z nią przesadzać, bo ciasto zamiast mięciutkie i rozpływające się w ustach wyjdzie nam suche i twarde. Ps. Należy pamiętać, że podczas wałkowania będziemy ciasto podsypywać na stolnicy mąką, by nie kleiło się do wałka i stolnicy, więc de facto odrobinę mąki dodamy jeszcze podczas samego wałkowania.
Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Masa makowa:
Mak zalać ok. 750 ml wrzącej wody lub więcej (woda musi pokryć cały mak) i pozostawić by zmiękł, do momentu aż da się rozetrzeć w palcach.
Dokładnie osączyć z nadmiaru wody. Zemleć dwukrotnie w maszynce z gęstym sitkiem.
Rodzynki zalać odrobina wrzątku i rumem, odstawić na pięć minut, by zmiękły i nabrały rumowego smaku i aromatu. Dokładnie osączyć na sitku.
Do maku dodać resztę składników (oprócz masła). Wymieszać dokładnie dłonią lub drewnianą łyżką.
W dużym rondlu z grubym dnem lub na dużej patelni rozpuścić pozostawione masło, wyłożyć masę makową i smażyć około 10-15 minut mieszając. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, wymieszać.
Całość:
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować podsypując obficie mąką, na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Pozostałe 1 białko ubić, posmarować nim rozwałkowane ciasto, nałożyć po połowie masy makowej na każdy prostokąt, zostawiając wolne brzegi (około 1,5 cm). Zwinąć w roladę. Owinąć dość luźno (zostawiając ok 1-2 cm luzu) w natłuszczony papier do pieczenia. Strucle przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 °C przez około 30-40 min, aż makowce wyraźnie się zarumienią – przez biały papier będzie to widać od razu, ciemny trzeba naciąć i zajrzeć pod spód (moje były gotowe równo po 30 minutach).
Gotowe wyjąć z piekarnika, rozciąć papier i rozchylić. Pozostawić do przestudzenia.
Lukier:
Cukier puder przesiać do miski, dodać gorącą wodę, ekstrakt lub aromat i utrzeć drewnianą łyżką. Jeśli lukier jest zbyt gęsty (nie da się nim polać) dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki (spływający) dodać trochę cukru pudru. Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłe strucle. Obsypać smażoną/kandyzowaną skórka pomarańczową.
Smacznego :)
Wybaczcie, ale nie mogę o nim powiedzieć nic złego, bo odkąd spróbowałam go pierwszy raz - jeszcze jako małe dziecko - do chwil obecnej nie udało mi się zjeść lepszego makowca, a miałam okazję ich trochę spróbować. :) Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny wg mnie makowiec: mięciutki, wilgotny, delikatnie pachnący migdałami, masa makowa wyborna, ściśle przylegająca do ciasta. Jako rekomendacje mogę jeszcze dodać, że co święta znika jak pierwsze ciacho i wszyscy sięgają po kolejne i kolejne kawałki. :) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam i jestem pewna, że nie zawiedziecie się!
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (do ciasta drożdżowego używam mąki typ 550) | |
ciepłego mleka | |
żółtek w temperaturze pokojowej | |
pasty lub ekstraktu z wanilii | |
masła | |
cukru | |
40 g | drożdży świeżych |
szczypta soli |
Ilość | Składnik |
---|---|
ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym) | |
drobno posiekanych migdałów lub orzechów włoskich | |
kandyzowanej skórki pomarańczowej | |
ciemnego rumu | |
rodzynek | |
cukru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych) | |
miodu | |
masła | |
500 g | suchego maku |
białka |
Ilość | Składnik |
---|---|
5 łyżek | gorącej przegotowanej wody |
cukru pudru | |
ekstraktu z migdałów | |
kandyzowanej skórki pomarańczowej |
Ilość | Składnik |
---|---|
białko |
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Moja babcia nie robiła makowca na święta, mama piekła tort makowy z masą cytrynową,nie mialam więc przepisu w rodzinnym zeszycie z przepisami, ale babcia mojego męża robila i to był smak Jego dzieciństwa dzieciństwa, gdy upiekłam pierwszy raz powiedział :identyczny jak u mojej babci.... Jest to największy komplement dla mnie i dla Pani :)... Jest trochę roboty żeby wyszedł jak trzeba, ale warto, piekę go raz do roku i mąż cały rok czeka właśnie na ten makowiec 😁
Bardzo dziękuję za przepis właśnie skonczyłam ,nie mogłam się oprzeć zeby nie spróbować wyszedł pyszny.Wesołych Świąt
makowiec ten jest mistrzostwem świata!!! pierwszy raz w życiu robiłam zawijany ...jednak babcine przepisy są najlepsze!!! a z tego ciasta zrobiłam również ślimaczki cynamonowe i z kapustą z grzybkami do barszczyku...wszyscy się zajadają :) dzięki za podzielenie się przepisem :)
Witam, mam suchy mak mielony, jak mam z nim postępować . Przepisy Pani są wspaniałe. Już kilka z nich wypróbowałam. Pozdrawiam Halina
Można dodać suchych drożdży zamiast świeżych? W jakiej ilości?
To smak mojego dzieciństwa taki sam robiła moja babcia.Najlepszy makowiec świata !!! Robiłam go już parę razy za każdym smakuje i wychodzi znakomicie ! Znika z talerzy w expresowym tępie !!!
To smak mojego dzieciństwa taki sam robiła moja babcia.Najlepszy makowiec świata !!! Robiłam go już parę razy za każdym smakuje i wychodzi znakomicie ! Znika z talerzy w expresowym tępie !!!
Upiekłam ten makowiec i do świąt zjedliśmy z mężem jeden. Jest przepyszny. Używałam maku zmielonego (mniej pracy). Na Wielkanoc też będę go robic.
Naprawde PYCHA !!! Polecam wszystkim !!!
Jak dużo wcześniej najlepiej upiec tę roladę? Słyszałam, że makowce potrzebują czasu, aby zmiękły. Nie wiem ile w tym prawdy. :)
Czy mąka typ 650 będzie dobra? Pisze że do ciast drożdżowych
Tak, będzie dobra, podobnie jak 550. :)
Najlepszy makowiec ever! Troszkę wprowadzam modyfikacji smakowych ale od 2 lat mam zamówienia na każde święta ;p
Upiekłam go po tym, jak nie wyszedł mi makowiec z innego przepisu na Wigilię. To był najpyszniejszy makowiec jaki w życiu zjadłam, od tego momentu nie szukam żadnego innego przepisu, a ten makowiec na pewno wyląduje na świątecznym stole nie tylko w tym roku. Obłędny! :)
Przepyszny makowiec, delikatne ciasto, wilgotna masa makowa. Doskonały przepis.
Pisze: do maku dodać wszystkie składniku oprócz masła. I dodałem łącznie z białkiem, które należałoby zostawić i później ubić.
Trzeba by też dodać, że mak potrzebuje trochę czasu żeby zmiękł. Na drugi raz wezmę się za niego jako pierwszy. Po zmieleniu i wymieszaniu trzeba smażyć i ma przestygnąć. Moje ciasto trochę za długo czekało :-(
Aneta
Upiekłam przepyszny dawno nie jadłam tak dobrego makowca dziękuje wesołych świat 😀👍
Wlaśnie upiekłam i gdy tylko ostygł -sprobowałam. Oznajmiam, że od dzisiaj to jest moj ulubiony i jedyny przepis na makowiec. Smakuje rewelacyjnie, po prostu pycha. do lukru zamiast ekstraktu dodalam soku z pół cytryny. Pozdrawiam gorąco i dziękuję za super przepis. ŻYCZĘ WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT:):):)
Makowiec bardzo smaczny! Polecam przepis:)! Jeszcze niepolukrowany :)
A czy można zamiast maku dać marmoladę twardą i zrobić tzw. "marmoladnik"?
Tak, można.
Makowiec wyszedl przepyszny.Ciesze sie bardzo bo uwielbiam makowiec,przepis godny polecenia .Dziekuje bardzo!!!
Czy mase makową z puszki moge dać zamiast robić samemu?????
Tak, tylko trzeba ją dobrze odsączyć lub podsmażyć na patelni, żeby nieco odparowała, aby nie zmoczyła ciasta, bo wyjdzie zakalec. :)
Ciasto wspaniałe - mąkę mieszm troche z kukurydzianą-z ciociorki- ryżową i wychodzi równie dobre
wspaniałe ciasto, super smakuje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Makowce super. Ciasto najlepsze jakie piekłam w życiu- piekę z niego placki z kruszonką, rolady drożdżowe z cynamonem i cukrem, niezwykłe zwykłe bułeczki i ostatnio upiekłam jagodzianki- rewelacja
Niestety pyszne :( - jak tu przestac go jesc?
To najlepszy przepis z jakiego piekłam.Dodam,ze pieczenie to moja pasja.Polecam każdemu w ciemno.
Wczoraj upiekłam makowiec według Pani przepisu . Ostrzegam wszystkich łasuchów- ciasto jest tak pyszne, że trudno się oprzeć pokusie zjedzenia kolejnej porcji.
Nieduży kawałek jest w zamrażalniku- po reszcie nie ma śladu.
Makowce wyszły cudowne.Dziękuję. Może ma Pani doskonały przepis na ciasto drożdżowe? a może ten sam przepis co na makowce? Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że smakowały, po przepis na pyszne ciasto drożdżowe proszę zerknąć tutaj: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3333/mieciutki-placek-drozdzowy-ze-sliwkami-i-chrupiaca-kruszonka Pozdrawiam serdecznie
Upiekłam Pani makowiec. Naprawdę świetny, wszystkim smakował,nie było dziury!!!
Pozdrawiam
Od świąt uwielbiam makowca, za którym nigdy nie przepadałam. Przepis rewelacja. Co prawda samą masę kupiłam, po przepis na ciasto sięgnęłam tutaj i wyszło pyyyysznie :). Kolejne ciacho wpisane do zeszytu z przepisami.
Upiekłam makowce na Sylwestra. Nie odparowałam masy i wyszły za mokre i ciasto na tym lekko ucierpiało- moja wina. W smaku cudowne. Dobry przepis teściowej pójdzie głęboko do szuflady. Teraz ten będzie królował na różne święta. Dziękuje
zrobiłam, był bardzo dobry tyle że niestety jak zwykle pękł...
Makowiec przepyszny .
Rewelacja.to nie moj pierwszy makowiec .polecam
Niestety pękają
Robię go już drugi raz i muszę przyznać , że to najlepszy przepis 😊 Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 🎄
Robię go już drugi raz i muszę przyznać , że to najlepszy przepis 😊 Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 🎄
Upiekłam 3 makowce z Pani przepisu i smakują pysznie...Lubie piec ciasta jednak drozdzowe jakos zadko mi wychodzilo.Z Pani przepisu upieklam i makowce sa godne polecenia jest w nich smak dziecinstwa.Bardzo dziękuję.Pozdrawiam Basia
Witam :) Szukając przepisu na makowiec trafiłam na Pani stronę, zdjęcia wyglądają zachwycająco a przepis nie wydaje się być aż tak skomplikowany, więc to jego wybrałam na mój pierwszy makowiec w życiu. Zanim wezmę się do pracy chciałabym o coś zapytać. Makowce planuję upiec dziś, czy po upieczeniu polukrować i zostawić do czwartku czy lepiej odstawić w chłodne miejsce przykryte np. ściereczką i polukrować dopiero w Wigilię rano? z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)
i znowu mi nie wyszedł ,mak jest suchy , kruszy się i wypada z ciasta , co zrobić by był wilgotny czego dodać ? czy może nie odsączać tak dokładnie ? proszę o odpowiedź
Witam,jaką śmietanę dodaję się do makowca 12%,18%,czy 36%?Proszę o odpowiedź
I nigdy nie robi się Pani dziura w tym makowcu? To mój jedyny koszmar jak do tej pory w makowcach które do tej pory piekłam
Nie, nigdy nie zrobiła mi się w nim żadna dziura. Pozdrawiam
Będę próbować, wygląda cudownie. Wesołych Świąt!!!
Bardzo proszę o podpowiedź , co robię żle. Makowce po wyjęciu z piekarnika opadają. Ciasto w środku to sam zakalec. W smaku są pyszne ale wygląd....
Wydaje mi się, że przyczyną może być zbyt wilgotna masa makowa. Trzeba może ją dokładniej odsączyć lub dłużej poddusić, żeby cały płyn odparował. Wilgotna masa zbyt mocno nawilża ciasto i tym samym przyczynia się do powstania zakalca. Pozdrawiam
Czy dobrze zrozumiałam, że oba makowce pieczemy na jednej większej blasze? Szykuję się pierwszy raz do zawijanego makowca na Boże Narodzenie i wolałabym nie popełnić błędu :)
Tak, pieczemy na jednej większej blasze, zachowując odstęp. Pozdrawiam
Kasiu proszę o przepis na przygotowanie nadzienia z maku mielonego, gotujemy w mleku? jak długo?
Do mielonego dodałabym tylko tyle gorącego mleka, by nie był sypki, a lekko wilgotny i dalej przesmażyłabym z resztą składników jak w przepisie. W razie potrzeby można osączyć masę dokładnie na sitku. :) Pozdrawiam
Wspaniale wygląda :)
Proszę o podpowiedź, jak przygotować mak który jest już zmielony, po zalaniu wodą pewnie ciężko będzie go odsączyć i może wyjść zakalec.
Do mielonego dodałabym tylko tyle gorącego mleka, by nie był sypki, a lekko wilgotny i dalej przesmażyłabym z resztą składników jak w przepisie. W razie potrzeby można osączyć masę dokładnie na sitku. :) Pozdrawiam
Super przepis .Wyszedł rewelacyjnie
mój pierwszy makowiec w życiu. Wyszedł REWELACYJNIE!!! dokładnie taki jaki chcialam a nawet lepszy.
Upiekałam go na Boże Narodzenie - wyszedł PRZEPYSZNY a był to mój pierwszy makowiec w zyciu i dużego doświadczenia w pieczeniu ciast nie mam!!! (do tej pory to była domena mojej Mamy, ale tym razem choroba ją zmogła).
Sprawdzonych przepisów się nie zmienia - teraz robię go na
Wielkanoc i mam nadzieję że poprzednio to nie był fart początkującego :)
Makowiec przepyszny, ciasto mięciutkie, puszyste, proponuję z tej porcji ciasta upiec 3 makowce. Do ciasta dodałam dodatkowo 3 żółtka, które pozostały od innego ciasta. Piekłam 40 min. dodatkowo 5 min.po rozcięciu papieru. Mężowi bardzo smakował. Szczerze polecam i dziękuję Wiesława
Makowiec wyszedl idealnie i jest przepyszny. Dodam ze pierwszy raz pieklam ciasto drozdzowe. Dziekuje za przepis. Wesolych Swiat!
Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). Ciasto dobre, ale kompletnie rozwalone u mnie :( Moze nastepnym razem uda mi sie lepiej.
Pozdrawiam
Kasiu, nigdy nie natłuszczałam papieru do pieczenia, rozumiem, że należy posmarować papier od strony placka tłuszczem. Czy to ma znaczenie jakim? Można posmarować masłem, olejem itp.?
Można rozsmarować miękkie masło lub posmarować olejem, jak oczywiście od strony placka. Pozdrawiam serdecznie
Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi. Muszę spróbować Pani przepisu jak i ten się nie uda to chyba sobie daruję :( Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie wiem co robię źle jutro ostatnia próba
Czy zamiast masła można użyć margarynę Kasię? Jak długo makowiec zachowuje świeżość, tzn. czy można upiec go kilka dni przed Świętami?
Można, ale smak ciasta na pewno będzie ciut inny. Spokojnie można upiec ten makowiec 2-3 dni wcześniej, owinąć w folie spożywczą i najlepiej odłożyć w chłodne miejsce. Można też upiec z większym wyprzedzeniem i zamrozić, tylko wtedy lukrujemy makowiec już po rozmrożeniu. Pozdrawiam
Już czuję ten zapach...mniam :)
A ja robię właśnie piernik ekspresowy z przepisu na blogu. W zeszłym roku był rewelacyjny, więc wpisaliśmy go w tradycję :)
Wygląda obłędnie! :)
Patrząc na to zdjęcie, czuje zapach Świąt :)
Upiekłam i stygnie ale pachnie
Najbardziej smakują mi na święta Bożego Narodzenia
Robiłem rok temu, to i w tym roku. Bardzo dobry :)
Super, bardzo się cieszę, że zasmakował. :)
Pychotka
Pyszny to mało powiedziane robiłam go w tamtym roku i jest rewelacyjny w tym roku też zagości u mnie :-)
Bardzo się cieszę, że smakował. :)
będę robiła na Święta :)
Bardzo się cieszę. :) i czekam na relacje po spróbowaniu. :)
Taki mam na Święta:)
na pewno pyszny
Makowiec przepyszny ,przypomina mi święta spędzane w rodzinnym domu.
Makowiec prze prze przepyszny! ;) Dziękuję za przepis, będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam.
Upiekłem w poniedziałek, dawno zniknął, wszyscy byli wniebowzięci, po prostu pyszny!Ciasto zrobiłem z 75 dkg mąki, masę z 75 dkg maku, bowiem piekłem 3 makowce, tylko maku w przepisie podanego jest za dużo, ponieważ makowce były pełne maku, a jeszcze sporo masy mi zostało. I nie wiem dlaczego, ale dosyć ciężko się kroił i boki się rozchodziły???Pozdrawiam :-)
Przepis wspaniały, makowiec smakowały wszystkim. Polecam i dziękuję!Wesołych Świąt !
@Ana - tak
Zrobiłam dziś z mamą nasz pierwszy makowiec!:) Wyszedł prima sort!:)Dziękujemy za przepis!
Czy moge upiec makowce bez owijania w papier?
@Agnrs950 - tak.
Czy jeśli chcę 1 struclę to mogę zrobić ciasto z połowy przepisu ?
Strucla w piecu. Jeszcze nie wiem jak wyjdzie, ale z uwag, na gorąco: użyłam maku mielonego, więc po namoczeniu nie było go jak odsączyć. Postanowiłam odparować tak, jak był. Zatem lepiej było nie dodawać do smażenia rodzynek (nie wiem czy mi się nie rozpadły :( ). Odparowanie trwało nieco ponad pół godziny, przygotowanie masy też swoje, studzenie żeby dodać białka znów trochę - ciasto było wyrośnięte a masa nadal niegotowa. Powinnam była zatem chyba od niej zacząć. Strucla teraz tak rośnie, ze nie wiem czy mi nie ucieknie bokami z blachy :) Napiszę jak się upiecze (chyba, ze nie wyjdzie i mnie szlag trafi).
Zaraz się zabieram za pieczenie;)
Dzięki :-)Pozdrawiam :-)PS Wesołych, zdrowych, spokojnych świąt oraz pomyślności w nadchodzącym Nowym 2014 roku życzę Tobie i wszystkim czytelnikom Twojego wspaniałego bloga.
@Kacpi - jest napisane w przepisie, masło rozpuszczamy. Pozdrawiam
Masło ma być stopione, czy w kawałku?
A masło ma być w kawałku, czy rozpuszczone?
@Czytelniczka - można, tylko wtedy rozejdzie się trochę na boki podczas pieczenia, więc będzie bardziej płaski. Pozdrawiam
czy można upiec na blasze wyłożonej papierem i natłuszczonej? czy koniecznie trzeba zawijać w papier? pozdrawiam
@Ania - tak, tylko podsmażyłabym ją trochę na patelni, żeby nadmiar wody odparował, bo te sklepowe masy są na ogół bardziej mokre niż taka domowa i może się zrobić zakalec.
Od kilku lat szukam dobrego i sprawdzonego przepisu na makowiec. Tym razem sprawdzę przepis Twojej babci. Z doświadczenia wiem, że takie pokoleniowe przepisy są najlepsze. Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku.
czy mogę dodac gotowa mase makową?taka kupiona ze sklepu?
Dziękuję a odp. zrobię wg Twojego przepisu bo uwielbiam strucle makową. Piekę ją tylko na święta .Wychodzi z różnym skutkiem tzn albo skórka odchodzi, albo pęknie z boku ale to nic i tak znika .Po upieczeniu odezwę się.Pozdrawiam
@Alicja - tak, jak najbardziej, moczymy go tak jak mak zwykły i odsączamy, pomijamy tylko mielenie, a reszta bez zmian.
Czy może być suchy mak mielony?
Twoje przepisy są po prostu genialne!!! Każdy który decyduję się zrobić, wychodzi przepysznie. Ten makowiec też już podbił serce moje i mojej rodziny. Dziękuję!!!! :)
@Rolada makowa - jest napisane: "Do maku dodać resztę składników (oprócz masła). Czyli tak jak wyżej napisane, miód dodajemy razem z pozostałymi składnikami do maku, mieszamy, przekładamy do rondla. Pozdrawiam
A co z miodem? chyba trzeba dodać do rondla i zmieszać z makiem
@Karolina - cieszę się bardzo. :)
@Asia - mógł być za bardzo ściśnięty papierem, wtedy ciasto nie ma jak wyrosnąć, masa mogła też być zbyt wilgotna (jeśli została za mało odsączona lub zbyt mało wody wyparowało podczas smażenia. Albo po prostu był o kilka minut za krótko pieczony i ciasto się nie dopiekło.
Wyszedł boski! Nawet moja mama takiego nie robi. Dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuję!
Nie wiem dlaczego mi wyszedł w środku zakalec?
Aha, dzięki. Pozdrawiam :-)
@Kacpi - domowy eksstrakt migdałowy ma w przeciwieństwie do ekstraktu waniliowego czy cytrusowego niestety dość słaby aromat, nawet po dodaniu bardzo dużej ilości obranych migdałów, wiec raczej polecam w tym przypadku kupić gotowy. Białko, tak jak wspominam w przepisie, trzeba ubić na pianę. Prostokąt z ciasta powinien mieć ok. 35 cm długości i 25 szerokości, ale najważniejsze, miał około 0,5 cm grubości. Pozdrawiam!
Wygląda idealnie, i ta masa makowa, taka mokra, mniam!
Jak zrobić domowy aromat migdałowy? Białko do posmarowania rozwałkowanego ciasta ma być ubite na sztywno czy tylko rozkłócone? O jakich wymiarach ma być ten prostokąt?Pozdrawiam :-)
Bo te babcine przepisy już tak mają, ze sa najlepsze:) pozdrawiam
Cudowna rolada :) Też mnie niedługo to czeka :)
U mnie na święta będzie obowiązkowo makowiec. Jeszcze nie wiem, czy ze sprawdzonego przepisu cz y może spróbuję zrobić Twój :)Pozdrowienia!:)
Narobiłaś mi przeogromnej ochoty na makowiec, a obawiam się, że już nie zdążę go upiec przed świętami. :(
Przygotowanie: 75 min. Pieczenie: 40 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 30
Wybaczcie, ale nie mogę o nim powiedzieć nic złego, bo odkąd spróbowałam go pierwszy raz - jeszcze jako małe dziecko - do chwil obecnej nie udało mi się zjeść lepszego makowca, a miałam okazję ich trochę spróbować. :) Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny wg mnie makowiec: mięciutki, wilgotny, delikatnie pachnący migdałami, masa makowa wyborna, ściśle przylegająca do ciasta. Jako rekomendacje mogę jeszcze dodać, że co święta znika jak pierwsze ciacho i wszyscy sięgają po kolejne i kolejne kawałki. :) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam i jestem pewna, że nie zawiedziecie się!
Ilość | Składnik |
---|---|
mąki pszennej (do ciasta drożdżowego używam mąki typ 550) | |
ciepłego mleka | |
żółtek w temperaturze pokojowej | |
pasty lub ekstraktu z wanilii | |
masła | |
cukru | |
40 g | drożdży świeżych |
szczypta soli |
Ilość | Składnik |
---|---|
ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym) | |
drobno posiekanych migdałów lub orzechów włoskich | |
kandyzowanej skórki pomarańczowej | |
ciemnego rumu | |
rodzynek | |
cukru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych) | |
miodu | |
masła | |
500 g | suchego maku |
białka |
Ilość | Składnik |
---|---|
5 łyżek | gorącej przegotowanej wody |
cukru pudru | |
ekstraktu z migdałów | |
kandyzowanej skórki pomarańczowej |
Ilość | Składnik |
---|---|
białko |
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 50 ml mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2-3 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia.
Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, pastą waniliową/ekstraktem i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (150 ml), a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto może być nieco klejące).
Dodać masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy miksera. Ciasto powinno być dość miękkie, nie powinno mocno się kleić, ale to zależy od mąki jaką dodamy, jeśli byłoby zbyt klejące, można dodać odrobinę mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiać, ale nie należy z nią przesadzać, bo ciasto zamiast mięciutkie i rozpływające się w ustach wyjdzie nam suche i twarde. Ps. Należy pamiętać, że podczas wałkowania będziemy ciasto podsypywać na stolnicy mąką, by nie kleiło się do wałka i stolnicy, więc de facto odrobinę mąki dodamy jeszcze podczas samego wałkowania.
Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Masa makowa:
Mak zalać ok. 750 ml wrzącej wody lub więcej (woda musi pokryć cały mak) i pozostawić by zmiękł, do momentu aż da się rozetrzeć w palcach.
Dokładnie osączyć z nadmiaru wody. Zemleć dwukrotnie w maszynce z gęstym sitkiem.
Rodzynki zalać odrobina wrzątku i rumem, odstawić na pięć minut, by zmiękły i nabrały rumowego smaku i aromatu. Dokładnie osączyć na sitku.
Do maku dodać resztę składników (oprócz masła). Wymieszać dokładnie dłonią lub drewnianą łyżką.
W dużym rondlu z grubym dnem lub na dużej patelni rozpuścić pozostawione masło, wyłożyć masę makową i smażyć około 10-15 minut mieszając. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, wymieszać.
Całość:
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować podsypując obficie mąką, na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Pozostałe 1 białko ubić, posmarować nim rozwałkowane ciasto, nałożyć po połowie masy makowej na każdy prostokąt, zostawiając wolne brzegi (około 1,5 cm). Zwinąć w roladę. Owinąć dość luźno (zostawiając ok 1-2 cm luzu) w natłuszczony papier do pieczenia. Strucle przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 °C przez około 30-40 min, aż makowce wyraźnie się zarumienią – przez biały papier będzie to widać od razu, ciemny trzeba naciąć i zajrzeć pod spód (moje były gotowe równo po 30 minutach).
Gotowe wyjąć z piekarnika, rozciąć papier i rozchylić. Pozostawić do przestudzenia.
Lukier:
Cukier puder przesiać do miski, dodać gorącą wodę, ekstrakt lub aromat i utrzeć drewnianą łyżką. Jeśli lukier jest zbyt gęsty (nie da się nim polać) dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki (spływający) dodać trochę cukru pudru. Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłe strucle. Obsypać smażoną/kandyzowaną skórka pomarańczową.
Smacznego :)